Att förhandla med barn beroende på deras ålder

De kommer sannolikt att gråta och protestera mer än du vill, så det är viktigt att lära sig att förhandla med barn.
Att förhandla med barn beroende på deras ålder
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Ditt barn kommer sannolikt att gråta, klaga och protestera långt mer än vad som kan anses vara idealiskt, eller så engagera barnet sig i olämpliga beteenden som att slå ett annat barn eller att roffa åt sig alla leksakerna. Men du kan slappna av! Alla konflikter har en lösning; du kan alltid förhandla med dina barn.

Psykologen Rosa Jove, författare till böcker som Dormir sin lágrimas (Sova utan tårar) förklarar att när ett barn är argt eller irriterat, då försöker det bara tillfredsställa sina otillfredsställda behov.

“Dessa raserianfall är barnets egna önskemål som konfronteras med dess föräldrars önskemål: De förstår inte vad som händer, de blir förvirrade och känslomässigt exploderar“, säger experten, som rekommenderar föräldrarna att först försöka förstå sitt barn.

Du kan vara säker på att då ditt barn blir äldre kommer utbrotten att minska. Konflikter är dock alltjämt en del av att leva tillsammans, och du måste lära dig att hantera dessa situationer och förhandla med dina barn.

Oavsett ålder, förklarar Jove, bör föräldrarna se konflikter som en möjlighet att lära sig, eftersom detta är en viktig del av deras tillväxt.

I sina böcker ger tvåbarnsmamman också råd om hur man kan övervinna raserianfall, konflikter och beteendeproblem. Här följer en sammanfattning.

Stadiet med missförstådda önskemål

Detta är ett stadium som inträffar mellan 0 och 20 månaders ålder och kan till exempel visa sig när ditt barn besväras av sin blöja. Som ett resultat kommunicerar barnet med sitt enda språk: det gråter och klagar.

Det är svårt att veta varför en bebis gråter, förklarar Jove, som bjuder in föräldrarna att ta reda på det och försöka se vad som händer. De vanligaste orsakerna till att bebisar gråter är vanligtvis fysiologiska: hunger, sömnighet, smutsiga blöjor, obekväma kläder, klåda, och så vidare.

Om inte det hjälper så föreslår hon att man håller sig nära barnet. Hon rekommenderar även amning.

Amningen agerar som ett smärtstillande medel för barn under denna period. Förutom att lösa hungern uppfyller det även behovet av närkontakt med sin mamma”.

En liten flicka som sitter i sin spjälsäng.

Trotsiga tvååringar, så svåra att förhandla med

I de flesta böckerna på ämnet finns ett kapitel om trotsåldern eller om raseriutbrott under denna period. Tvåårsåldern är den tid då raserianfall vanligtvis först manifesterar sig och det sker eftersom barnet börjar uppleva känslor av självständighet.

Anfallen slutar vanligtvis före 5 års ålder.

”Detta innebär en avgörande känslomässig konflikt för barnen eftersom föräldrarna inte förstår vad som händer och vanligtvis blir upprörda av barnens agerande. De märker att de står emot de varelser de älskar mest och detta orsakar dem motstridiga känslor”, konceptualiserar barnpsykologen.

I ett av kapitlen i hennes bok, La crianza feliz ( Lyckligt föräldraskap), sammanfattar Jove vad hon anser att man ska göra:

I händelse av ett utbrott, tillämpa då trestegstekniken: Först, förstå barnet; för det andra, utbilda det och förklara vad som förväntas av det; och för det tredje, låt det välja sina egna lösningar.

Här följer en dialog som exemplifierar trestegstekniken:

– Mamman: Älskling, faster Märta är här. Kom och ge henne en kram.

– Barnet: Jag vill inte.

– Mamman: Åh, det verkar som att du inte vill krama faster Märta. (Steg #1, förståelse: Vi erkänner barnets känslor).

– Barnet: Just det.

– Mamman: När människor besöker någon annans hus är det bra att välkomna dem, även om man i det ögonblicket inte riktigt vill, visste du det? (Steg #2, utbildning: Vi förklarar vad som förväntas av dem eller vad som sker).

-Barnet: Nej. (Och om barnet säger ja, fortsätter processen ändå på samma sätt).

-Mamman: Vad kan vi göra för att faster Märta ska bli glad utan din kram? (Steg #3, vi låter dem välja ett alternativ. Vi kan också ge dem två egna och låta dem välja).

-Mamman: Vad vill du hellre göra? Du kan ge faster Märta en välkomstkram, eller så kan du vinka till henne en från dörren samtidigt som du säger: Hej.

-Barnet: Jag vinkar till henne och säger hej.

-Mamman: Jag tror att du har hittat en bra lösning.

En ung flicka.

Från 5 år och efteråt

Från 5 år kommer problem med samexistens uppstå som är normala och oundvikliga i alla familjer.

För att hantera dem rekommenderar Jove att det är bättre att följa demokratiska riktlinjer inom familjen, där alla kan delta och känna sig hörda. För att lösa problem på kort sikt är det alltjämt bäst att följa trestegstekniken för att förhandla med dina barn.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.