10 faktorer som påverkar barns benhälsa

Benutvecklingen hos barn är av stor betydelse för ett friskt vuxenliv. Här berättar vi vad du behöver tänka på för att gynna en god benhälsa för dina växande barn. Notera!
10 faktorer som påverkar barns benhälsa
Maria del Carmen Hernandez

Skriven och verifierad av Hudläkare Maria del Carmen Hernandez.

Senaste uppdateringen: 27 december, 2023

Barns benhälsa är avgörande för korrekt tillväxt och utveckling. Faktum är att flera faktorer kan inverka under detta skede av livet. I den här artikeln ska vi lista de 10 vanligaste faktorerna som påverkar barns benhälsa, inklusive träning, kost, genetisk predisposition, sjukdom och några andra aspekter som är viktiga att överväga.

Utforska nyckelfaktorerna som inverkar på barns benhälsa

Benen spelar en avgörande roll i kroppsstrukturen och ger stöd, skydd och rörlighet. Det finns dock flera faktorer som kan påverka barns benhälsa. Därför är det viktigt att vara medveten om dessa för att kunna vidta förebyggande åtgärder och främja starka, friska ben från tidig ålder.

1. Träning är viktigt för barns benhälsa

Regelbunden och tillräcklig träning är avgörande för benutveckling hos barn. Tidskriften Pediatric Exercise Science förklarar att fysisk aktivitet främjar ny benbildning och stärker bentätheten. Barn bör delta i aktiviteter som löpning, hoppning, sport och utomhuslek för att främja ett hälsosamt skelett.

2. Genetisk predisposition

Genetik har också stor betydelse för barns benhälsa. Vissa spädbarn kan ha en genetisk predisposition för att ha lägre bentäthet eller att utveckla vissa bensjukdomar. Det är viktigt att känna till familjehistorian och utföra lämpliga medicinska utvärderingar för att identifiera potentiella risker.
Du kanske också vill läsa: Fördelarna med långvarig amning

3. Kroniska sjukdomar

Vissa kroniska sjukdomar, såsom celiaki, inflammatorisk tarmsjukdom och juvenil artrit, kan påverka barn och deras skelett. Dessa tillstånd stör absorptionen av näringsämnen som behövs för skelettets hälsa eller utlöser en inflammatorisk process som kan påverka benbildningen.

4. Hormonella brister kan påverka barns benhälsa

Hormonella brister, såsom hypotyreos eller tillväxthormonbrist, kan negativt påverka benhälsan hos barn. Dessa tillstånd stör den normala bentillväxten och utvecklingsprocessen.
En mängd olika livsmedel med högt kalciumhalt.

5. Kosten spelar en avgörande roll för barns benhälsa

En balanserad och näringsrik kost spelar en avgörande roll för barns benhälsa. Tillräckligt intag av kalcium, vitamin D, protein och andra viktiga näringsämnen är viktigt för benutveckling och underhåll.

Kalciumrika livsmedel inkluderar gröna bladgrönsaker, fisk, mejeriprodukter och berikade produkter. D-vitamin får människokroppen genom solexponering och från livsmedel som fet fisk och äggula. Det är viktigt att notera, som en artikel publicerad i tidskriften Pediatrics framhäver, att rutinmässigt kalciumtillskott för barn inte är rekommenderat.

6. Mediciner

Vissa mediciner, såsom kortikosteroider eller vissa cancerbehandlingar, kan ha en negativ inverkan på benhälsan hos barn. Dessa mediciner förändrar näringsupptaget eller kan ha direkt påverkan på benbildningen.

7. Exponering för tobak och alkohol

Att röka och dricka alkohol i tidig ålder äventyrar benutvecklingen och hälsan. Enligt en studie publiceradThe Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism har barn till rökande föräldrar försämrad benhälsa i vuxen ålder.

8. Stillasittande aktiviteter

Stillasittande livsstil och överdriven tid till stillasittande aktiviteter, som att titta på tv eller använda elektroniska apparater, kan negativt påverka barns benhälsa. Långvarig tid för dessa aktiviteter leder ofta till mindre tid för fysisk aktivitet och således negativ påverkan på benutvecklingen.

