Dåliga studievanor att undvika

Goda studievanor är viktiga; de kan hindra ett barn från att misslyckas i skolan och kanske till och med hindra att det hoppar av. I den här artikeln tittar vi närmare på vanliga dåliga studievanor!
Dåliga studievanor att undvika
Olga Carbajo

Skriven och verifierad av biologen Olga Carbajo.

Senaste uppdateringen: 19 oktober, 2022

I många fall kännetecknas ett barns brist på studiekapacitet av en stark demotivation som delvis kan kopplas till dåliga studievanor.

Att identifiera de studiefärdigheter som barnet saknar kan göra hela skillnaden för om det hoppar av skolan eller framgångsrikt tar sig igenom sin utbildning. Frågan är: hur kan du hjälpa till att tända dina barns entusiasm för att lära sig?

Vanligtvis är barn för lata för att plugga helt enkelt för att de inte vet hur man gör det på ett effektivt sätt.

Nedan analyserar vi de vanligaste dåliga studievanorna bland barn. Lite självkritik är alltid bra och det första steget mot att utveckla och bättra sig.

Dåliga studievanor att undvika

1. Brister i planeringen

Det är viktigt att dina barn gör ett schema över sina fritidsaktiviteter och planerar tiden de kommer att ägna varje eftermiddag till varje ämne. Råplugg i sista minuten hjälper inte. Det ger bara upphov till trötthet och ångest.

dåliga studievanor: pojke läser med ficklampa

2. Att plugga med musik eller tv på

Beroende på vilket ämne dina barn behöver ta itu med behöver de ett visst mått av koncentration. Om de lyssnar på musik är det mer troligt att deras uppmärksamhet kommer att dras till den än till läxorna. De kan spela instrumental musik när de ska göra uppgifter som kräver mindre koncentration.

3. Stökig studieplats

Ingen vill plugga där det ligger en massa papper och skräp. Det är viktigt att man håller sin studieplats städad och ren, eftersom det är mer inbjudande att sitta ner och studera då.

Man måste också se till att man har allt man behöver till hands: färgpennor, radergummi, överstrykningspennor, linjal och skrivpapper.

4. Att studera i sängen

Om ditt barn pluggar till ett mycket svårt prov som tar lång tid måste han eller hon göra det i en bekväm ställning. Barnet bör dock inte studera i sängen, då han eller hon kommer lockas att ta en tupplur. En bra stol och en väl upplyst studieplats räcker mer än väl.

5. Oorganiserat läromaterial

Om dina barn inte har planerat vad de ska studera varje vecka och studiematerialet har samlats på hög kommer till slut dagen då de måste sätta sig ner och plugga och inte ha något organiserat.

När ångesten väl byggs upp blir det svårt att koncentrera sig och de kommer att ge upp redan innan de börjat. Studiedisciplin och att göra anteckningar varje dag kan hjälpa dem att undvika det.

6. Lära sig innehållet utantill

Ibland har man inget annat val än att sätta sig ner för att plugga. Det kan vara väldigt tråkigt, men bara för att man måste studera betyder inte att man inte kan använda informations- och kommunikationsteknik (IKT) för att göra sina läxövningar lite roligare. Konceptkartor, YouTube-videor… Dina barn kan använda allt som hjälper dem att lära sig innehållet.

7. För många distraktioner

Det är inget fel med att använda IKT, men man måste kunna kontrollera sig själv. Om dina barn har Instagram-appen öppen på sin smartphone och Facebook igång på datorn kommer de att fokusera på sociala medier istället för på vad de måste studera. De måste undvika icke-skolrelaterade chattar under sin studietid.

dåliga studievanor: stökigt skrivbord

8. Att inte ta pauser

Maratonstudier är inte produktiva. I genomsnitt kan människor koncentrera sig i 50 minuter till 1 timme åt gången. Vi rekommenderar att dina barn börjar plugga något som de tycker är lätt som uppvärmning. De kan sedan ta en paus varje timme för att vädra ut rummet, äta ett mellanmål och rensa huvudet.

9. Plugga i vardagsrummet eller köket

Det är inte lätt att koncentrera sig om brorsan tittar på tv, mamma pratar i telefon eller om hunden skäller. Det är viktigt att ha en egen studieplats som gör att man kan studera i tysthet, isolerad från buller och distraktioner.

Slutsats om dåliga studievanor

Om dina barn gör sig skyldiga till en eller flera av dessa dåliga studievanor, berätta det för dem eller visa dem den här artikeln. Det första steget mot att bättra sig är alltid att inse sina misstag.

Motivation är vad som får igång dig. Vana är det som håller dig igång.”

– Jim Ryun –


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Quintanilla Paz Soldán, FHábitos de estudio. [material de apoyo al tutor]. Recuperado de: www.prepa8.unam.mx
  • Laureano, C. A., & Ampudia, L. G. (2019). Procrastinación: Revisión Teórica. Revista de investigación en psicología, 22(2), 363-378. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8162710
  • Pastor-Vicedo, JC, Martínez-Martínez, J., Jaén Tévar, Y., & Prieto-Ayuso, A. (2019). Los descansos activos y la mejora de los aprendizajes en educación infantil: una propuesta de intervención. SPORT TK-Revista EuroAmericana de Ciencias del Deporte , 67-72. doi:10.6018/sportk.401131
  • Pérez, GC, García, EC, Carbó, AR, & Antolí, NS (2010). Organizarse mejor.: Habilidades, estrategias, técnicas y hábitos de estudio . Editorial

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.