Simbassänger, klor och tänder
Det är vanligt att föräldrar till barn som tränar simning undrar om det klor som finns i bassängerna kan påverka barnens tänder. I den här artikeln berättar vi om förhållandet mellan denna kemiska förening och munhälsan.
Simbassänger besöks av ett stort antal människor under hela året. För att förhindra att närvaron av så många människor påverkar vattenkvaliteten så används klor för att bevara renheten. Men en felaktig användning av klor i poolen förändrar vattnets pH-värde, vilket kan skada tandhälsan hos de som använder den.
Sambandet mellan klor och tandhälsa
Klor är ett kemiskt ämne som används vid behandling av simbassängsvatten för att förhindra förekomsten av bakterier. Utan dess desinficerande kraft skulle bakterier, virus och svampar som kan orsaka sjukdomar snabbt föröka sig. Men användningen av denna kemikalie får dessutom vissa negativa effekter på människors hälsa vid överdriven exponering.
Kontakten av klor med huden, särskilt med de mest känsliga, orsakar uttorkning, irritation och allergiska reaktioner. Även håret drabbas: Det torkar ut och ljust hår kan få en grönaktig ton.
Vad händer med tänderna?
Tänderna kan alltså drabbas genom en överdriven kontakt med klor i bassängen. Detta kemiska medel är kapabelt att erodera emaljen, vilket är ytskiktet som täcker och skyddar tänderna. Som ett resultat blir tänderna känsligare för yttre ämnen. Av denna anledning är det vanligt att obehag uppstår när man äter söt, kall eller varm mat eller dryck.
Samtidigt inkluderar den torrhet som klor orsakar på huden även munslemhinnan. De mjuka vävnaderna torkar ut och det skapas mindre saliv för att smörja och rengöra munnen. Därmed kan följande tillstånd uppstå:
- Ansamling av bakteriellt plack
- Karies
- Gingivit
- Dålig andedräkt
pH för poolvatten
pH är en indikator som gör att vi kan mäta surheten hos ett ämne. När värdet är mellan 0 och 6 är det surt; om det är 7 är det neutralt; och över 7 är det alkaliskt. Användningen av klor i simbassänger håller vattnets pH mellan 7,4 och 8. Detta skiljer sig från pH i munnen, som varierar mellan 6, 8 och 7.
Denna skillnad i värden kan orsaka problem i munnen. Ett mer alkaliskt pH-värde i vattnet främjar bildningen av tandsten, dvs. avsättning av mineralsalter på bakterieplacket som samlas på tänderna. Detta fenomen är känt som ”simmartandsten”.
Tandstensavlagringar på tänderna orsakar uppkomsten av gulaktiga eller brunaktiga fläckar på tandytorna. I sin tur ökar förekomsten av tandsten också risken för att utveckla parodontala problem. Om kloret i poolen är otillräckligt kan däremot vattnets pH-värde sjunka under 6 och bli mycket surt.
Hur du skyddar dina tänder från simbassängsklor
De negativa effekterna av klor på tänder ses vanligtvis hos personer som tillbringar mer än 6 timmar om dagen i vattnet. I vilket fall som helst skadar det inte att vidta ett antal försiktighetsåtgärder för att minska riskerna och ta hand om dina tänder:
- Var uppmärksam på bassängens underhåll. Överklorera inte, men underklorera inte heller.
- Lär barn att inte stoppa poolvatten i munnen eller svälja det.
- Var noga med munhygienen: Barns tänder bör borstas två gånger om dagen med fluortandkräm. Dessutom bör tandtråd och, om tandläkaren rekommenderar, munvatten användas. Fluor hjälper till att motverka förlust av mineraler från tänderna och minskar känsligheten.
- Bibehåll hydrering: Att dricka vatten under hela dagen vid poolen bibehåller en fullgod vätskebalans och främjar salivproduktionen.
- Välj en hälsosam kost som inkluderar mejeriprodukter, grönsaker, fisk och kött. Undvik om möjligt att äta godis, läsk och andra sötsaker.
- Använd ett personligt munskydd som förhindrar att tänderna kommer i kontakt med vatten om ditt barn tillbringar många timmar i poolen.
- Besök en pediatrisk tandläkare och gör regelbundna kontroller för att upptäcka eventuella problem så snart som möjligt.
Tandvård
Som du har märkt kan klor i bassänger påverka dina barns tänder om de tillbringar många timmar om dagen i vattnet. Om simtiden inte är överdriven lång och du sköter deras munhygien med korrekt borstning och fluortandkrämer, då är chansen stor att det inte skapar några problem. Med din vägledning kommer dina små att kunna njuta av att plaska runt utan att äventyra sin munhälsa.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Borja Vélez, Y. L. (2013). Investigación de los agentes químicos para el tratamiento de las piscinas y su incidencia en la erosión del esmalte en deportistas nadadores de la federación deportiva de Manabí.
- Arana, J. J. EL TÁRTARO DE LOS NADADORES.
- Curi Quispe, R. E., & Crisostomo Mayhua, M. N. (2017). Conocimiento sobre medidas preventivas para evitar enfermedades en usuarios que acuden a la piscina de San Cristóbal, Huancavelica–2017.
- Leyton de la Cruz, V. S. Comparación del PH salival antes y después de la rutina de entrenamiento en nadadores de la piscina olímpica de Trujillo, 2018.
- González, J. I. C., Anchundia, A. K. M., & Carballo, L. C. (2022). Método neutrosófico para la evaluación del efecto de la cloración del agua de piscina en Quito: análisis comparativo entre pH ácido y neutro sobre el esmalte dentario superficial, estudio in vitro. Revista Asociación Latinoamericana de Ciencias Neutrosóficas. ISSN 2574-1101, 22, 121-142.
- Carolina, D., & Cruz, C. (2021). Cambios en la estructura dentaria de nadadores provocados por el Ph del agua de piscina de entrenamiento (Bachelor’s thesis, Universidad Nacional de Chimborazo).