9. Trauma och skada

Skador och benfrakturer under barndomen kan ha en bestående inverkan på benhälsan. Det är viktigt att förebygga skador och tillhandahålla en säker miljö för barn, särskilt under sport eller fysiska aktiviteter.

10. Miljöfaktorer

Vissa miljöfaktorer, som exponering för höga nivåer av föroreningar eller bristande tillgång till grönområden, kan också påverka barns benhälsa. Dessa faktorer påverkar luftkvaliteten och möjligheterna till fysisk aktivitet utomhus.

Du kanske också vill läsa: Hur man korrigerar hjulbenthet hos barn

Vanliga skelettsjukdomar hos barn

Det finns flera skelettsjukdomar som kan inverka på barns hälsa och utveckling. Var och en av dem kräver korrekt sjuk- och läkarvård för att ställa diagnos och få rätt behandling. Följande är några av de vanligaste.

Ett barn med bruten arm.

Benfrakturer

Dessa är mer eller mindre vanliga beroende på nivån av fysisk aktivitet och därigenom ökad fallrisk och skador. De oftast drabbade benen är armar och ben.

Rakit kan försämra barns benhälsa

Rakit, tidigare engelska sjukan, är en metabolisk sjukdom som kommer av brist på vitamin D, kalcium eller fosfor. Denna brist inverkar negativt på benmineraliseringen, vilket kan resultera i försvagade ben och skelettdeformiteter. Tillstånsdet kan också uppstå på grund av dålig kost, brist på solljus och absorptionsproblem.

Osteogenesis imperfecta

Även kallat medfödd benskörhet. Detta är en genetisk störning som kännetecknas av sköra ben och en benägenhet för frakturer, även orsakade av lätt tryck eller trauma.

Blounts sjukdom

Blounts sjukdom är en tillväxtstörning av skenbenet (i underbenet) som orsakar en bendeformitet som kallas tibia vara. Detta tillstånd kännetecknas av en onormal krökning av skenbenet, vilket kan påverka gången och orsaka problem med beninriktningen.

Höftledsluxation i höften

Detta är en missbildning i höftleden där lårbenshuvudet inte passar in i acetabulum (höftledsgropen). Om barnet inte för behandling för detta, kan det leda till störningar i den normala utvecklingen av leden och orsaka långvariga problem.

Om du misstänker något eventuellt tillstånd i benen är det viktigt att kontakta sjukvården för en undersökning för en korrekt diagnos och lämplig behandlingsplan.

Betydelsen av en god benhälsa för barn

Det är viktigt att ge barn en balanserad kost, uppmuntra regelbunden fysisk aktivitet och skapa förutsättningar för att förhindra skador. Dessutom är korrekt medicinsk undersökning, vård och uppföljning avgörande för att identifiera potentiella problem och åtgärda dem i tid. Genom att ta hand om barns benhälsa lägga vi grunden för ett hälsosamt vuxenliv med starka ben.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Beck, B. R. (2017). Exercise for bone in childhood-hitting the sweet spot. Pediatric Exercise Science, 29(4), 440-449. https://doi.org/10.1123/pes.2017-0023
  • Golden, N. H., Abrams, S. A., & Committee on Nutrition. (2014). Optimizing bone health in children and adolescents. Pediatrics, 134(4), e1229-e1243. https://doi.org/10.1542/peds.2014-2173
  • Juonala, M., Pitkänen, N., Tolonen, S., Laaksonen, M., Sievänen, H., Jokinen, E., Laitinen, T., Sabin, M. A., Hutri-Kähönen, N., Lehtimäki, T., Taittonen, L., Jula, A., Loo, B. M., Impivaara, O., Kähönen, M., Magnussen, C. G., Viikari, J. S. A., & Raitakari, O. T. (2019). Childhood exposure to passive smoking and bone health in adulthood: The Cardiovascular Risk in Young Finns Study. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 104(6), 2403-2411. https://doi.org/10.1210/jc.2018-02501

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.