20 sjukdomar som kan förebyggas av amning

Visste du att det finns massor av sjukdomar som kan förebyggas av amning?
20 sjukdomar som kan förebyggas av amning

Senaste uppdateringen: 24 september, 2019

Idag är det ingen som tvekar på att bröstmjölk är den bästa maten en mor kan erbjuda sin bebis. Den ger otaliga fördelar både för mamman och barnet. Men visste du att det även finns många sjukdomar som kan förebyggas av amning?

Vi kommer inte debattera kring valet att amma eller inte, för det är någonting som varje kvinna ska få välja fritt och utan att känna skuldkänslor. Men faktum är att alla vetenskapliga studier bekräftar de positiva resultaten av amning.

Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar att alla barn bör få enbart bröstmjölk under de första sex månaderna i livet. Om möjligt bör denna period också förlängas upp till 2 års ålder i kombination med annan mat.

Vad består bröstmjölk av?

Det kanske förvånar dig att bröstmjölk är en levande vätska, som är kapabel att anpassa sig till förändringarna i barnets näringsmässiga och immunologiska behov allteftersom det växer.

Under de första tre eller fyra dagarna efter förlossningen producerar mamman råmjölk. Det här är en tjock, gulaktig vätska som är rik på näringsämnen. Sedan, mellan 15 och 30 dagar efter födseln, börjar mamman producera “mogen mjölk”.

Det kan verka förvånande, men man vet fortfarande inte riktigt allt om vad bröstmjölk innehåller. Det varierar inte bara från den ena kvinnan till den andra, utan också inom varje bröst och i enlighet med bebisens intag och de olika stadierna i amningen.

Dock kan vi identifiera följande egenskaper hos bröstmjölk:

  • Den innehåller de kolhydrater, proteiner och fetter som bebisen behöver.
  • Den förser bebisen med matsmältningsproteiner, mineraler (järn, kalcium, zink, natrium), vitaminer (E, A, D, K) samt de hormoner som bebisen behöver.
  • Den innehåller antikroppar som bidrar till att förebygga sjukdom hos barnet. Till exempel innehåller den immunoglobuliner, som skyddar barnets slemhinnor; lymfocyter och makrofager, som agerar som en barriär mot omgivningen; laktoferrin, som bidrar till upptaget av järn och skyddar mot bakterier.

Med tanke på allt detta är det inte så förvånande att många sjukdomar kan förebyggas av amning. Men vilka specifika sjukdomar är det vi pratar om?

En ammande bebis.

Några sjukdomar som kan förebyggas av amning

De näringsämnen som bebisen får i sig vid amningen kan förebygga vissa hälsotillstånd:

  • Antioxidanter och kinoner i råmjölken skyddar mot en hemorragisk sjukdom.
  • Immunoglobuliner täcker matsmältningskanalen, och hindrar virus, bakterier och parasiter såsom E. coli, rotavirus, salmonella, pneumokocker, stafylokocker, etc. från att få fäste.
  • Minskar risken för luftvägsinfektioner som bronkit och lunginflammation, eftersom det hjälper lungorna att mogna.
  • Minskar risken för plötslig spädbarnsdöd.
  • Förebygger allergier.
  • Skyddar mot hudsjukdomar.
  • Minskar risken för konjunktivit (bindhinnekatarr).
  • Förebygger öroninfektioner.
  • Är effektivt mot både diarré och förstoppning.
  • Förbättrar nervsynapser och hjärnans utveckling.
  • Minskar risken för anemi.
  • Förbättrar synen.

Men amningen har inte bara gynnsamma effekter under barnets första levnadsår, utan skyddar också mot sjukdomar i vuxen ålder – till exempel astma, diabetes, åderförkalkning, hjärtattacker, etc.

Under de första tre eller fyra dagarna efter förlossningen producerar mamman råmjölk. Sedan, mellan 15 och 30 dagar efter födseln, börjar mamman producera “mogen mjölk”.

Fördelar för mamman

Utöver sjukdomarna som kan förebygga hos bebisen har amningen också många positiva aspekter för mamman.

Det band som skapas mellan mor och barn under amningen går bortom vad vi kan föreställa oss. Det är en oefterhärmlig och oförklarlig förbindelse.

Den fysiska närheten under amningen gör också att hjärnan ökar sin produktion av oxytocin. Det här har en positiv effekt på mamman, då det minskar risken för förlossningsdepression

De ökade halterna av det här hormonet gör att hon får en bättre tillförsikt. Nivåerna av stresshormonet kortisol sjunker också, vilket minskar oro och ångest, lindrar smärta och stimulerar mjölkproduktionen.

När en kvinna ammar aktiverar oxytocinet alla de hormoner som hon behöver för sin egen matsmältning. De inre organens funktioner förbättras, så att hon får bättre nytta av maten som hon äter.

Dessutom, efter förlossningen, gör amningen att livmodern drar ihop sig och återgår till sin normala storlek snabbare.

Amning minskar också risken för bröst- äggstocks- och livmoderhalscancer. Dessutom hjälper amningen kvinnan att återfå sin figur snabbare.

En mamma ammar sin bebis.

Bortom hälsa

Det är tydligt att amning kan förebygga många sjukdomar, och att den har enorma fördelar både för mamman och bebisen. Men det finns också andra fördelar, som till exempel den konstanta tillgången till mat för bebisen.

Mjölken finns alltid tillgänglig för bebisen, och den har alltid rätt temperatur. Man behöver ingen utrustning för att transportera den.

Som om det inte vore nog är bröstmjölken också 100% hygienisk och säker för bebisen att dricka.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.