Det kan vara fördelaktigt att ha en hund under graviditeten

Det kan vara fördelaktigt att ha en hund under graviditeten
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 25 mars, 2018

Oavsett vad du kanske tror kan det finnas givna fördelar med att ha en hund under graviditeten. Hundar är en del av familjen och ger ovillkorligt stöd som kan vara viktigt i olika situationer.

Enligt studier bidrar en hund till den blivande mammans fysiska hälsa och känslomässiga balans. Dessa är bara två av många fördelar med att ha en hund medan man är gravid.

Vi vet att du kanske kan vara orolig över att leva med ett djur under en så känslig process som en graviditet. Det finns faktiskt vissa fall där det inte är rekommenderat.

Men om du vidtar nödvändiga försiktighetsåtgärder kan sällskapet av de fluffiga vännerna vara väldigt nyttigt. 

Hur kan en hund hjälpa dig under graviditeten?

Bland det bästa med att ha en hund är att de håller oss sällskap. De får oss att känna ansvar över en annan levande varelse. Man skapar även ett känslomässigt band till dem.

Det är väldigt viktigt under en graviditet. Framtida mammor går igenom olika stadier av förändring, vilket kan balanseras av närvaron av de fluffiga vännerna.

Enligt experter är sällskapshundar vanligtvis väldigt balanserade. De blir en del av familjen, och samlevnaden får dem att bli friska, lydiga och respektfulla.

Så länge som säkerhets- och hygienåtgärder vidtas ska det inte vara några problem med att ha en hund i dessa fall.

En hund är en del av familjen

Det är mycket sannolikt att den blivande mamman och hunden kommer bli känslomässigt knutna till varandra. På grund av det är det bra för den känslomässiga balansen att spendera tid med en hund. Det förhindrar dessutom stress och depression.

En hund förser en med sällskap som annars inte alltid finns hemma. Om du är ensam hemma mycket under din graviditet är dessa vänskapliga följeslagare experter på att erbjuda den typen av stöd.

Fördelar med att ha en hund under graviditeten

Forskare hävdar att en hund ger gravida kvinnor chansen att utveckla sig själva genom sin hunds vanor. I den bemärkelsen är det mycket sannolikt att erfarenheter med djur medför trevliga, tröstande, stimulerande och hälsosamma aktiviteter.

Här är några av de största fördelarna med att ha en hund under graviditeten:

  • Hundar kan bidra till viktminskning. De främjar motion och förbättrar det kardiovaskulära systemet eftersom de måste gå på promenader dagligen. Lagom med träning under graviditeten förhindrar komplikationer vid förlossningen och minskar risken för tidig födsel.
  • Sällskapet av en hund hjälper till att minska stressnivåer och får på samma gång människor att känna sig gladare eftersom det stimulerar frisättningen av endorfiner.
  • Att veta att man har en hund hemma ger en känsla av säkerhet. Hunden kommer varna dig om det finns folk i närheten och i många fall också säga till om det finns oönskade djur i huset.
Hund med gravid kvinna
  • I vissa fall kan hundar rädda liv. Med träning kan de ge varningar i nödsituationer, hämta föremål, öppna dörrar eller vara allmänt vaksamma.
  • Att växa upp med ett husdjur hjälper barn mot en sund utveckling. Och eftersom de blir utsatta för fler bakterier kan de få ett mer resistent immunförsvar.

Försiktighetsåtgärder att ta om du har en hund under graviditeten

För att helt kunna njuta av alla fördelar med att ha en hund under graviditeten ska man ta vissa försiktighetsåtgärder. Eftersom man är i ett väldigt känslig skede av sitt liv måste man vara försiktig med en del saker.

Med hänsyn till detta är det viktigt att komma ihåg de här förebyggande åtgärderna:

  • När du är ute och går med din hund, ge den inte för mycket okontrollerad frihet. Det kan nämligen göra så att du ramlar. Andra plötsliga rörelser, som den typiska lekfullheten, kan också leda till olyckor.
  • För att inte utsätta dig för onödig risk är det rekommenderat att vaccinera dina husdjur mot rabies, coronavirus (CCV) och parvovirus. Det är också bra att se till att de är avmaskade och att alltid hålla dem rena.
  • Det kan vara bra att gravida kvinnor inte plockar upp efter sin hund. Undvik kontakt med parasiterna som finns i avföringen.
  • Det är rekommenderat att gravida kvinnor inte kommer i kontakt med hundens mun. Man ska undvika att bli slickad av hunden eller dela mat med den, eftersom det kan finnas skadliga bakterier i deras saliv.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.