Mitt barn har problem att skaffa vänner

Barn kan ha problem med att skaffa vänner av olika skäl. För att hjälpa dem att umgås med andra måste du förstå anledningen till problemet för att kunna hitta en lösning.
Mitt barn har problem att skaffa vänner
Patricia Alfonso Molina

Skriven och verifierad av psykologen Patricia Alfonso Molina.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Vänskap är viktigt oavsett ålder. Ett sunt och aktivt socialt liv tidigt i livet bidrar dock särskilt till att förbättra självkänslan. Om du märker att ditt barn har problem med att skaffa vänner, fortsätt läsa.

Det är viktigt för barn att förstå innebörden och vikten av vänskap. Grunden för en sund vänskap är:

 • Att man älskar varandra.
 • Ömsesidighet och ömsesidigt stöd. Att veta att den andra personen känner på samma sätt och att vänskapen är ovillkorlig.
 • Tillit och uppriktighet. Ni kan berätta allt som oroar er för varandra utan att döma. Dessutom har ni tillit nog för att våga säga er ärliga åsikt.
 • Ömsesidiga intressen och åsikter. Detta hjälper människor att kommunicera, tillbringa tid tillsammans och lära sig om varandra.

Innan du försöker hjälpa ditt barn att skaffa vänner är det viktigt att veta varför han eller hon har problem. I den här artikeln visar vi dig några av de möjliga problemen.

problem med att skaffa vänner: ensam pojke bland många barn

Varför har mitt barn problem med att skaffa vänner?

Mognad

Förmågan att få vänner blir bättre när barn växer och mognar. Detta händer omkring 4 eller 5 års ålder. Men alla barn hittar sin egen rytm, och det kan också bero på andra faktorer.

Personlighet

Introverta barn har en tendens att vilja vara för sig själva. I själva verket kan oväsen och folkmyller överväldiga dem. Blyga barn (eller barn med låg självkänsla) kan dessutom vara osäkra och vänta på att någon annan ska ta det första steget. Det kan vara svårt för dem att uttrycka vad de vill och våga ta del.

Beteendeproblem

Aggressiva, vilda och oförutsägbara barn kan ha problem med att få vänner. Andra barn kanske känner sig otrygga och rädda kring dem och vill inte leka med dem.

Fysiska svårigheter (tal, hörsel, rörlighet osv.)

Dessa svårigheter kan göra det svårt för barn att kommunicera med andra. Faktum är att barn som inte förstår dessa problem kanske inte vet hur de ska interagera med dem. På samma sätt kanske ditt barn inte känner sig förstått. Då kan det vara svårt att få goda vänner.

Problem med hyperaktivitet eller uppmärksamhet

Dessa barn kan verka störande. Dessutom kan de se ut som om de inte är intresserade av andra barn. Därför kanske de känner sig avvisade av sina kamrater och även andra vuxna.

Särbegåvade barn

Vissa barn med kognitiva förmågor över genomsnittet kanske känner att de inte passar in bland sina kamrater. De har problem med att skaffa vänner som har samma intressen. Därför kanske de känner sig avvikande, missförstådda eller till och med avvisade.

Barn som är utsatta för mobbning

Mobbade barn tenderar att ha låg självkänsla från hur de behandlas. Det kan vara svårt för dem att lita på andra. Dessutom kanske de inte vill gå fram till nya barn eftersom de är rädda för att bli mobbade igen.

Mitt barn har problem med att skaffa vänner, hur kan jag hjälpa till?

Barn lär sig att umgås och värdet av vänskap genom sina föräldrar. Faktum är att du är den bästa förebilden de har. Du måste lyssna på dem och förstå deras behov, hur de känner och hur de uppför sig runt andra barn.

Några tips som hjälper barn att övervinna sina svårigheter att skaffa vänner är:

 • Ta med dig dina barn till dina egna sociala situationer med vänner. Det vill säga, låt dina barn lära sig sociala färdigheter genom dina erfarenheter. Se till att det finns andra barn i deras ålder som de kan leka med.
  problem med att skaffa vänner: flicka tittar på andra barn som leker
 • Prata om betydelsen av vänskap. Få dina barn att förstå att inte alla är goda vänner och att de får känna sig besvikna. Förklara sedan att inte alla vänskaper varar för evigt, men det finns några som gör det. Allt beror på personliga omständigheter och vilken typ av vänner de får.
 • Fråga dina barn om barnen de känner och vilken typ av relation de har med dem. Visa dessutom att du är intresserad av vad de tycker om andra och hur de känner om sina kamrater. Det hjälper dem att lära sig att kommunicera och främjar trygghet och empati.
 • Hjälp dem att hitta fritidsaktiviteter de är intresserade av. Ta också dina barn till ställen där det finns andra barn som gillar samma saker och har samma intressen. På så sätt blir det lättare för dem att känna gemenskap och uppmuntrade att gå till fler sociala evenemang för att få vänner.
 • Hjälp dina barn att lösa problem som uppstår i deras relationer. Men ingrip inte om det inte är helt nödvändigt. Ge dem verktyg för att lösa problem på egen hand. På detta sätt ökar deras självkänsla och de känner sig mer oberoende.
 • Om någon mobbar ditt barn, berätta för skolan och vidta lämpliga åtgärder.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Villarreal González E, Sánchez Sosa JC, Musito Ochoa G. (2010). Cómo mejorar habilidades sociales. Universidad Autónoma de Nuevo León, México.
 • Ruiz Lázaro, PJ. (1998). Promoviendo la adaptación saludable de nuestros adolescentes. Ministerio de Sanidad y Consumo, España.
 • Gallego Ortega, JL. (1994). Educación Infantil. Ed: Aljibe.
 • Parets Luque C. (2014). Mi lado de la bufanda. Ed: CreateSpace Independent Publishing Platform.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.