12 vanor för att hålla huset städat

12 vanor för att hålla huset städat
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det är inte alltid lätt att hålla huset städat när man har småbarn. Det kommer alltid finnas leksaker på golvet och matfläckar på väggar och mattor.

Men det finns några väldigt praktiska trick för att spara tid när du vill hålla huset städat.

Naturligtvis måste du även lära dina småttingar att städa upp efter sig själva och ta ansvar för sina ägodelar. Redan tidigt kan du ge dem enkla uppgifter i enlighet med deras ålder, för att bidra till ordning och renlighet.

“Kommunikation i hemmet är av yttersta vikt. Den måste flöda fritt och vara öppen, så att scheman och rutiner etableras och uppfylls. Föräldrar har hand om att lära sina barn scheman för att äta, bada, plugga och leka, bland annat.”

-Doktor Paola Rodríguez-

Trick för upptagna föräldrar som vill hålla huset städat

I sovrummet

 • Bädda sängen så fort du stiger upp. När du bäddar sängen på morgonen blir du undermedvetet mer produktiv. Och du blir mindre sugen på att gå och lägga dig igen!
 • Städa nattduksbordet varje dag. Förvara våtservetter i närheten så att du kan rengöra det på några sekunder. Det är ett sätt att undvika en uppgift som snabbt förvärras under helgen.
Håll huset rent
 • Kolla garderoberna regelbundet. I alla dina garderober ska du öronmärka ett utrymme för saker som familjen inte längre använder. Du kan sedan donera eller sälja dem.
 • Sortera kläderna du använder under dagen. När du slänger alla kläder på en stol tar tvätten mycket längre tid. Gör det till en vana att sortera kläderna du använt i tvättkorgar eller lägg allt på en specifik plats i garderoben.
 • Ha en tvättkorg för varje medlem i familjen. På så sätt kan alla ta hand om sina egna smutsiga kläder på ett ordnat sätt. Använd en extra korg för saker såsom gardiner eller sängkläder.
 • Undvik för mycket kläder som måste vikas. Efter att ha tvättat och torkat kläderna ska du inte ge vika för frestelsen att kasta dem i ett hörn och glömma dem. Du optimerar din tid om du organiserar dina torra kläder på en gång.

I badrummet

 • Spreja lite rengöringsmedel efter att ha duschat. Ta några minuter för att städa lite i duschen så kommer fläckarna inte vara lika svåra att ta bort senare. Spreja bara på rengöringsprodukten, låt verka och torka sedan bort.
 • Rengör toaletten som en del av din kvällsrutin. När du borstar tänderna eller tvättar ansiktet kan du använda en trasa med ett desinfekterande medel för att snabbt torka av toaletten och hålla den ren.
 • Organisera ytor innan du går och lägger dig. Med allt smink, hygienartiklar och hår som faller i badrummet kan det ofta se ut som en katastrofzon. För att undvika fläckar ska du rengöra ytorna varje kväll.

I köket

 • Alla bör diska det de använder. Om dina barn är tillräckligt gamla bör de diska sina egna tallrikar, åtminstone på morgonen. På så sätt undviker du undvika känslan av kaos när man kommer hem från jobbet.
Diskande pojke
 • Städa medan du lagar mat. Det är bra att dela upp uppgifterna med din partner och dina barn, så att ingen drunknar i hushållssysslor. Man kan också rotera uppgifterna så att alla får göra allt.
 • Rengör ugnen efter varje användning. Ju mindre tid som passerar mellan rengöringarna, desto lättare blir det.

Ett annat bra sätt att hålla huset städat och undvika att saker ligger och dräller är att ha förvaring åt allt. Använd lådor för leksaker, skolsaker, hygienartiklar och smink.

Om du har en plats för att organisera familjens tillhörigheter blir det lättare att undvika oreda.

Involvera familjen i hela städrutinen så att alla lär sig att ta hand om sina saker. Det lär dessutom barnen vikten av att hålla huset städat.

Som ett lag måste alla delta i aktiviteterna som gagnar hela familjen. Att hålla huset städat behöver inte vara tråkigt.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.