7 tips till stora familjer för att spara pengar

I stora familjer mångdubblas utgifterna. Ta en titt på dessa spartips så att du kan optimera, prioritera och välja klokt.
7 tips till stora familjer för att spara pengar
Samanta Ruiz

Skriven och verifierad av läraren Samanta Ruiz.

Senaste uppdateringen: 27 november, 2022

Om du har 3 eller fler barn måste du planera dina utgifter bättre för att optimera hushållets ekonomi. För att hjälpa dig i detta uppdrag vill vi erbjuda dig den här listan med spartips för stora familjer.

Det finns många sätt att välja sina utgifter, prioritera vissa behov och få pengarna att räcka varje månad. Det räcker ibland med att bara vara ordningsam, planera i förväg och vara smart när du fördelar dina resurser. Låt oss komma igång med några rekommendationer om hur stora familjer kan spara pengar!

Stora familjer och utmaningen att få pengarna att gå ihop

Enligt den spanska federationen för stora familjer (FEFN) har 73 % av dessa grupper problem med att få pengarna att gå ihop.

“En tredjedel av de stora familjerna lever med mindre än 2 000 euro och 7 av 10 har svårt att få pengarna att gå ihop.”

-Spanska federationen för stora familjer-

Naturligtvis är detta fenomen inte unikt för Spanien. Det är logiskt att ekonomin blir stramare när det är finns fler medlemmar i familjen. Därför vill vi göra vårt bidrag och dela med oss av följande spartips som kan vara användbara när man funderar på hur man organiserar ekonomin i stora familjer.

1. Organisera grossistköp

Produkter som säljs i större kvantiteter eller i slutna förpackningar som innehåller flera enheter, erbjuds vanligtvis till billigare priser än per enhet. Av denna anledning är gemensamma köp mellan flera familjer ett utmärkt sätt att spara på konsumentvaror.

En familj som köper produkter.
Att planera inköp för hela veckan är ett bra alternativ för stora familjer. Det är idealiskt att göra en lista över nödvändiga föremål och dra fördel av försäljningen.

2. Handla med en veckolista

Gör en inventering av vad du har hemma och skapa en lista över de saker du behöver varje vecka. Gör sedan dina inköp baserat på dessa två uppgifter. Det är inte någon bra idé att överköpa, eftersom det kan leda till att du förbrukar det extra du har köpt även om det inte var en del av din budget för den veckan.

Det är bara en bra idé att köpa något extra när du hittar ett verkligt fynd, och så länge det är föremål som kan lagras, som toalettpapper, pappershanddukar eller tvål.

3. Planera en årlig budget

Att skapa en årlig budget är mer effektivt för att kunna täcka de återkommande utgifterna som svarar på händelser som början av skolan, en födelsedag, semester eller julfester.

Hemligheten är att spara under månaderna med färre nödvändiga utgifter och reservera dessa resurser för speciella evenemang. På så sätt uppnår du en balans i din budget under hela året och behöver inte sätta dig i skuld för att täcka de extra utgifterna.

4. Dra nytta av rea och begagnade saker

För produkter du konsumerar dagligen är det bäst att hålla koll på rabatter som erbjuds av butiker och stormarknader, som i många fall är schemalagda efter dagar eller veckor. För frukt och grönsaker kan du dessutom dra nytta av de som är i säsong, som alltid är mycket billigare – för att inte tala om godare och hälsosammare!

När det gäller kläder är det det omvända som gäller; att köpa kläder som är under lågsäsong kan vara ett bra alternativ för att spara pengar. Köp till exempel baddräkter på vintern eller varma jackor på sommaren. Leta också efter fynd i outlets, genom utförsäljningar och begagnade kläder.

5. Återvinn för att spara

Det finns många saker som kan återvinnas där hemma, och det innebär besparingar för ekonomin i stora familjer. Till exempel kläder och skor som överförs mellan syskon eller kusiner. Dessutom kan du återanvända möbler, sängkläder, handdukar, förpackningar och mycket annat för andra ändamål.

6. Anpassa huset för låg energiförbrukning

En person som byter ut en traditionell glödlampa mot en som är mindre energikrävande.
Att byta glödlampor mot LED-lampor är en bra besparingsåtgärd, i stora familjer är energianvändningen högre och därför är räkningarna som ska betalas vanligtvis höga.

Priset på energi är en av de frågor som orsakar oro på senare tid och det kommer sannolikt att fortsätta att vara en källa till oro i framtiden. De räkningar som stora familjer får betala kan snabbt eskalera. Därför är det viktigt att anpassa ditt hem till låg förbrukning.

Några av de åtgärder du kan genomföra är följande:

  • Byt traditionella glödlampor till LED-typ.
  • Placera lampor på strategiska platser för att dra fördel av deras användning.
  • Använd kallt vatten i dina tvättmaskiner.
  • Minska användningen av värme på natten. Istället kan filtar, täcken och varmvattenflaskor användas för att hålla värmen i sängen.
  • Laga rejäla portioner som räcker i flera dagar för att optimera energiförbrukningen vid matlagning.
  • Använd bilen mindre och gå mer eller cykla.

7. Lär barnen att hjälpa till med besparingar

När det gäller stora familjer är en grundläggande del av en effektiv sparstrategi att alla bidrar. För att göra detta, lär barnen att göra följande:

  • Ta korta duschar.
  • Släck alltid belysningen när du lämnar ett rum.
  • Hjälp till i skötseln av huset (gräsklippning, målning, städning, städning, bland annat).
  • Börja arbeta tidigt, eller välj en utbildning som garanterat leder till välbetalt arbete.

Spartips för stora familjer, en plan för att leva lugnare

Förmågan att spara är viktig för alla, och särskilt för stora familjer. I dessa hushåll mångdubblas utgifterna och överraskningar är ett faktum. Att ha ett sparat kapital innebär därför sinnesfrid för alla. Dessa spartips kan hjälpa dig att planera din familjs ekonomi och hantera oförutsedda händelser utan att få panik!

Dessutom bör du känna dig tillfreds med att stora familjer är av stort värde för samhället, det är de som bäst säkerställer en harmonisk befolkningsökning och bidrar till den demografiska balansen i våra länder.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.