7 rekommendationer för att välja en barncykel

När du köper en barncykel bör du leta efter den som bäst passar dina barns behov, beroende på deras ålder och längd.
7 rekommendationer för att välja en barncykel
Marcela Alejandra Caffulli

Skriven och verifierad av barnläkaren Marcela Alejandra Caffulli.

Senaste uppdateringen: 10 oktober, 2022

Att cykla är en av barnens favoritaktiviteter, så fortskaffningsmedlet är en av de bästa presenterna du kan ge dina barn. Dessutom kommer cyklandet att ge flera fördelar för deras allmänna hälsa. Om du funderar på att överraska dina barn med en cykel, då kommer här några tips och rekommendationer för dig till att välja rätt barncykel.

Tips för att välja barncykel

Att cykla är mycket mer än att bara ta sig från A till B. Det låter barn utforska och njuta av naturen, staden eller parken. Dessutom hjälper cyklandet dem att frigöra energi och därmed vila bättre på natten.

Dessutom stärker cykling familjebanden när det sker i grupp. När du köper en cykel till dina barn bör du därför leta efter en som bäst passar deras behov, beroende på deras ålder och längd. Här följer en lista över viktiga saker att tänka på.

1. Välj rätt storlek

Det är oerhört viktigt att välja rätt storlek på cykeln. En ram som inte anpassar sig till barnets längd kommer att hindra dem från att åka på den säkert. Dessa fordon tillverkas efter storleken på deras hjul och du bör köpa rätt hjuldiameter. Det här är några rekommendationer beroende på barnets ålder:

  • För de minsta barnen: Det är bäst att köpa en cykel utan pedaler.
  • Mellan 2 och 4 år: Helst bör du leta efter en med 12″ till 12,5″ hjulstorlek, med vilken de kommer att få självförtroende och börja utveckla balansen.
  • För 3 till 5 år: En hjulstorlek på 14″ rekommenderas.
  • Från 4 till 6 år: En hjuldiameter på 16″ rekommenderas.
  • För 5 till 7 år: En med 18″ diameter är bäst.
  • Från 6 till 9 år: Ett 20″-hjul är bäst.
  • För 7 till 11 år: Du kan välja de större 24″-cyklarna.
Ett litet barn som använder en cykel utan pedaler.
Du bör se till att cykeln har rätt storlek och att dess egenskaper är anpassade efter ditt barns behov. Om barnet är 2 år eller yngre kan du välja en utan pedaler.

2. Känn till cykelns egenskaper

Det finns många olika modeller när det gäller att välja en barncykel – med pedalbromsar, fälgbromsar, växlar, olika styren och olika ramgeometrier. Det första du bör tänka på är vem cykeln är till för. Beroende på barnets ålder och egenskaper kan du välja en cykel som är lätt att bemästra eller en mer robust och sofistikerad.

3. Välj de som kommer med eller utan träningshjul

Till en början är det bra om cykeln har träningshjul, så att barnet skapar självförtroende. Hjulen gör att ditt barn kan driva sig framåt utan rädsla, och du kommer att känna dig mer tillfreds, åtminstone tills ditt barn utvecklar sin balans och är redo att trampa utan dem.

4. Tänk på cykelns vikt

Ju lättare cykeln är, desto lättare blir den att hantera. Dessutom blir det lättare att flytta den från en plats till en annan om du vill ta med den i bilen, ta den till parken eller till vännernas hus.

5. Se till att den har bra bromsar

Handtagen och bromshandtagen ska vara dimensionerade för att passa ditt barns händer. De ska vara små, tunna och bekväma. Se också till att den har bra mekaniska bromsar så att ditt barn kan stanna.

6. Se till att styret inte är för smalt

Cykelns styre bör ha en bredd som är i linje med barnets axlar, så att armarna inte är för nära varandra om barnet är mycket litet, eller för långt ifrån varandra om barnet är äldre.

Barn som cyklar och bär hjälmar.
Det är viktigt att barn har hjälmar, handskar, knäskydd och alla nödvändiga delar för att öka säkerheten.

7. Köp säkerhetsutrustning

Om det är viktigt att använda hjälm för vuxna är det ännu viktigare för barn. Välj en som sitter bra på huvudet och som inte rör sig, vilket kommer att förhindra skador vid fall eller kollisioner med föremål. Det är mycket troligt att ditt barn kommer att falla upprepade gånger, och ännu mer om det precis börjar cykla. Komplettera gärna deras skydd med knäskydd, armbågsskydd, skyddsglasögon och handskar så att de är så väl skyddade som möjligt.

Rekommendationer när du väljer cykel för barn

Nu när du känner till specifikationerna som en cykel för barn bör ha så följer här några rekommendationer att ta hänsyn till när du inhandlar denna present till ditt barn:

  • Köp inte cykeln utan att först ta den på en provtur.
  • Låt ditt barn sitta på den, och om de provar flera modeller är det ännu bättre.
  • Köp inte en cykel bara för att du gillar den. Låt barnet välja den färg och stil det gillar mest.
  • Det är bäst att lära sig cykla från tidig ålder, men utan press. Du måste ha tålamod och komma ihåg att vissa barn behöver mer tid än andra för att få kläm på det.
  • Leta efter en lämplig plats för barnen att lära sig cykla. De kommer att åka bättre på asfalt, men fall kan vara farligare där. Å andra sidan blir gräset svårare för dem, men de skadar sig inte lika mycket då de faller.
  • Justera sätet och pedalerna. Sätet ska vara på en höjd som gör att barnen kan vila fötterna på marken utan att sitta ner.
  • När barnen växer blir cykeln för liten för dem. Hjulstorleken bör bytas ungefär vartannat år. Vanligtvis har ett barn tre till fyra cyklar under barndomen.

Sport och kul när du cyklar

Att lära sig cykla är en av de första prestationerna i ett barns liv. Det är en träning som ger timmar av nöje och adrenalin när de tränar fysisk aktivitet och utvecklar sin självkänsla. Att ha tävlingar med vänner i en park eller cykla som familj kommer att vara givande. Det är också ett bra sätt att fördriva tiden under deras sommarlov eller under annan fritid.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Carmichael C, Burke E. Bicicleta, salud y ejercicio. 3° Edición. España: Editorial Paidotribo; 2004. Disponible en: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=v4wfwZJzE30C&oi=fnd&pg=PA1&dq=elegir+una+bicicleta+para+ni%C3%B1os&ots=rMsFPOIFpC&sig=7U385znEs5HGouxjdVEXXYWRXCM#v=onepage&q&f=false
  • Roldán I. Buscador de rutas para movilidad en bicicleta en el área de Xátiva (Valencia). España: Universidad Politécnica de Valencia: 2021. Disponible en: http://hdl.handle.net/10251/173867
  • Rojas P. La bicicleta y su desarrollo práctico en educación primaria. 1° Edición. España: Wanceulen Editorial Deportiva; 2016. Disponible en: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=DeGfDAAAQBAJ&oi=fnd&pg=PA6&dq=c%C3%B3mo+escoger+una+bicicleta+para+ni%C3%B1os&ots=w9jDd9VPDA&sig=w9uf__ZZNZ2sXoK0KA-ejQzAzIk#v=onepage&q&f=false

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.