Kan klor i pooler orsaka allergier?

Du är kanske ovetandes om att klor kan orsaka luftvägssjukdomar och allergier. Du behöver dock inte avbryta ditt sommarbadande! Att skydda sig är nyckeln till det hela.
Kan klor i pooler orsaka allergier?

Skriven av Yamila Papa

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Ta reda på hur klor i pooler kan orsaka vissa allergier och hur du förebygger och behandlar dem så att du kan njuta av en härlig sommar till fullo.

Klor i pooler kan orsaka luftvägssjukdomar

För många människor är lukten av klor något som förknippas med glada dagar i poolen där man haft roligt med familjen eller tagit simlektioner, medan andra kan associera lukten med astma och allergier.

Även om klor används för poolrengöring så är det också mycket starkt och skadligt för hälsan.

Klor i pooler kan orsaka allergier både hos vuxna och barn. För mycket små barn kan klor öka risken för luftvägssjukdom såsom astma.

Konsekvenserna är desamma för både inomhus- och utomhuspooler. Risken att bli sjuk beror på tiden du tillbringar i poolen, hur ofta du dyker i och mängden klorvatten du råkar svälja.

Ju yngre barnen är, desto mer sårbara är de för att utveckla allergiska reaktioner på klor. Ett symptom är irriterade ögon och näsa. De kan också hosta, kräkas och få andningssvårigheter.

Allergi

Klor kan orsaka hudallergier

När det är varmt utomhus så brukar vi tänka på något som kan svalka oss. Om vi har en egen eller vänner med utomhuspool är vi lyckligast i världen.

Men att bada i vatten med klor kan få oönskade effekter på din hud. Klor kan få din hud att bli torr eller känslig för allergiska reaktioner.

Ögon, näsa och könsorgan påverkas mest av klor. Röda ögon efter lång tid i poolen är ett klart tecken på vad klor kan orsaka.

Klor orsakar hudtorrhet och då speciellt om vi badar varje dag. Det är viktigt att förstå att vår hud skyddas från yttre påverkan av ett “lager” som minskas, skadas eller till och med helt försvinner på grund av aggressiva kemiska produkter. Detta händer mestadels människor som har mycket ömtålig eller ljus hy.

Klor i pooler påverkar också ditt hår – speciellt blont hår – och dina naglar. Är klor enda orsaken till detta?

Det finns faktiskt andra poolrengörande produkter som också är mycket skadliga för hälsan såsom kopparsulfat, järn och metaller.

När det gäller mycket små barn kan det öka risken för luftvägssjukdom såsom astma.

Undvik klorallergi

Klor används för att desinficera poolen och minska risken för vissa bakterier, såsom E. coli. Vi bör ändra vissa vanor om vi vill minska hälsoriskerna som följer med klor.

  • Var inte i poolen i mer än en timme i sträck.
  • Använd simglasögon, öronproppar och näsplugg, och använd badmössa för att skydda håret.
  • Ta en grundlig dusch så fort du går ur poolen och tvätta dina badkläder noga.
    Pojke simmar
  • Svälj inte poolvatten.
  • Byt vanan och gå till havet eller sjön istället för att alltid gå till poolen.
  • Använd badhus som inte har så många besökare, eller undvik att gå på tider då det är många badare.
  • Fråga personalen om deras rengöringsmetoder.
  • Använd ett bättre alternativ än klor för hemmapooler.

Det är sant att klor i pooler kan orsaka allergier för vissa personer, men om du använder poolen på rätt sätt kommer du att kunna njuta av en problemfri sommar.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.