Hur ser en bra studieplats ut?

Det är viktigt för barn i skolåldern att ha en bra studieplats hemma. Men vad gör en studieplats bra?
Hur ser en bra studieplats ut?
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det är bra för barn och tonåringar att lära sig olika studietekniker för att koncentrera sig och klara sig bra i skolan. Men det är också viktigt för dem att ha en bra studieplats hemma.

Det kan vara i deras sovrum, på ett kontor eller i ett allmänt utrymme i hemmet. Allt du behöver göra är att se till att platsen uppfyller vissa krav så att dina barn kan fokusera medan de studerar och gör läxor.

Hur ser en bra studieplats ut?

Det är viktigt för en studieplats att alltid vara konstant och oföränderlig. Vi rekommenderar att dina barn får ett eget utrymme för sina skolarbeten och läxor så att de inte behöver flytta runt.

En bra studieplats bör också ha en viss miljö. Några saker att tänka på är till exempel:

  • Ljud
  • Organisering
  • Belysning
  • Ventilation och temperatur
  • Möbler
utrymme för studier: barn vid skrivbord
Vi går här igenom dessa saker mer i detalj.

Ljud

Buller och ljud distraherar barn när de studerar. Att höra vissa ljud, särskilt om de är irriterande, kan göra att de tappar koncentrationen. Dessutom rekommenderar vi att människor i närheten respekterar deras akademiska ansvar och inte avbryter dem.

Organisering

En bra studieplats måste alltid vara organiserad och ren så att barnet lätt hitta vad han eller hon behöver. Att hålla platsen ren är också bra för att hålla sig fysiskt frisk.

Belysning

En bra studieplats måste ha bra belysning så att det är lätt att se utan att anstränga ögonen. Välj en plats där det finns mycket naturligt ljus. Men om detta inte är möjligt, använd en bra läslampa. Det bör helst vara vitt ljus och inte mer än 60 watt.

Ventilation och temperatur

För att koncentrera sig medan man studerar är det viktigt att ha bra ventilation och en behaglig temperatur. Faktum är att värme får dig att känna dig slö, trött, okoncentrerad osv. Kyla kan tvärtom orsaka luftvägssjukdomar och göra det svårt att fokusera.

Därför rekommenderar vi att du vädrar och får in frisk luft i rummet med jämna mellanrum. Du kan göra detta genom att öppna dörren eller fönstret. Låt inte temperaturen bli för hög.

utrymme för studier: flicka studerar

Möbler i ett studierum

Det finns egentligen bara två möbler som man absolut måste ha:

  1. Ett skrivbord eller bord som har rätt storlek och höjd för barnet. Se också till att det är tillräckligt stort för att få plats med allt material som barnet behöver för att studera.
  2. En bra, gärna ergonomisk stol så att barnet kan sitta rakt med god hållning. Dessutom måste den röra sig lätt och erbjuda tillräckligt med ryggstöd. Det är också bäst om du kan justera höjden och ryggstödet. Faktum är att det är bäst om stödet är lite krökt så att det även stöder korsryggen.

Det är viktigt att det finns ett bord och en stol, för då kan barnet sitta med bra hållning medan han eller hon gör sina läxor. Detta är bra både för ögonen och för att förhindra skador.

Det bästa är att sitta med ryggen och benen raka, fötterna på golvet och huvudet i en lätt lutning. Dessutom bör huvudet vara ungefär 30 cm från skrivbordet. Om det lutar cirka 20 grader är det lättare att läsa.

Slutligen rekommenderar vi att du ställer en liten bokhylla i närheten för att organisera böcker, anteckningsböcker, anteckningar och annat material. Det gör det enklare att komma åt dem och hitta information.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Dirección Universitaria de Educación a Distancia-DUED (s.f.). Técnicas de estudio. Módulo de Inducción. Lima: Universidad Alas Peruanas.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.