Escape rooms och varför de är så bra för barn

Det har nog aldrig funnits ett mer spännande rum! Du har antagligen hört talas om escape rooms, men nu kan barn också vara med på det roliga.
Escape rooms och varför de är så bra för barn
Elena Castro

Skriven och verifierad av filologen Elena Castro.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Vill du ha ett oförglömligt äventyr med dina barn och deras vänner? En escape room-upplevelse kan vara en mycket spännande aktivitet för er alla.

Det finns många bra saker man kan få ut av den här typen av upplevelse, och ledtrådarna som följer berättelserna är också spännande. Vill du veta mer?

Vad är ett escape room?

Ett rum, ett uppdrag och 60 minuter för att lösa mysteriet. Det här är upplägget i alla escape rooms för både vuxna och barn.

Det finns många olika varianter att välja mellan eftersom berättelserna kan baseras på filmer, böcker eller ett tema som mysterier eller äventyr. Du behöver bara välja ett rum som skulle kunna intressera dina barn.

Det kan verka som en barnlek, men adrenalinet och pressen för att slutföra uppdraget i tid kan kännas som allt annat. Vem skulle inte vilja vara med i ett äventyr som det här? Nu har dina barn chansen att vara med på det roliga de med.

Escape rooms och varför de är så bra för barn

Barnen får chansen att testa sina förmågor och kunskaper i ett escape room. De har även andra fördelar:

De lär sig om lagarbete

Att arbeta som ett lag är avgörande för om man vinner eller förlorar eftersom kommunikation mellan lagmedlemmarna är nyckeln till framgång. Det kan verka enkelt att noga studera alla ledtrådar och idéer, men här kommer de att jobba under tidspress.

Att kanalisera sitt adrenalin och hantera stress vid varje misstag hjälper dem också att jobba både som ett team och som individer. Varje rätt eller fel drag är teamets ansvar, så de måste lämna sina meningsskiljaktigheter utanför dörren för att hjälpa varandra att ta sig ut ur rummet.

Ibland kommer det vara lätt, andra gånger kommer barnen behöva sitt team till hjälp. Att veta vad de kan och när de ska be om hjälp är något som hjälper dem att utvecklas i livet.

barn i escape rooms

Förbättrar kognitiv och kreativ utveckling

I escape rooms är inte allt som du skulle kunna tro att det är. Och ingenting visar sig vara som förväntat. De är fulla av överraskningar. Varje gåta, kod och ledtråd har att göra med rummets tema. Det är därför barn måste göra en djupdykning i berättelsen.

Att hitta alla ledtrådar och följa dem kräver kognitiv skärpa och logiskt tänkande. Det här är också bra för att träna deras analytiska förmåga, eftersom ledtrådarna berättar för dem vad de behöver göra, men inte när eller hur. Om dina barn gillar detektivberättelser kommer de älska escape rooms.

Utvecklar bättre läsförståelse

Escape rooms utvecklar inte bara deras vanliga läsförmågor. I rummet handlar det inte bara om att veta hur man läser, utan hur man tolkar det man läser. Precis som karaktärerna i filmer eller böcker måste deltagarna hitta texter och ledtrådar. Dessa består dock ofta av ordlekar för att testa deras slutledningsförmåga och språkkunskaper.

Dessa utmaningar lär barn att läsa mellan raderna, att gissa vad ord betyder. De utvecklar också sina kreativa färdigheter genom språk och problemlösningsförmågor.

barn i escape rooms

Varför är escape rooms så populära?

Barn har roligt medan de undersöker, utforskar och överraskas av vad de upptäcker. Barn kan dra nytta av escape rooms genom att det motiverar dem att fördjupa sig i nya situationer och lösa problem. Escape rooms kan också hjälpa dem att stärka vänskapen med sina lagkamrater.

Ibland är barn helt enkelt bekväma och vana vid att vara i sin komfortzon. Dessa rum erbjuder dem en chans att ha kul med sina vänner och stärka sina sociala, intellektuella och kognitiva färdigheter.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.