Vad består bröstmjölk av?

Vad består bröstmjölk av?

Senaste uppdateringen: 12 september, 2018

Bröstmjölk är unikt och kan inte imiteras. Det ändrar sammansättning beroende på barnets ålder, behov likväl som tiden på året. Vet du vad bröstmjölk består av?

Naturen är väldigt vis. Bröstmjölk har exakt den sammansättningen som bebisen behöver för sin utveckling.

Enligt Världshälsoorganisationen får barn god näring från bröstmjölk upp till tre års ålder så länge som de även får tilläggskost.

Amning skapar också ett band av underbara möjligheter mellan mor och barn – ett kärleksfullt förhållande och en kanal av dialog mellan båda. Detta är vad som är känt som anknytning.

Amning erbjuder den känslomässiga trygghet som varje mänsklig varelse behöver i början av livet.

-Anonym-

Amning

Hur produceras bröstmjölk?

Först producerar mamman råmjölk, en vattnig och gulaktig substans som är rik på mineraler och vitamin A, E, K och B12. Det är väldigt lätt att smälta och skapar en laxativ effekt som hjälper till att få ut exkrementerna som skapats i barnets mage under graviditeten.

Den här råmjölken består av vita blodkroppar och antikroppar som är ansvariga för att försvara bebisen från tarm- och luftvägsinfektioner tills dess eget immunsystem utvecklas.

Några få dagar efter förlossningen, ökar mjölkproduktionen i sig, en substans som har lågt protein- men högt fett- och kolhydratinnehåll.

I början är det väldigt vattnigt och blir sedan krämigt. Det är den här förändringen i konsistens som tillåter den nyfödde att först släcka sin törst och sedan tillfredsställa sin hunger.

Vad består bröstmjölk av?

Vatten är den rikligaste komponenten av bröstmjölk. Den bidrar till den nyföddes förmåga att reglera kroppstemperaturen.

Det har visat sig att spädbarns behov kan tillfredsställas fullständigt av vattnet i bröstmjölken.

Proteiner

Många av egenskaperna i den mänskliga bröstmjölken kan spåras tillbaka till dess unika proteiner.

Mänsklig mjölk karaktäriseras övervägande av vassleproteiner och kasein. Från en näringsmässig synvinkel fyller kasein inte bara en funktion som protein. Fragment av det ingår i bifidusfaktorn, och andra har immunomodulationsegenskaper.

Laktoferrin är ett annat betydande serumprotein. Det hjälper den nyfödde att skydda sig mot mikroorganismer.

Detta protein hjälper till att binda upp järn så att bakterier inte kan föröka sig.

Immunglobuliner eller antikroppar är proteiner som är kapabla att binda upp och känna igen strukturer som de riktas mot. När de känner igen antigenen tillåter de immunsystemet att förstöra den. De är väldigt viktiga för deras beskyddande effekt.

När ett immunologiskt moget spädbarn konsumerar bröstmjölk, tar det emot antikroppar som försvarar det mot de mikroorganismer i omgivningen som det utsätts för.

Kolhydrater

Amning

Den huvudsakliga kolhydraten i mjölk är laktos. Den syntetiseras i bröstkörtlarna.

Deras huvudfunktion är att erbjuda energi, men det verkar specifikt för tillväxten av den nyfödde eftersom det har följande välgörande egenskaper:

 • Det underlättar upptaget av kalcium
 • Det är en källa till galaktos, som är essentiellt för produktionen av galaktolipider, som i sin tur är oumbärliga för utvecklingen av det centrala nervsystemet.
 • Det influerar volymkontrollen av mjölken, reglerar transporten av vatten
 • Det är del av bifidusfaktorn.

Laktosnivåerna är hyfsat konstanta i varje mo rs mjölk under dagen.  Även om moderns diet är undermålig så varierar inte laktosnivåerna.

Oljor

Fett och oljor är viktiga energikällor och är essentiella för utvecklingen av nervsystemet. 

Fett är den mest variabla komponenten i mjölk, den ökar under dagen och under matningen, med låga värden i början och höga värden i slutet.

Under intaget ersätts den vattniga fasen av mjölken av fettceller i ökande proportion.

Mänsklig mjölk erbjuder fettsyror som kopplas samman med synen. Det har visat sig att barn som matats med ersättning faktiskt har sämre synskärpa än de som ammats.

Mineraler

Ett ammat barn hanterar sin vätskebalans bättre, till exempel genom att svettas för att hantera kroppstemperaturen.

 • Natrium och kalium: kaliumnivåerna är mycket högre än de av natrium, liknande fördelningen som återfinns i cellerna. Låga natriumnivåer och höga kaliumnivåer i bröstmjölk har en positiv effekt.
 • Järn: den upptagsbara halten av järn i bröstmjölk är upp till 50%. Barn som uteslutande ammar de första sex månaderna löper mycket mindre risk att lida av anemi.
 • Kalcium: kalcium- och fosfornivåerna är låg i bröstmjölk men absorberas lätt.
 • Zink: bröstmjölk innehåller biologiskt tillgängligt zink. Acrodermatitis enteropathica, en medfödd förändring i ämnesomsättningen uppstår inte hos ammade barn.

Vitaminer

Vitaminer i bröstmjölk

De vattenlösliga vitaminerna intas i för spädbarnet passande proportioner.

 • Vitamin A. Vitamin A, liksom alla fettlösliga vitaminer (A, D, E och K), transporteras i mjölkfett. Innehållet är ännu högre i råmjölk och högre i mjölken hos mammor med för tidigt födda barn.
 • Vitamin D. Den största källan till D-vitamin är exponering för sol, inte genom maten. Det finns ingen brist hos enbart ammade barn.
 • Vitamin E. Bröstmjölk innehåller mer än tillräckligt av vitamin E. Råmjölken innehåller runt tre gånger så mycket som mogen mjölk. Detta är viktigt eftersom spädbarn har små reserver och behöver en stor mängd under de första dagarna.
 • Vitamin K. Koncentrationen av vitamin K är högre i råmjölk och övergångsmjölk.

Lite kuriosa

 • Bröstmjölk är en vattnig lösning av näringsämnen, celler, hormoner, tillväxtfaktorer och immunoglobiner som utövar ett komplext inbördes samband mellan mor och barn.
 • Mjölken varierar med tiden på dygnet, under amningstiden, men även under samma intagsperiod. 
 • Alla variationer är funktionella. Bröstmjölken har förmågan att anpassa sig till spädbarnets individuella behov.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.