Säg alltid hejdå till dina barn innan du går hemifrån

Du bör alltid säga hejdå till dina barn innan du går. Har du tänkt på varför detta är viktigt? Vi berättar om de positiva konsekvenserna av att ta dig tid att ge dina barn en heldåpuss. Med detta så motbevisar vi också några missuppfattningar om ämnet.
Säg alltid hejdå till dina barn innan du går hemifrån
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Skriven av Naí Botello

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Har du någonsin tänkt efter varför det är så viktigt att säga hejdå till dina barn innan du går hemifrån? Många föräldrar ser till att någon annan i hemmet distraherar barnet så att de kan smita ut ur huset så snabbt som möjligt innan barnet märker det. Detta är dock inte något bra sätt att gå hemifrån. Faktum är att det till och med kan vara skadligt för ditt lilla barn.

Varför gör vi det här? Anledningen är väldigt logisk. När ditt barn ser att du ska gå, börjar det gråta förtvivlat eftersom det vill att du ska stanna. Naturligtvis gör detta det mycket svårare för dig att gå hemifrån.

Så klart kommer inte det faktum att du säger hejdå först inte att förändra detta faktum, men det medför vissa positiva aspekter som vi ska förklara i detalj i följande stycken.

Varför du bör säga hejdå till dina barn innan du går hemifrån

Separationen mellan föräldrar och småbarn är alltid svår. Banden som förenar dem är så starka att några timmar isär kan skapa en sorg inte bara hos barnen utan även hos föräldrarna.

Det finns dock en faktor som tydligt skiljer barns beteende från vuxnas. Och det är att små inte kan hålla inne sina känslor eller kanalisera sin sorg eller oro, vilket vuxna kan. Så vad gör de? De börjar gråta allt vad de orkar.

Det är naturligt att man som förälder upplever det väldigt svårt att se sitt barn i ett sådant tillstånd. Och det är detta som leder oss till att, när det är dags att gå hemifrån, även om det bara är för några timmar, välja det alternativ som verkar mest lämpligt – dvs. att smita iväg så snabbt som möjligt så att barnet inte hinner märka det.

Men vad många föräldrar inte tänker på är att även om de kanske undviker att få barnet att börja gråta, så upplever de ändå förälderns frånvaro. Detta kan nämligen skapa en situation där barnet grips av en känsla av övergivenhet. Detta kan sin tur förvandlas till ett större beroende av föräldrarna.

En mamma som pussar sitt barn på kinden.

De negativa konsekvenserna av en förälder som smiter ut i smyg

Som vi diskuterade i föregående avsnitt är bandet mellan föräldrar och barn den första tiden i livet mycket starkt. Den starkaste referensen för små barn när det gäller vägledning, skydd och kärlek är deras föräldrar.

När de små därför skiljs från sina föräldrar saknar de verkligen deras närvaro. Även om de tas om hand av dagispersonal, syskon eller släktingar kan de känna sig otrygga eftersom deras huvudsakliga referenser inte längre finns hos dem.

Barn i denna tidiga ålder har inte förmågan att förstå orsaken till föräldrarnas plötsliga frånvaro. Vad specialister hävdar är att detta väcker känslor av övergivenhet, ångest, ilska och osäkerhet.

Dessa negativa känslor blir bara mer och mer konsoliderade med tiden. När föräldrarna kommer tillbaka kommer barnet dessutom att bli mer klängigt och beroende av dem. Förklaringen är att information har etsats i deras minne som säger dem att det finns en ständig risk för att de ska överges av sina föräldrar när de minst förväntar sig det.

Några timmar isär kan skapa en sorg inte bara hos barnen utan även hos föräldrarna.

Vad ska man göra istället?

Då är nästa fråga – vad gör man i stället? Det är klart att man som förälder inte vill se sitt barn gråta. Men det finns två aspekter att tänka på. Det första är att barn gråter för att det är deras enda enda sätt att kommunicera – och det är mycket effektivt. Samtidigt kan gråt effektivt frigöra stress och spänningar.

När ditt barn gråter kommunicerar det att det känner sig ledset för att du ska vara borta. Men när du säger hejdå innan du går, kommer det så småningom att lära sig att ditt hejdå betyder att du bara ska gå iväg ett tag. De kommer också att lära sig att det inte innebär att du överger dem.

Ett gråtande barn.

Det kan verka som ett påhitt, men psykologer menar att vi inte bör underskatta våra barns förståelseförmåga. Lär dem därför att säga “hej” och “hejdå”, och vad innebörden av orden är.

Det är också en bra idé att leka lekar som kurragömma med dem. Det är ett effektivt och roligt sätt att lära dem förstå att frånvaro inte är synonymt med övergivande, utan bara en annan aktivitet i det dagliga livet.

Slutligen bör du som förälder komma ihåg att när du säger hejdå till dina barn innan du går hemifrån, hjälper du dem att bättre förstå din miljö och omgivning. I förlängningen kommer detta också att hjälpa dem att skapa en balanserad emotionell hälsa.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.