Den första maten du borde ge din bebis

Att ge din bebis annat än bröstmjölk kan vara komplicerat. När det är dags för fast föda beror på bebisens utveckling. I den här artikeln hittar du några bra alternativ för din bebis att prova.
Den första maten du borde ge din bebis

Senaste uppdateringen: 06 juni, 2018

Enligt American Pediatrics Association borde barn börja äta fast föda när de är mellan 4 och 6 månader gamla. Förutom ålder finns det andra specifika utvecklingsfaktorer som läkare tar hänsyn till för att bestämma när ett barn är redo att äta av den riktiga maten.

Här är några av de viktigaste tecknen att hålla koll på som avslöjar om du kan börja integrera maten även du äter i din bebis kost:

  • Din bebis har förlorat reflexen som får den att trycka maten eller skedarna ur munnen.
  • Bebisen visar intresse eller nyfikenhet när andra människor äter runt den. Den kan försöka sträcka sig efter maten.
  • Även om den fortfarande behöver luta sig mot något kan din bebis sitta upp och ha kontroll över sitt huvud.
  • Din bebis vikt har fördubblats sedan födseln.

När det är dags att integrera fasta livsmedel i bebisens kost ska du vara noga med att göra rätt val för just ditt barns fas i den fysiska utvecklingen. Att förbereda maten på rätt sätt är också nyckeln till en hälsosam och näringsrik kost.

Nedan kommer vi att titta på några av de första livsmedlen din bebis kan börja äta.

4 typer av fast föda för din bebis att prova

1. Avokado

Det är ett utmärkt val för spädbarn som ska börja äta fast föda. Avokado innehåller hälsosamma fetter för tillväxt och utveckling. Den mjuka, krämiga texturen är utmärkt för barns ömtåliga matsmältningssystem.

Avokado är rik på vitamin A och C, niacin, folat, kalium, fosfor, järn, magnesium och kalcium. Skär bort skalet och ta loss kärnan, skär upp några bitar och mosa dem med en gaffel.

“Vi föds alla olika: maten är där skillnaderna börjar.”

-Dr. Hernan Jaramillo Botero-

2. Banan

Bananer är också perfekt för spädbarn. Bananens egenskaper gör den perfekt för bebisar att smälta. Den söta smaken och den mjuka konsistensen är frestande för små barn, och den innehåller vitamin A och C, folat, kalium, fosfor, magnesium och kalcium.

Skala frukten och mosa den till en puré. Om du vill göra den mer jämn kan du värma den lite. Du kan också lägga till lite bröstmjölk för att göra blandningen lättare att äta.

Den första maten för bebisar

3. Kött

När din bebis ska börja äta fast föda utsätts den för risken att få brist på näringsämnen. De vanligaste är järn, zink och vitamin B12 – som alla finns i animaliska produkter.

Även om järn också finns i grönsaker är just den typen svårare för en bebis att smälta och absorbera.

Med tanke på det är det bra att lägga till kött i bebisens mat. Ett bra sätt att ge din bebis kött är att tillaga det och sedan mixa köttet. Kontrollera så att det är av god kvalitet.

Du kan låta köttet ligga och dra i lite vatten eller buljong (utan salt) för att göra det lättare att bearbeta.

“Ett bra sätt att ge din bebis kött är att tillaga det och sedan mixa köttet. Kontrollera så att det är av god kvalitet.”

4. Mango

Denna söta tropiska frukt erbjuder en mängd olika näringsämnen för din bebis växande kropp. Mango är rik på vitaminerna A, C, E och K, folat, kalium, fosfor, magnesium, kalcium och natrium. Som med andra livsmedel ska även denna skalas, kärnas ur och mosas till en mjuk puré.

Bebis äter med sked

Rekommendationer för ditt barns diet

  • Bröstmjölk eller ersättning bör fortfarande vara en del av bebisens diet i denna ålder, även om du kan börja ge den fast föda. Mjölk är den främsta källan till kalorier och näringsämnen för spädbarn i sitt första år av livet.
  • Försök se till att din bebis är lugn och nöjd då det är dags för mat. På så sätt kan den njuta av maten och associera måltider med positiva känslor.
  • Välj ett nytt livsmedel i taget. Ge din bebis ett par dagar innan du provar någonting annat för att lättare upptäcka eventuella allergiska reaktioner.
  • Om barnet får diarré, utslag eller kräkningar efter att ha ätit någonting ska du ta bort livsmedlet ur kosten och kontakta din läkare.
  • Om du vill ge ditt barn korn eller spannmål ska de vara åldersanpassade. Korn som tillverkas speciellt för små barn är ofta fulla med specifika näringsämnen.

Även om det inte är en fast föda är köttbuljong utan salt eller kryddor också bra för spädbarn. Med sin lätta textur och balans av näringsämnen är det perfekt för bebisens kropp att bearbeta.

En annan rekommendation är att tänka på att du alltid ska kontrollera att maten du ger ditt barn är färsk och av hög kvalitet.

På det sättet kan du vara säker på att du utvecklar hälsosamma matvanor från de allra första månaderna av ditt barns liv.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Agència de Salut Pública de Catalunya. Recomendaciones para la alimentación en la primera infancia (0 a 3 años). 2016. Agència de Salut Pública de Catalunya
  • Gómez Fernández-Vegue M. Recomendaciones de la Asociación Española de Pediatría sobre la Alimentación Complementaria. Noviembre 2018. Asociación Española de Pediatría.
  • He H., Qiao Y., Zhang Z., Wu Z., et al., Dual action of vitamin C in iron supplement therapeutics for iron deficiency anemia: prevention of liver damage induced by iron overload. Food Funct, 2018. 9 (10): 5390-5401.
  • Martins BP., Bandarra NM., Figueirido Braga M., The role of marine omega 3 in human neurodevelopment, including autism spectrum disorders and attention deficit/Hyperactivity disorder- a review. Crit Rev Food Sci Nutr, 2020. 60 (9): 1431-1446.
  • Organización Mundial de la Salud. Alimentación del lactante y del niño pequeño. Junio 2021.
  • Romero Velarde E, Villalpando-Carrión S, et al. Guidelines for complementary feeding in healthy infants. Topics in Pediatrics. Septiembre-Octubre 2016. 73 (5): 338-356.
  • Salemi C. Ventana óptima de introducción de alimentos y prevención de alergias alimentarias en lactantes de alto riesgo. Anales Venezolanos de Nutrición. 2020. 33 (1).

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.