Maximera utrymmet i kylskåpet och förenkla din vardag

Att kategorisera maten och hålla kyl och frys i optimal form är några av strategierna du kan använda för att maximera utrymmet i kylskåpet och förenkla din vardag.
Maximera utrymmet i kylskåpet och förenkla din vardag

Senaste uppdateringen: 12 maj, 2024

Tänk dig det här: Det är en hektisk morgon, klockan slår 07:30 och kapplöpningen mot tiden har redan börjat. När du försöker förbereda frukost, packa lunchlådor och se till att alla har det de behöver, öppnar du kylskåpet på jakt efter en viktig ingrediens och upptäcker att utrymmet är ett oorganiserat kaos som hindrar dig från att hitta det snabbt. Du inser här att du behöver en metod för att Maximera utrymmet i kylskåpet för att förenkla din vardag. Och detta ska vi hjälpa dig med idag!

Ett rörigt kök kan vara epicentrum för stress i vardagen. Att maximera utrymmet i ditt kylskåp är därför inte bara en fråga om effektivitet utan har också viktiga praktiska och funktionella fördelar för att förenkla vardagen för en upptagen förälder. Här är några strategier för att skapa ordning i ditt kylskåp och optimera det tillgängliga utrymmet.

Det finns inget som att öppna ditt kylskåp och snabbt kunna hitta all mat du behöver för att laga mat till barnen. Men om dina frukter och grönsaker gömmer sig bakom omärkta behållare, dina mejeriprodukter är bortgömda på fullsatta hyllor och fryst kött får frostskador, är det dags att göra något åt situationen.

Från att använda behållare för att bevara matens färskhet till att lära dig hur man avfrostar en frys för att förhindra frostuppbyggnad, kan följande tips hjälpa dig att få ordning och reda i ditt kylskåp:

1. Maximera utrymmet i kylskåpet genom att organisera din mat efter kategorier

En kvinna som organiserar sitt kylskåp.
Att hålla varje matvara på sin plats gör måltidsplaneringen lättare för dig och din familj.

Förutom att det är en fråga om ordning, kan organisering av maten i kylskåpet hjälpa dig att undvika korskontaminering mitt i den dagliga brådskan. Det gör också att du får bättre synlighet av tillgängliga livsmedel, vilket gör måltidsplaneringen enklare och förhindrar att glömda föremål försvinner längst bak i kylen.

Du kan till exempel kategorisera din mat så här:

I kylskåpet:

  • Mejeriprodukter och ägg: Tilldela ett specifikt område där du förvarar mjölk, yoghurt, ost och ägg.
  • Frukt och grönsaker: Avsätt en låda för frukt och en annan för grönsaker för att förhindra att den förra påskyndar mognadsprocessen för den senare.
  • Kryddor och såser: Använd facken i dörren för att förvara såser, dressingar, sylt och kryddor.
  • Konserver: Använd en egen hylla eller ett fack i dörren för att förvara flaskor med vatten, juice och annan förpackad mat.

I frysen:

  • Kött och fisk: Avsätt ett specifikt område för förvaring av fryst kött, såsom kycklingfiléer, biffar, fisk och andra köttprodukter.
  • Grönsaker och frukt: Avsätt ett utrymme för att förvara påsar eller behållare med frysta grönsaker och frukter. Var noga med att märka dem med datumet du fryser ner dem.
  • Bröstmjölk: Om du är en ammande mamma, så enligt American Academy of Pediatrics kan bröstmjölk förvaras fryst i upp till 9 månader om du har ett kylskåp med frys (-18°C). Tänk på att förvara den längst ner i frysen.
  • Glass och desserter: Avsätt ett särskilt utrymme för glass, frysta desserter och bakverk i lufttäta påsar.

Du kanske är intresserad av: Tips för att förvara bröstmjölk

2. Dra nytta av mindre använda utrymmen

En kvinna som utnyttjar mindre använda utrymmen i sitt kylskåp.
Genom att lägga till en hylla i kylskåpet för att lägga dryckesflaskor sparar du utrymme i dörren för att förvara burkar.

När det gäller att maximera utrymmet i ditt kylskåp är det viktigt att dra fördel av mindre använda skrymslen och vrår för att optimera matförvaringen. Detta kan exempelvis vara områden på baksidan av hyllor, sidorna av lådor och områden nära dörrens gångjärn.

För att få ut så mycket som möjligt av dessa utrymmen kan du använda ytterligare organisatörer, som korgar, utdragbara hyllor eller stapelbara skålar. Dessa tillbehör hjälper dig inte bara att hålla maten organiserad och synlig utan också förhindra att den göms bort i glömda hörn av kylskåpet.

3. Var uppmärksam på utgångsdatum

Enligt information från Centers for Disease Control and Prevention (CDC) kan vem som helst få matförgiftning. Barn under 5 år och vuxna över 65 år löper dock högre risk att bli sjuka. Därför är det mycket viktigt att kontrollera utgångsdatumet för maten du konsumerar och ger till dina barn.

Enligt information från CDC, så för att hålla maten i gott skick och undvika matförgiftning, bör kylskåpstemperaturen hållas under 4°C. Dessutom är det viktigt att regelbundet kontrollera ditt kylskåp för att hitta och kasta bort produkter som har gått ut eller är nära att gå ut.

4. Avfrosta frysen emellanåt

En frys som behöver tinas.
Säkra produkter som påskyndar upptiningsprocessen finns på nätet.

Även om många kylskåp idag har funktioner som förhindrar frostuppbyggnad, är frost fortfarande mycket vanligt i de som tillverkades för mer än ett decennium sedan. Ett problem som hindrar maten från att bli ordentligt nedfryst och som ökar energiräkningen.

Så om du ser att din frys har ett islager på mer än en halv centimeter är det dags att avfrosta den ordentligt. Här är en grundläggande guide för att göra det korrekt.

  1. Töm frysen och hela kylen.
  2. Dra ut kontakten och vänta tålmodigt.
  3. Låt isen smälta eller påskynda processen med handdukar indränkta i varmt vatten, kastruller med kokande vatten eller med en hårtork.
  4. Samla upp vattnet från kylen.
  5. Rengör insidan med vinäger och vattenlösning.
  6. Torka kylen och frysen helt torra.
  7. Koppla in den och vänta tills den når rätt temperatur.
  8. Ställ tillbaka maten.

I de flesta fall är det mer än tillräckligt att avfrosta frysen två gånger om året. Tänk på att 3 mm frost på frysens väggar kan öka energiförbrukningen med 30 %.

Följ dessa tips för att maximera utrymmet i kylskåpet

Att ha en välorganiserad kyl och frys hjälper dig att spara tid, pengar och ansträngning när du ska laga mat, för att undvika matsvinn och när du vill säkerställa en hälsosam kost för dig och din familj. Så vänta inte längre; omsätt dessa strategier i praktiken och förenkla din vardag som förälder!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.