Anledningar till att bebisar gråter

Anledningar till att bebisar gråter
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

När barn och bebisar gråter, känner många föräldrar sig förvirrade eftersom de inte vet exakt varför deras älsklingar är upprörda. Än värre är att de inte vet hur de ska ta hand om dem för att lugna deras gråt. Men för att trösta ett barn eller en gråtande bebis måste du först försöka förstå vad som händer med honom eller henne och sedan hitta de bästa lösningarna.

Empati är grunden för att förstå varför bebisar gråter

Föräldrar behöver vara empatiska så att de kan förstå varför deras barn  och bebisar gråter, oavsett hur gamla de är. Du bör alltid använda dig av empati när du tar hand om barn. Det ska vara den normala formen av kommunikation för att barn ska kunna känna sig förstådda och accepterade hela tiden. Låt dem veta att deras känslor är viktiga, oavsett vad de känner.

När vi har att göra med spädbarn tror en del föräldrar att empati inte är nödvändigt, men det är viktigare än någonsin. Det finns föräldrar som inte förstår hur en bebis kan gråta när han är lämnad ensam i en spjälsäng eftersom han var tyst i deras armar alldeles nyss.

Självklart känner han sig skyddad och känslomässigt trygg i sina föräldrars armar. När de sedan lämnar honom i en spjälsäng, får det honom att känna sig övergiven. Han inte vet var du är och om du är borta för alltid.

Din bebis mår bättre nära dig

När du är borta från honom vet din bebis inte när eller ens om du kommer att återvända. Han tror att han är helt ensam här i världen. Och vem ska möta hans behov om du inte är till hands? Om du försvinner från hans åsyn och han inte känner din närhet, är det som om du är på en annan planet.

Kan du tänka mig att känna dig som någon som är väldigt viktig för dig har upphört att existera? Så känner sig din bebis när du försvinner (även om du är i rummet intill).

mamma tröstar gråtande baby

Om din bebis leker med en leksak eller något annat stimulerande, kan hon glömma att du har försvunnit, men när hon inser att hon är ensam, börjar hon gråta. Detta är den främsta anledningen till att bebisar gråter när deras mammor eller primära vårdgivare inte finns i deras närhet.

Att vara mamma mäts inte av vad du får ge upp när du får en bebis, utan av vad du får i processen.

-Anonym-

De behöver dig i sin närhet för att kunna vila, även på natten. Om du vill sova lugnt är det bättre att ha honom nära dig, bredvid din säng eller i ett babynest i din säng. För om du lägger honom längre ifrån dig, kommer både du och din bebis att sova oroligt.

Din bebis behöver din doft, han behöver känna dig nära och se dig för att veta att du är där. Han behöver dig för att stilla den ensamhet som plågar honom när du inte är i närheten.

Om bebisen ser dig, mår den bättre

Ha ett nattljus tänt så att ditt barn kan öppna ögonen och se att han är vid din sida. Det kommer att få honom att känna sig mycket mer avslappnad och därför kunna somna bättre.

Han kommer även att kunna somna om och sova ensam utan att vara i fysisk kontakt. Detta för att han kan se dig.

Om han vet att du är vid hans sida och det är mer än tillräckligt för att få honom att känna sig trygg. Bebisar gråter mer om de inte kan se sin anknytningsperson.

Hon kan behöva känna din andedräkt, lukten av din kropp och känna värmen från dig. Hud mot hud är idealisk.

Om du lägger ner henne i en spjälsäng för långt ifrån din säng, kommer detta att bli ett problem för henne. Hon kommer inte kunna känna dig och kommer därför att känna sig osäker och börja gråta.

Även om du är bara några centimeter bort, är det för din bebis som om du vore i ett annat land… Hon behöver dig för att känna sig lugn. Lugna bebisar gråter inte.

Du kommer att märka hur snabbt hon lugnar sig om du lägger henne i sängen med dig eller håller om henne.

Hon kommer nästan genast att lugna sig för att hon lätt kommer att kunna känna din lukt och höra dina hjärtslag. Din närvaro hjälper henne att må bra känslomässigt.

mamma tröstar gråtande bebis

Beröring kan lugna när bebisar gråter

Om du inte har honom i din säng utan du har spjälsängen bredvid din säng och du rör honom med handen, räcker det för att trösta honom. Han känner din beröring och vet att du är vid hans sida hela tiden.

Du vet att om du lämnar rummet kommer du tillbaka senare, och du vet att du inte skulle försumma din bebis för någonting i världen. Men din lilla vet inte det. Han tror att om du går, försvinner du.

Om han inte längre känner din lukt kan han börja gråta. För det är den som berättar för honom att du är nära. Känner han inte den tror han att du inte existerar längre. Det är lätt att undvika all den känslomässiga smärtan genom att vara nära din bebis så länge som det är nödvändigt. Tiden går snabbt och det är värt det.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.