Övningar och stretchning för skolios i barndomen

Övningar och stretchning för skolios i barndomen möjliggör flexibilitet och förstärkning av det drabbade området. Läs mer om dem här.
Övningar och stretchning för skolios i barndomen
Maria Elisa Lisotti Luppi

Skriven och verifierad av fysioterapeuten Maria Elisa Lisotti Luppi.

Senaste uppdateringen: 12 juni, 2023

Skolios är en förändring i ryggradens inriktning. Denna missbildning är vanlig hos barn under tillväxtstadiet. Lyckligtvis gynnar fysisk aktivitet ryggens flexibilitet, vilket förbättrar symtom som smärta. Nedan kommer vi att beskriva några övningar och stretchning att utföra i fall av skolios i barndomen.

Det finns många orsaker till en förändring i ryggradens inriktning. Bland dem finns faktorer som förvärvats av trauma eller som ett resultat av en annan sjukdom. Det finns också medfödda orsaker. Därmed är det viktigt att skilja strukturell skolios från funktionell skolios.

Beroende på svårighetsgraden av missbildningen sträcker sig behandlingarna från en anpassad träningsplan till kirurgiska ingrepp. I lindrigare fall av ryggradslutning kommer sjukgymnasten att utforma ett program med aktiviteter för att flexa, stärka och förlänga varje del av ryggen.

Övningar för skolios i barndomen

Övningar för skolios i barndomen är aktiviteter som arbetar på olika delar av ryggraden. Dessutom kan helkroppsarbete utföras, antingen för hela ryggen eller hela kroppen, beroende på det eftersträvade målet. Följande övningar är några av dem som kan utföras hemma.

En sjukgymnast hjälper en tonårsflicka att sträcka på ryggen.
Huvudmålet när man utför övningar för skolios hos barn är att sträcka ut musklerna på den konvexa sidan av kurvan och stärka dem på den konkava sidan.

Alla fyra

På en vadderad yta utförs aktiviteten enligt följande:

  • Stöd knäna höftbrett isär och händerna axelbrett isär, med armarna utsträckta.
  • Lyft sedan vänster arm och höger ben samtidigt. Du bör försöka förlänga de förhöjda extremiteterna i en rak linje.
  • Håll i några sekunder och alternera med de motsatta extremiteterna.

Rumpa till hälarna

Från samma utgångsläge som i föregående övning, utan att ta händerna från golvet, för skinkorna mot hälarna. Från denna position är målet att sträcka ut armarna och ryggen så långt som möjligt i en rak linje. Från den sista positionen kan du också utföra variationer som att sträcka ut armarna i diagonala linjer. På så sätt görs även bålens sidoområden mer flexibla.

Korskrypning

Från samma startposition, utför en korskrypning enligt följande:

  • För fram handen på ena sidan och det motsatta knäet.
  • Det framåtskridande knäet är placerat på insidan av handen som förblev fixerad. Knäna glider alltid utan att tappa kontakten med golvet.
  • Armarna måste sträckas fram för att kunna utföra en halvcirkel.
  • Huvudet följer med bålens rörelse och tittar på axeln som är längre bak.

Stretching för skolios hos barn

Flexibilitet är huvudmålet som eftersträvas vid stretchning. Stretchning bör göras försiktigt, för att söka en åtstramande känsla i området som ska bearbetas. Här följer två enkla alternativ för att behandla skolios hos barn:

Ett barn som sträcker sig nedåt under ledning av en sjukgymnast.
Vid stretchning för skolios hos barn är det tillrådligt att utföra dem inom det måttliga till intensiva området och inom tolererbara gränser.

1. Glad katt, arg katt

Från den position med fyra stöd som beskrivs ovan utförs mobiliseringar av ryggraden. Inledningsvis bör huvudet, nacken och bålen vara inriktade i en rak linje parallellt med golvet. Det ska vara en rät vinkel på 90 grader mellan armarna och bålen.

Följande steg bör följas för att utföra rörelsen:

  • Nacken är förlängd, tittar mot taket, medan ryggraden är välvd. Naveln ska vara orienterad mot golvet.
  • Sedan utförs den motsatta rörelsen: ryggen böjs mot taket och hakan är orienterad mot bröstet.

2. Förlängning av de bakre musklerna

Stående, med fötterna stödda höftbrett isär, görs övningen enligt följande:

  • Börja med att föra hakan mot bröstet.
  • Fortsätt sedan med ryggradens krökning, kota för kota.
  • Med armarna avslappnade och benen utsträckta, försök att komma så nära marken som möjligt och håll kvar i några sekunder.
  • För att återgå till startpositionen böjer du lätt på knäna. Från bäckenet, starta returrörelsen. Det sista som ska lyftas är nacken och sedan huvudet.

Periodiskt förebyggande kontroller

Skolios är en förändring i ryggradens inriktning som inte alltid orsakar smärta för den drabbade. Det diagnostiseras vanligtvis under barnets årliga medicinska kontroll. Andra gånger är det föräldrarna som observerar missbildningen i deras barns rygg. Därför är det viktigt att utföra förebyggande medicinska kontroller som gör det möjligt att upptäcka denna typ av tillstånd i tid.

När barnet väl har fått diagnosen är uppföljning viktigt. Regelbundna kontroller gör det möjligt att följa krökningens framsteg och bestämma den mest lämpliga behandlingen i varje steg. När det kommer till mild skolios är flexibilitet, stärkande och stretchningsövningar ett utmärkt verktyg för att förhindra utvecklingen av missbildningen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Regalado Contreras, Andrea Cristina. Ejercicios terapéuticos acuáticos en niños de 3 A 4 años con escoliosis de la Fundación Cariño. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad de Educación Fisica Deporte y Recreación, 2018.
  • Marín Vega, Gabriela. “Escoliosis: Enfoque en terapia manual ortopédica.” (2018).
  • Chiguano Morales, Juan Miguel. Ejercicios físicos terapeúticos en adolescentes de 10-12 años con escoliosis cervical de la Unidad Educactiva Academia Naval Guayaquil. BS thesis. 2018.
  • González, Adriana Mederos, and Juan Francisco Rojas Puig. “La escoliosis y los beneficios de los ejercicios físicos al organismo.” Anatomía Digital 2.2 (2019): 43-60.
  • González, Naidelin Alonso, Eugenio González Pérez, and Juan Francisco Rojas Puig. “Enfoque actual en la rehabilitación de la escoliosis.” Anatomía Digital 2.3 (2019): 6-17.
  • Burga Castro, Julissa del Carmen. “Tratamiento fisioterapéutico en escoliosis en S compensada.” (2020).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.