Mat för barn under sommaren

Barns kostvanor genomgår en rad ändringar under sommaren. Fortsätt läsa för att lära dig vad som är lämplig mat för barn under sommaren.
Mat för barn under sommaren
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionisten Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 09 oktober, 2022

Mat som passar för barn på sommaren innebär ofta ett antal förändringar gentemot den vanliga kosten, särskilt på grund av lockelsen från uppfriskande och söta produkter, såsom glass. Det är dock viktigt att följa en rad grundläggande regler för att säkerställa en adekvat tillgång på viktiga näringsämnen och för att förhindra att situationsanpassade livsmedel ersätter livsmedel av högre kvalitet.

Det är uppenbart att för att säkerställa en god utveckling är det viktigt att skapa ett harmoniskt kostmönster som främjar en hälsosam livsstil. Även om vissa livsmedel har en plats i en balanserad kost, är det bäst att inte missbruka dem för att inte överskrida det rekommenderade intaget av enkla sockerarter för dagen. Fortsätt läsa för att lära dig mer om mat som passar för barn på sommaren.

Planera först de viktigaste sommarmåltiderna

När det kommer till barns sommarkost är det viktigt att fokusera på att planera huvudmåltiderna. Dessa bör alltid säkerställa närvaron av högkvalitativa proteiner, vilket innebär sådana som kommer från livsmedel av animaliskt ursprung. Dessa näringsämnen har alla essentiella aminosyror inom sig och kommer med en optimal förmåga att smältas och tas upp i kroppen ordentligt. Proteiner är viktiga för små barns tillväxt, detta enligt en studie publicerad i tidskriften Nutrients.

En pappa som serverar grönsaker till sin dotter när de äter utomhus som en familj.
Det är bäst att inkludera mängder av frukt och grönsaker i barns dieter under den varma årstiden. Dessa är källor till högkvalitativa antioxidanter.

Inkludera en god andel frukt och grönsaker

Samtidigt gör det stor skillnad att inkludera grönsaker i rikliga mängder. Näringsexperter rekommenderar närvaron av minst 5 portioner frukt och grönsaker i den dagliga kosten, eftersom de är en källa till antioxidanter av högsta kvalitet. Vi pratar om en serie föreningar som neutraliserar bildandet av fria radikaler och förhindrar deras ansamling i kroppens vävnader. Faktum är att de har visat sig bidra till en minskad risk att drabbas av sjukdomar i framtiden.

Begränsa förekomsten av ultrabearbetade livsmedel i mat för barn under sommaren

På sommaren är det vanligt att mer ultraförädlade livsmedel dyker upp i barns kostvanor än under andra årstider, främst glass. Det viktiga är att sötsakerna endast ingår i en varierad och balanserad kost. Det är uppenbart att koncentrationen av sockerarter i dessa livsmedel är hög, men detta kommer inte att vara problematiskt om barnens fysiska aktivitet säkerställs på daglig basis.

När du väljer bearbetade livsmedel för barn är det viktigt att notera om produkten innehåller transfetter. Till skillnad från i många andra länder så förbjöds aldrig artificiellt skapade transfetter i Sverige, och dessa föreningar kan öka nivåerna av inflammation i den inre miljön samt öka risken för metabola sjukdomar.

Återfukta med tillräckliga mängder vatten

När protein- och grönsaksintaget väl har säkerställts är det också viktigt att lägga särskild tonvikt på tillståndet av vätskebalansen. Under den varma årstiden förloras mer vätska än vanligt genom svettning. Det är därför viktigt att kompensera för dessa förluster genom att dricka naturligt mineralvatten för att upprätthålla en optimal vattenbalans. Mineralvatten innehåller viktiga salter som hjälper kroppen att behålla vätskan.

En liten flicka som dricker ur en vattenflaska när hon ligger i gräset.
Det är viktigt för barn att dricka mineralvatten för att hålla sig väl hydrerade. Det är bäst att undvika juicer och drycker som innehåller höga mängder socker.

Undvik kolsyrade drycker

Som en allmän regel är det bäst att undvika juice och läsk på grund av deras höga koncentration av enkla sockerarter. När dessa drycker konsumeras i stora mängder och regelbundet kan deras kolhydrater öka risken för att utveckla metabola sjukdomar som typ 2-diabetes. Av denna anledning är det viktigt att moderera deras närvaro i kosten och alltid välja komplexa kolhydrater, såsom stärkelse.

Mat för barn med stora förändringar

Som du har sett genomgår barns kost ofta en rad förändringar på sommaren, det är viktigt att vara uppmärksam. Att anpassa sin kost för att säkerställa variation och näringsbalans är huvudmålet. Kort sagt, det viktigaste är att se till att det inte förekommer några underskott eller överskott så att kroppen kan fungera ordentligt.

Det är dock inte bara vad du äter som är viktigt för att förebygga sjukdomar, utan också underhållet av en rad ytterligare hälsosamma vanor. I detta avseende är det bäst att främja regelbunden fysisk träning och en god natts sömn. Exponering för solljus kommer också att göra skillnad under åren och säkerställa optimal D-vitaminsyntes.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Hudson, J. L., Baum, J. I., Diaz, E. C., & Børsheim, E. (2021). Dietary Protein Requirements in Children: Methods for Consideration. Nutrients13(5), 1554. https://doi.org/10.3390/nu13051554
  • Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.