Sockerintag: Finns det en gräns för barn?

Socker ger barn den energi de behöver för att klara av hela dagen, men ett för högt sockerintag kan emellertid utlösa sjukdomar på lång sikt.
Sockerintag: Finns det en gräns för barn?

Senaste uppdateringen: 23 juli, 2020

Sockerintag i form av sackaros eller glukos ger energi till kroppen och hjärnan för barn. Men det måste finnas en gräns för hur mycket de kan få i sig, eller hur?

Ja, barn ska bara få i sig den mängd som krävs för att de ska kunna växa, utan risk för sjukdom eller karies.

Under de första månaderna av livet får barn i sig socker genom mjölk (modersmjölksersättning eller bröstmjölk). Faktum är att bröstmjölk innehåller tillräckligt med vatten, fett, protein och socker för att barn ska kunna växa med rätt näringsbalans.

Hur mycket socker bör barn få i sig?

Allteftersom barn växer skiftar och varierar deras kost. De börjar äta mat med olika smaker och näringsinnehåll.

Dessa måste tillgodose den viktiga kalori- och näringsbalansen för barn för att de ska kunna upprätthålla en sund kroppsvikt och utvecklas ordentligt.

Barn bör dock inte få i sig rent socker (annat än det som finns naturligt i livsmedel som mjölk och frukt) förrän de är två år gamla. Fram tills de fyller 5 år kan de få i sig upp till 15 gram socker om dagen.

Från 4-14 år går gränsen vid högst 25 gram per dag. Världshälsoorganisationen uppger att sockerintaget hos barn inte bör överstiga 10% av deras dagliga kaloriintag. Detta motsvarar högst sex teskedar per dag.

Sockerintag hos barn: godis

Risk för överdrivet sockerintag hos barn

Även om socker är nödvändigt i en viss mängd är det viktigt att inte bli beroende av det. Det stämmer att det ger energi, god hjärnhälsa och att det hjälper till att metabolisera fett.

Men man ska helst få i sig socker genom naturliga källor och med måtta. Man måste anstränga sig för att utesluta alla sockerhaltiga drycker och godis ur kosten.

Om man minimerar intaget av tillsatt socker förhindrar man störningar och andra hälsoproblem hos barn, bland annat fetma, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.

Enligt Världshälsoorganisationen var över 340 miljoner barn och tonåringar i världen mellan 5 och 19 år överviktiga eller led av fetma under 2016.

När man får i sig för mycket socker höjer det kolesterolet, triglyceridhalten, blodtrycket och det kan orsaka skador på bukspottkörteln. Även om det ibland kan dämpa hungern för ett ögonblick kan det utlösa olika patologier på lång sikt som hyperaktivitet, ångest och depression.

Naturligt socker: Den bästa källan!

Glukos är en essentiell monosackarid, eller enkel kolhydrat, som finns i sackaros eller socker. När vi äter det går det direkt till vårt blodomlopp och stannar där.

Sedan når det levern där det kan producera energi, och överskottet lagrar vi i form av fett. Därför är det viktigt att inte konsumera mer än vi behöver.

Den bra typen av socker

Socker är vanligtvis kopplat till naturliga och raffinerade livsmedel. De goda näringsämnena finns vanligtvis i mejeriprodukter, i form av laktos, och även i frukt, färska grönsaker och honung, i form av fruktos. I dessa fall behöver man inte vara lika hård med att begränsa intaget hos barn.

Honung och lönnsirap är naturliga sockerarter. Det finns också andra sockerarter du kanske känner till, som stevia och taumatin. Artificiella sötningsmedel (eller modifierade sockerarter, som vissa kallar det) finns i sackarin, cyklamat, aspartam etc.

Dessa finns i olika livsmedel. Rörsocker och det socker som finns i frukt ger oss kalorier i form av kolhydrater. Hur vi metaboliserar dem är dock helt annorlunda.

Den dåliga eller ohälsosamma typen av socker

Som föräldrar måste vi kontrollera våra barns intag av raffinerat eller bearbetat socker.

Godis och sockerhaltiga drycker innehåller sammansatta sockerarter som kommer från en kombination av de olika molekylerna som utgör stärkelsen. När våra barn får i sig för mycket av detta riskerar de sin hälsa och det kan utlösa sjukdomar. Det är därför vår plikt som föräldrar att ta kontroll över det.

Socker i industrialiserade livsmedel

Det är svårt att inse riktigt hur mycket socker en person kan få i sig nästan utan att vara medveten om det. Genom att inte veta den sanna sammansättningen av vad vi äter ökar risken för att konsumera stora mängder glukos.

För att få rätt information är det viktigt att läsa etiketterna på bearbetade livsmedel innan du äter dem. Tänk bara på att denna information inte alltid är tydlig eller synlig.

För de flesta av oss kommer 80% av sockret vi äter från industrialiserade livsmedel. Vi kanske inte är medvetna om det eftersom vissa av dem är märkta som nyttiga och ofarliga, varför ovanstående punkt är oerhört viktig.

Sockerintag hos barn: flicka med sockervadd

Näringstabeller är användbara för att ha koll på sockerintag hos barn

Näringstabeller låter oss se mängden fett och socker som ingår i en produkt så att vi kan kontrollera kalorierna vi får i oss. Att vara uppmärksam på dessa etiketter är mycket viktigt, särskilt när det kommer till att ta hand om barns hälsa.

Det är också viktigt att vara medveten om den rekommenderade mängden socker för barn i olika åldrar. Det gör att vi kan ge en balanserad kost med alla de näringsämnen som deras kroppar kräver för att utvecklas ordentligt. Att ta hand om oss själva och vår hälsa är också ett sätt att vara en god förebild för dem.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Hennet T., Weiss A., Borsing L., Decoding breast milk oligosaccharides. Swiss Med Wkly, 2014.
  • Stanhope KL., Sugar consumption, metabolic disease and obesity: the state of the controversy. Crit Rev Clin Lab Sci, 2016. 53 81): 52-67.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.