Amning kan förebygga bröstcancerrelaterade dödsfall

Amning kan förebygga bröstcancerrelaterade dödsfall

Senaste uppdateringen: 17 april, 2019

Vi vet alla att amning är mycket fördelaktigt för både barn och mamma. Men visste du att amning även kan förhindra bröstcancerrelaterade dödsfall?

Bröstcancer är den vanligaste gynekologiska tumören som påverkar kvinnor i västvärlden. Den här sjukdomen har allvarliga konsekvenser för kvinnors hälsa, och den ålder som den drabbar verkar blir lägre och lägre.

Av denna anledning har forskare noggrant analyserat orsakerna och möjliga förebyggande åtgärder. Idag är bröstcancerforskning en prioritet både för medicinsk personal och för forskare.

Bland annat har man visat att amning kan förebygga bröstcancerrelaterade dödsfall.

Bröstmjölk innehåller ett stort antal komponenter som stärker barnets immunförsvar mot sjukdomar i omgivningen.

Amning skyddar kvinnor mot bröstcancer, diabetes, metaboliska syndrom och andra sjukdomar.

Specialister rekommenderar helamning under de första 6 månaderna av ett barns liv, dvs att barnet endast får bröstmjölk att äta och ingen ersättning eller annan föda. Men även när mödrarna introducerar en kompletterande diet bör amningen fortsätta fram till minst 2 år.

“Kroppsvarm, mjölksmakande kärlek… Jag ger dig näring med min själs skörd”

-Claudia Farías-

Förebygger bröstcancerrelaterade dödsfall och andra fördelar med amning

Som nämnts ovan har amning fantastiska fördelar för kvinnors hälsa. Det hjälper till att förhindra bröstcancer, ovariecancer och typ 2-diabetes.

Dessutom minskar risken för anemi. Och – något vi alla älskar att höra – amning hjälper kvinnor att gå ner i vikt.

Världshälsoorganisationen rekommenderar att kvinnor ammar sina barn tills de är minst två år gamla. 22.000 bröstcancerrelaterade dödsfall kan undvikas om fler kvinnor skulle ta hänsyn till detta råd.

Flera olika studier gjordes i 30 länder, har lett till slutsatsen att amning signifikant förhindrar bröstcancer och framför allt bröstcancerrelaterade dödsfall.

Detta beror på det starka förhållandet som finns mellan fördröjningen i återställandet av äggstocksfunktionen och sänkningen av östrogenhalten.

amning kan förebygga bröstcancerrelaterade dödsfall: baby ammar


Fördelar med amning för spädbarn

En mammas bröstmjölk innehåller oumbärliga näringsämnen och proteiner som hennes barn behöver efter att ha blivit fött. Bröstmjölk är lätt för en liten barns känslig mage att smälta.

Kolostrum, eller råmjölken, är till exempel den första näringen som en nyfödd bebis får när han först börjar amma.

Detta ämne, ofta kallat flytande guld, stärker det lilla barnets immunsystemet. Av den anledningen anser många att råmjölk är ett barns första vaccin.

“Om det fanns ett vaccin med samma fördelar som bröstmjölk, skulle föräldrarna betala vilket pris som helst för det”

-Carlos González-

Några råd om amning

Hållning

Mamman ska sitta upp och använda kuddar för att hitta en bekväm position. Det finns särskilda amningskuddar som kan hjälpa kvinnan placera sin baby på lagom nivå för bröstet.

Lugna miljöer är idealiska för att barnet kan slappna av utan att bli distraherad eller rädd. Vissa mammor föredrar också att ha lite privatliv.

För lite mjölk?

Det är viktigt för ammande kvinnor att dricka mycket vatten och äta nyttigt. Hoppa inte över måltider och få tillräckligt med vila.

Ett annat bra sätt att öka din mjölkförsörjning är att låta ditt barn amma när helst han vill och så mycket han vill. Din bebis sugande kommer att stimulera din mjölkproduktion.

För mycket mjölk?

Om du producerar mer än tillräckligt med mjölk för ditt barn, kommer din kropp snart att justera det. Under tiden kan du pumpa ut överflödig mjölk och spara den vid rumstemperatur om du ska använda den samma dag.

Du kan också lagra den i kylskåpet i upp till 24 timmar. Och du kan till och med lagra den i frysen i flera månader – en bra resurs för att arbetande mammor.

Kom ihåg att bröstpumpar stimulerar dina bröst, så den här metoden kommer inte att sänka din produktion. Om du föredrar att din kropp anpassar sig till barnets bohov av att amma, rekommenderar vi att du pumpar ut mjölken manuellt för att undvika överstimulering.

amning kan förebygga bröstcancerrelaterade dödsfall: baby ammar

Amma från båda brösten

Vid varje amningstillfälle bör du börja med ett bröst och sedan byta till det andra. Vid nästa matning, börja med motsatt bröst, och så vidare. Försök att amma ungefär 15 minuter på varje bröst för nyfödda.

Bröstvårtor som gör ont

För att försäkra dig om att du ammar på rätt sätt med rätt teknik. Då bör din bröstvårta inte deformeras när ditt barn släpper taget. Den bör inte heller göra ont.

Inåtvända eller platta bröstvårtor

Trots vanliga missuppfattningar är amning fullt möjligt även om du har inåtvända eller platta bröstvårtor. Det finns olika hjälpmedel som kan hjälpa dig i processen, inklusive amningsvårtskydd.

Om din baby vägrar att amma

Om din baby inte vill amma måste du lära honom eller henne att få rätt grepp och teknik.

Var inte rädd att be om hjälp av en amningspersonal om det behövs. Detta är en inlärningsprocess för både dig och din baby, var ha mycket tålamod och ge inte upp.

Nu vet du vilken dyrbar gåva en mammas bröstmjölk är. Den är inte bara gratis, utan det hjälper både mamma och barn att undvika allvarliga sjukdomar.

Bebisar växer upp snabbt och det här stadiet kommer inte att vara för evigt, så njut av varje tillfälle du får amma!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Aguilar Cordero, M., González Jiménez, E., Álvarez Ferre, J., Padilla López, C. A., Mur Villar, N., López, G., & Valenza Peña, M. (2010). Lactancia materna: un método eficaz en la prevención del cáncer de mama. Nutrición Hospitalaria, 25(6), 954-958. http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S0212-16112010000600010&script=sci_arttext&tlng=pt
  • Donegan W. (1977). Breast cancer and pregnancy. Obstet Gynecol. 50: 244-252. Â
  • Tongzhang Z, Li D, Yi L, Bing Z, Yan W, Yongxiang Ch, Yawei Z et al. (2000). Lactation reduces breast cancer risk in Shandong Province, China. Am J Epidemiol. 152: 1129-1135.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.