Handfasta tips för att sänka barns feber

Handfasta tips för att sänka barns feber
Diego Pereira

Skriven och verifierad av läkaren Diego Pereira.

Senaste uppdateringen: 30 oktober, 2018

I den här artikeln kommer vi ge dig tips på hur du kan sänka barns feber. Barn får ofta feber eftersom deras kroppar måste bekämpa agenter för att skapa antikroppar som vuxna redan har.

Om barnet får feber så bör du se till att sänka den så snart som möjligt. Du bör dessutom konsultera en läkare om barnet har följande symptom:

  • Hosta eller slem
  • Kräkningar eller diarré, eller om det inte kissar eller bajsar
  • Blek hud
  • Inaktivitet
  • Utslag på huden
  • Ingen aptit

Hur du kan sänka barns feber

Härunder ger vi dig några huskurer som du kan använda dig av för att sänka barns feber så snart som möjligt:

Ge det ett varmt bad

Om du vill sänka barnets kroppstemperatur så kan du ge det ett varmt bad. Fyll badet med 36-gradigt vatten, så att det lägger sig i vatten som har samma temperatur som dess vanliga kroppstemperatur.

Barn med napp.

Det är bäst om barnet får vara i badkaret tills vattnet gradvis har kylts av, så att det också kyls ner och kan slappna av.

Svalka pannan, halsen, benen och händerna

Det rekommenderas att man använder en våt handduk eller kompress med vatten med rumstemperatur. Använd detta på pannan, händerna, benen och halsen.

Du kommer då kunna svalka barnet utan att behöva bada det, om det skulle vara för trött för att röra på sig. Detta är dessutom ett bra alternativ under vintern.

Då kompressen värms upp är det bra om man blöter den igen. Du kan upprepa processen tills du ser att febern har gått ner.

Skapa en bra rumstemperatur

Det är viktigt att man reglerar temperaturen i barnets rum så att det inte är för kallt eller för varmt. Det rekommenderas också att man ventilerar rummet för att få in frisk luft.

Om du använder luftkonditionering eller en fläkt så bör du vara försiktig så att du inte sätter barnet precis framför dessa apparater. Det är bäst att sätta dem på ett visst avstånd från barnet.

Ta av några av kläderna

Du måste sänka kroppstemperaturen så att febern inte ökar. Det är därför bra om man tar av lite av kläderna under vintern, samtidigt som man ser till att svalka barnet så mycket som möjligt under sommaren.

Ett annat alternativ är att ta av barnets skor och låt benen hänga i luften.

Om det är för varmt utomhus så kan du låta barnets fötter komma i kontakt med någon form av kall yta. Det kan exempelvis röra sig om en våt handduk eller en balja med vatten.

Undvik uttorkning

Då barnet drabbas av feber kommer det börja svettas och tappa aptiten. Det är därför viktigt att se till att det inte drabbas av vätskebrist.

Det rekommenderas att man ger mycket vätska för att sänka barns feber: vatten, juice eller lite varm soppa under vintern.

Barn med termometer under armen.

Vila och mer vila

Den bästa lösningen för ett barns feber är att låta barnet vila. Många barn känner sig trötta och vill inte leka då de har feber.

Det finns dock andra som inte är medvetna om sin kroppstemperatur då de har feber och springer därför runt som vanligt.

Det är bäst att de håller sig lugna och utför aktiviteter som inte kräver så mycket ansträngning, som att se på film eller läsa en bok.

Om barnet är yngre än 3 månader bör du ta det till läkaren så snart som möjligt, och inte vänta på att febern ska gå ner i hemmet.

Och kom ihåg…

Feber är en sjukdom och läkaren måste därför ställa en diagnos och rekommendera en lämplig behandling.

Du bör aldrig ge medicin till ditt barn om inte en specialist har sagt något annat. Om du gör det så kan du riskera ditt barns hälsa.

Om du ser att febern fortfarande inte har gått ner efter att du har använt dig av dessa tips, eller om den har gått upp, så bör du uppsöka en pediatriker direkt.

Du bör också kontakta en läkare om febern varar mer än två dagar i sträck och du inte har lyckats sänka febern.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.