Hur man korrigerar hjulbenthet hos barn

Hur man korrigerar hjulbenthet hos barn

Senaste uppdateringen: 04 april, 2019

När små barn börjar att ta sina första steg, kan de utveckla vissa ortopediska deformiteter, såsom hjulbenthet. Detta bör inte vara ett stort bekymmer för föräldrarna, eftersom de flesta av dessa störningar kan korrigeras naturligt.

Hjulbenthet eller O-benthet, är en deformitet som kännetecknas av en liten lutning utåt från tibia. Detta genererar en separation av knäna som ger utseendet på en båge.

Är det möjligt att rätta till denna sjukdom?

Denna sjukdom kan märkas när barn som lär sig gå och man då kan se att de separerar sina knän och projicerar dem utåt. Den goda nyheten är att hjulbenthet kan korrigeras.

Det är en fysiologisk anomali som är hör ihop med elasticiteten i barnets muskelsystem. I de flesta fall utvecklas det på ett positivt sätt allteftersom barnet får större kroppsmassa och benen blir stelare.

Vad ska du göra om ditt barn uppvisar hjulbenthet?

Det första steget är att vänta och observera barnets utveckling. I de flesta fall korrigerar sig benen av sig själva.

Barnets tillväxt bör övervakas noga och du bör vara uppmärksam på kroppens utveckling. På så sätt kan du upptäcka om hjulbentheten minskar.

Om barnet börjar gå och problemet kvarstår, är det bäst att söka hjälp av en ortopedisk specialist. Om du tar ditt barn regelbundet till den här specialisten kommer de att kunna rekommendera det mest lämpliga behandlingsprogrammet.

Det är också viktigt att utvärdera deras intag av D-vitamin. Om koncentrationen av D-vitamin i deras kropp är för låg, kan det orsaka rakit.

Rakit är bara en av orsakerna till hjulbenthet hos barn. Att öka konsumtionen av D-vitamin kan effektivt förhindra det.

Behandling av hjulbenthet

En vanlig medicinsk behandling att överväga är användningen av knäortoser.

Dessa hjälpmedel används på barn som har varit hjulbenta under en längre tid. Behandlingen med ortoser fortgår tills barnets ben har stelnat i sina nya positioner.

Ortopediska skor är ett annat alternativ om barnet fortfarande är hjulbent efter att ha fyllt 4 år. Ortopediska skor ska användas under strikt överinseende av din läkare.

Tänk på att denna typ av behandling endast används om problemet är mycket allvarligt eller om barnet presenterar en annan sjukdom som är relaterad till sjukdomen.

fötter på litet barn

Kan hjulbenthet förhindras?

Det finns ingen exakt formel för att förhindra denna anomali, förutom att förhindra rakit. Att träna in goda vanor kan dock vara användbart när det gäller att förhindra hjulbenthet.

Här är några exempel på goda vanor:

  • Låt ditt barn vara ute i solens strålar tidigt på morgonen för att ge det D-vitamin.
  • Förhindra fetma och övervikt i barndomen.
  • Uppmuntra många korta promenader. Att gå kan utveckla lårmusklerna som förhindrar att knäna böjer sig från varandra.

Denna sjukdom kan märkas när barn lär sig gå och man då kan se att de separerar sina knän och projicerar dem utåt.

Så här åtgärdar du hjulbenthet?

Här är några aspekter som kan appliceras dagligen för att korrigera detta tillstånd:

En god hållning när det går

Det första som föräldrarna bör göra är att hjälpa barnet att gå rätt. Se till att barnet håller ryggen rak när det går, sitter och till och med när det sover.

När det gäller spädbarn kan en tunn kudde placeras under nacken och knäna när de somnat, för att sträcka ut och vila ryggen.

Övningar

Böja knäna

Det finns några övningar som är fördelaktiga för att korrigera hjulbenthet hos barn. En av dem är till exempel att placera dem på rygg och försiktigt böja knäna så att de rör vid magen. Detta bör göras tålmodigt och försiktigt.

Korsa benen

Du kan också korsa barnets ben, lägga en arm bakom nacken och hålla den med den andra handen. Detta kommer att bidra till att stärka barnets rygg och anpassa dess hållning när det sitter och går.

Du kan sjunga för barnet eller berätta en historia när du utför dessa två övningar för att förhindra att det blir uttråkat och otåligt.

Pilates

Att öva Pilates är ett annat bra alternativ. Pilates hjälper till att förbättra hållningen och stärka knän och lår.

Yoga

Detta kan också vara en utmärkt teknik för att förbättra anpassningen och flexibiliteten hos barns extremiteter. Yoga kan vara svårt för dem att anpassa sig till i början, men de kommer att bli bättre med tiden.

glad flicka med mjölkglas

Bra näring

Barnens kost bör vara balanserad och naturlig. Se till att kosten innehåller mineraler och vitaminer som kalcium och C-vitamin och D-vitamin.

Massage

Massage kan också hjälpa till med att korrigera hjulbentheten. Dessutom kan de vara avkopplande för den lilla. Massage kan hjälpa till att förstärka ryggen och benen.

Sammanfattningsvis kan föräldrar hjälpa till att rätta till sitt barns hjulbenthet. För att kunna göra detta måste föräldrarna vara tålmodiga och uthålliga.

Om du försöker skynda fram resultat på kort tid så leder det inte till någonting annat än att sabotera deras förbättring.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.