Bör du kontakta din barnläkare om ditt barn kissar i sängen?

I den här artikeln förklarar vi när det är nödvändigt att kontakta din barnläkare om ditt barn kissar i sängen.
Bör du kontakta din barnläkare om ditt barn kissar i sängen?

Senaste uppdateringen: 01 november, 2019

Det är normalt att barn kissar i sängen på natten. Det finns emellertid vissa fall där barnläkare rekommenderar att man observerar situationen ur en mer klinisk synvinkel.

Barn kissar ibland på sig under dagen och i sociala miljöer, men i de flesta fall kissar de i sängen medan de sover på natten.

Det är viktigt att inte göra en stor grej av det, då det är något som förekommer väldigt ofta. Barnläkare uppmanar föräldrar att det är klokt att inte förstora upp situationen.

Så man behöver inte konsultera en läkare i alla fall av sängvätning. Även om det i vissa familjer är tabu och något som man inte talar om är det klokt att hjälpa barnet utan att överdriva om han eller hon kissar i sängen.

Föräldrar brukar oroa sig för att det är något dolt hälsoproblem som ligger bakom beteendet. Men rådet från barnläkare är att föräldrarna ska ta det lugnt.

Det är helt normalt att barn kissar på sig under natten när de sover, ända upp till tre års ålder. I vissa fall kan ett barn som tidigare slutat sängväta återigen behöva ha blöja på sig under natten; det kan till exempel bero på stress.

När bör man oroa sig om ens barn kissar i sängen?

nedstämt barn i säng med nalle
Under tiden som ditt barn lär sig att inte kissa i sängen är det viktigt för dig som förälder att hjälpa till, samtidigt som du är förstående och visar ditt barn mycket kärlek.

Om du oroar dig för att sängen blir våt kan du använda absorberande skydd och plastade frottélakan när du bäddar sängen. Nästa steg är att acceptera att barnet går igenom en normal fas. Det finns ingen anledning att oroa sig.

Föräldrar bör aldrig skälla på sina barn för att de har kissat i sängen.

Enligt experter kissar de flesta barn i sängen tills de fyllt tre år. Därför måste vi som föräldrar vara beredda att stödja dem tills de är fysiskt och psykologiskt mogna.

Om barnet är äldre än tre år och fortfarande kissar i sängen kan det vara dags att kontakta en specialist. Det betyder inte att du måste rådgöra med din läkare så snart ditt barn fyller 3, utan bara att det är dags att ägna mer uppmärksamhet åt problemet.

När ett barn kissar i sängen, även vid en ålder då barnet borde ha utvecklats lite mer, kan det vara dags att kontakta barnavårdscentralen eller en barnläkare.

Men kom ihåg att det i de flesta fall inte är något allvarligt, utan det är bara en liten försening i barnets mognadsprocess.

Var särskilt uppmärksam på följande fall:

  • När någon aspekt av barnets beteende har förändrats.
  • Om du misstänker en infektion eller inflammation i urinvägarna.
  • Om det är något annat som oroar dig.

Varför kissar barn i sängen efter tre års ålder?

pojke på toalett ger mamma high five
När ett barn kissar i sängen efter tre års ålder klassas det som inkontinens, som kommer sig av att kroppen inte är tillräckligt mogen och färdigutvecklad.

I de flesta fall förekommer inkontinens hos barn som går igenom svåra emotionella situationer. Det kan förekomma till exempel när ett barn lider av ångest eller stress.

Ibland förekommer inkontinens om barnet är utsatt för mobbning, har förlorat en familjemedlem, om föräldrarna har genomgått en separation eller i anslutning till ankomsten av ett nytt syskon.

Barn kan också börja kissa i sängen när de konfronteras med nya känslor eller förändringar i livet.

Sammanfattningsvis är sängvätning oftast ett tillfälligt problem. För att underlätta kan du använda dig av skydd för sängen eller blöjor tills barnets kropp har mognat. Du måste också ge ditt barn det emotionella stöd han eller hon behöver för att hantera sina känslor.

Det är viktigt för dina barn att känna sig skyddade och älskade. De måste känna sig kapabla att övervinna sina osäkerheter och rädslor.

Tveka inte att kontakta din barnläkare för att utesluta andra sjukdomar. I vissa fall kan barnet även behöva stöd av en psykolog eller terapeut.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.