Att bli mormor - en speciell upplevelse

Att bli mormor - en speciell upplevelse
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 18 juni, 2019

När du för första gången får nyheten om att du ska bli mormor väntar ett nytt och spännande äventyr. Att bli mormor för första gången är en väldigt speciell händelse i varje kvinnas liv.

Det innebär att du träder in i en väldigt viktig roll utöver moderskapet. Faktum är att far- och morföräldrar ofta blir nyckelspelare i familjer.

Det här betyder dock inte att du som mormor upphör att vara en mor. Även när dina barn har blivit föräldrar själva, och oavsett hur gamla de är, kommer de fortfarande behöva din visdom, erfarenhet och stöd.

Så, vad är det egentligen som förändras när du blir mormor, och vad är din nya roll?

Att bli mormor för första gången

Att bli mormor för första gången är en oförglömlig händelse i en kvinnas liv. Visst kan du få fler barnbarn, och ankomsten av en ny familjemedlem kommer alltid att vara spännande. Men när du överraskas med det första barnbarnet lämnar du bakom dig den period då du var “bara” en mamma, och ger dig in i ett nytt äventyr.

Att bli mormor kan vara utmanande.

Att vänta ditt första barnbarn kommer att vara känslosamt, men också utmanande. För en ny mormor blir den största utmaningen att anpassa sig till sin nya roll.

Dina barn är inte längre barn (även om du alltid ser dem genom en mors ögon). Du måste förstå att ditt ansvar inte kommer att vara en mors ansvar. 

Det finns ett uttryck som säger “föräldrar uppfostrar, far- och morföräldrar skämmer bort”. Även om det inte stämmer helt förmedlar det en sanning: Att bli mormor är inte detsamma som att bli mor igen.

Som mor var din centrala roll att ta hand om barnen och uppfostra dem. Som mormor är din uppgift att vara en guide i ditt barnbarns äventyr. 

Ett “andra moderskap”

Som sagt är att bli mormor inte detsamma som att gå tillbaka till att bli mor igen. Men, med tanke på likheterna mellan de två stadierna (att vara mor respektive mormor), säger vissa experter att när en kvinna blir mormor upplever hon ett så kallat “andra moderskap”. 

Både mor och mormor kommer att uppleva känslan av att se en ny person födas och växa, och att ha ovillkorlig kärlek till barnet. Men, som mormor får man möjligheten att uppleva moderskapets mest speciella ögonblick utan lika många förpliktelser. 

Det är en tid då vi kan passa på att njuta och återupptäcka de där ögonblicken som vi kanske inte kunde uppskatta som mödrar, på grund av olika orosmoln och plikter.

Att njuta av att vara en mormor

Som mormor kommer du att ha en väldigt viktig roll i ditt barnbarns liv. I större eller mindre utsträckning kommer du att påverka den lilla människan som kommer att bli en del av din familj.

Självklart kommer du att vilja göra ditt bästa. Men om du vill njuta av att vara mormor måste du lära dig att respektera den miljö som föräldrarna skapar. 

“Även om du inte håller med – respektera de beslut som föräldrarna fattar.”

Med så många känslor är det normalt att du rycks med av dem. Som mormor har du redan erfarenheten av att vara mor, utöver allt annat som livet har lärt dig. 

Självklart vill du vara till hjälp och bidra med de här kunskaperna för att inte samma misstag ska upprepas. Du måste dock lära dig när det är bäst att dela med sig av det.

Dina råd kan vara mycket värdefulla, men du måste lära dig när du ska ge dem. Det är viktigt att föräldrar också får göra sina egna misstag, för att kunna lära sig av dem.

Erbjud ditt stöd och goda råd, men respektera deras beslut, även om du inte alltid håller med om dem. Utöver att hjälpa dem kommer du också att bidra till att skapa en lugn och samspelt miljö där du kan slappna av och njuta av tiden med ditt barnbarn.

Mormor och morfar läser för barnet.

Din roll som mormor

Att vara mormor betyder inte att du måste baka kakor och sticka tröjor till ditt barnbarn. Varje person har sina talanger och värderingar, och baserat på dem kommer du att särskilja dig som mormor.

Kom ihåg att din främsta uppgift är att överföra de principerna till ditt barnbarn.

Du kommer att hjälpa honom eller henne att upptäcka världen och, genom sina upplevelser, upptäcka sig själv. Du kommer att slå följe med ditt barnbarn på en lång och svår resa, full av äventyr och känslor.

Att ge stöd och råd, att överföra den visdom du har skaffat dig genom åren, kommer att vara din uppgift. Och medan du vägleder ditt barnbarn kommer du själv också att lära dig saker, och njuta längs med vägen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.