Hur man förhindrar att barn får en stillasittande livsstil

Lär dig hur man undviker hälsoriskerna som är kopplade till en stillasittande livsstil hos barn.
Hur man förhindrar att barn får en stillasittande livsstil
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det blir allt vanligare att barn har stillasittande livsstil, och det sätter deras psykiska och fysiska hälsa i fara. En av de främsta orsakerna till det är att de använder elektronik för mycket.

Detta framgår av rapporter utgivna av det kanadensiska folkhälsoinstitutet, där endast 1 av 10 barn får den rekommenderade mängden fysisk aktivitet för sin ålder.

Det är ingen hemlighet att en stillasittande livsstil har en negativ inverkan på hälsan. Enligt uppgifter från Världshälsoorganisationen (WHO) utövar emellertid nästan 85% av befolkningen ingen fysisk aktivitet alls. Om du inte vill att dina barn ska vara en del i denna farliga statistik, försök använda dig av några av följande strategier.

“År 1995 klassificerade WHO fetma som en sjukdom. För närvarande betraktas det som en epidemi bland både barn och vuxna. Barn som är överviktiga eller lider av fetma deltar i mindre fysisk aktivitet och fler stillasittande aktiviteter.”

-Igor Cigarroa, Carla Sarqui, Rafael Zapata-Lamana-

Tips för att förhindra en stillasittande livsstil hos barn

 • Hitta aktiviteter som de tycker om. Du behöver inte skriva in dem i en tävlingsinriktad sport. Det räcker för dem att simma, cykla eller dansa regelbundet. Hjälp dem att hitta den fysiska aktivitet de tycker mest om.
flicka i soffa med surfplatta
 • Leta efter något som passar deras ålder. Under de första åren kommer motivationen att träna vara att ha kul tillsammans med familj och vänner. Med tiden förändras barnens preferenser och de kan börja välja själva.
 • Begränsa skärmtiden. Oavsett om de tittar på tv, textar eller spelar ett videospel bör tiden de sitter framför en skärm begränsas. Byt ut dessa aktiviteter mot promenader, lekar och brädspel.
 • Kom ihåg att du är en förebild. Det största inflytandet på dina barn i deras tidiga år är du. Se till att träna som en del av din dagliga rutin och avsätt tid att vara tillammans, prata och ha kul som familj.
 • Sätt upp mål. Börja med korta stunder och enkla aktiviteter som dina barn enkelt kan göra. Med tiden, och med övning, så ökar du längden och intensiteten. Att uppnå små mål kommer att motivera dem att hålla fast vid denna sunda vana.
 • Ha en plan B för regniga dagar. Det är lätt att träna utomhus för att göra de positiva effekterna ännu större och förhindra en stillasittande livsstil. Du kan dock ha ett rum i huset där ni kan röra er fritt i för när vädret är dåligt.
 • Var förstående. Undvik att pressa dina barn till att bli högpresterande idrottare. Var även medveten om att inte alla barn har samma förmågor. Uppskatta skillnaderna i dina barn och lär dig att motivera dem som individer.

Fördelarna med fysisk aktivitet

 • Lägre risk för diabetes, hjärtsjukdomar, cancer och benskörhet
 • Gott humör
 • Bättre självkänsla
 • Bättre sömnkvalitet
 • Lägre risk för ångest och depression

Några faror med en stillasittande livsstil för barn

 • Plötsliga humörsvängningar på grund av inaktivitet. Människor som tillbringar mycket tid på en och samma plats eller med en och samma aktivitet har en högre risk att utveckla psykiska störningar.
 • Risk för cancer. Att under längre tid inte röra på sig och träna ökar sannolikheten för att utveckla kolon- och lungcancer, samt endometrios.
tre barn på cyklar
 • Fetma hos barn ökar över hela världen. Detta beror till stor del på en stillasittande livsstil och dåliga matvanor. Fetma kan orsaka kardiovaskulära problem och diabetes.
 • Problem med utvecklingen av muskler och skelett. För barn leder en stillasillande livsstil till att leder och muskler blir svaga och outvecklade. Barn som inte får motion har sannolikt att få problem med rygg, nacke, nedre extremiteter och problem med muskeltonen.
 • Cirkulationssjukdomar. Att förbli i samma position under långa perioder begränsar blodcirkulationen i hela kroppen. Med tiden försämras venerna och upphör att fungera ordentligt. Detta kallas venös insufficiens och kan leda till allvarligare problem som åderbråck och lungemboli.
 • Minskad hjärnfunktion. Både i skolan och hemma bör barn vara aktiva och byta ställning ofta. Detta håller deras hjärnor varma och i form för att producera idéer och lära sig nya saker.

Sammanfattningsvis…

Att motivera barns intresse för fysisk aktivitet är en tidskrävande uppgift för föräldrar, pedagoger och lärare. En stor del av ditt barns kroppsliga och intellektuella utveckling beror på det.

Börja med att få dem involverade i en sport från en tidig ålder för att bygga denna viktiga vana. Vägled dem i denna process och ta hand om din egen hälsa på samma gång.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Cano M, Oyarzún T, Leyton F, Sepúlveda C. (2014) Relación entre estado nutricional, nivel de actividad física y desarrollo piscomotor. Nutr Hosp. 30(6):1313-18.
 • Fisher A, Reilly J, Kelly L, Montgomery C, Williamson A, Paton J et al. (2005) Fundamental movement skills and habitual physical activity in young children. Med. Sci. Sport. Exerc. 37(4):684–8.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.