Uttorkning hos ammande bebisar – orsaker och symtom

Uttorkning hos ammande bebisar – orsaker och symtom
Eva Maria Rodriguez Diego

Skriven och verifierad av författaren och idrottsspecialisten Eva Maria Rodriguez Diego.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Uttorkning hos ammande bebisar kan vara ett allvarligt problem. Man måste därför vara medveten om symtomen så att man kan ta tag i det så snart som möjligt.

Din bebis kropp består till ungefär 75% av vatten. Problemet är att bebisar är avsevärt mindre förmögna att behålla vätskor i kroppen än vuxna. De förlorar mycket vätska genom urin, avföring, svett, gråt, kräkningar och till och med när de andas.

Även om all förlorad vätska kan ersättas med regelbunden matning, kan en snabb titt i blöjan avslöja varför de måste matas så regelbundet. Detta kan även hjälpa dig att se huruvida ditt barn behöver mer vätska eftersom det förlorar mer än vanligt.

Tecken på uttorkning hos ammande bebisar

Förlust av vätska är normalt. Dessa vätskor ersätts varje gång din bebis äter. Men ibland får ditt barn inte i sig tillräckligt med vätska.

När man matar med flaska är det lätt att se exakt hur mycket mat bebisen fått i sig. För ammande mödrar kan det dock vara svårt att mäta detta. Så hur vet man om bebisen får tillräckligt med vätska och vilka är tecknen på uttorkning hos ammande bebisar?

Här är några av symtomen:

  • Torr mun och torra läppar
  • Torra slemhinnor (näsborrarna till exempel)
  • Färre än sex blöta blöjor på 24 timmar
  • Brist på intresse att äta
  • Fontanellen (den mjuka delen på huvudet) verkar insjunken
  • Det kommer inga tårar när den gråter
  • Irritabilitet
  • Mörkare, mer koncentrerad urin
  • Huden verkar torr och slapp, och återfår inte omedelbart sin form när man trycker på den lätt
  • Insjunkna ögon
  • Håglöshet
Har din bebis feber?

Orsaker till uttorkning hos ammande bebisar

En av de vanligaste orsakerna till uttorkning hos ammande bebisar är att man inte ammar dem mellan 8-12 gånger om dagen, såväl som när de vill. Om din bebis inte vaknar för att äta, är det bäst att väcka den, dag som natt.

Kom ihåg att bebisen konstant förlorar vätskor som måste ersättas, även om den inte alltid gör det frivilligt.

En annan vanlig anledning till uttorkning hos ammande bebisar är att de inte får grepp om bröstvårtan. Om bebisen inte får bra grepp kommer den inte få tillräckligt med mjölk, hur mycket den än försöker. Detta kan ge upphov till en rad problem för både mamma och barn.

Det kan även vara så att mamman inte producerar tillräckligt med mjölk. Detta är mindre förekommande än man tror, men händer i allra högsta grad.

Om du ser tecken på uttorkning eller om din bebis inte går upp i vikt som väntat, är det viktigt att ta till åtgärder. Dessa kan inkludera kompletterande matning med flaska eller att man försöker öka mammans mjölkproduktion.

Ytterligare en anledning till uttorkning hos ammande bebisar är att de vägrar att äta. Det kan finnas olika anledningar till detta; de kan till exempel ha svårt att få grepp om bröstet eller så är mammans mjölkkanaler blockerade.

De kan till och med lida av magsmärta på grund av gaser eller förstoppning, eller något annat hälsoproblem (såsom täppt näsa).

Förlust av vätskor genom feber eller diarré är ytterligare en vanlig orsak till uttorkning, och kan komma tillsammans med brist på aptit på grund av sjukdomen.

För stor exponering för värme, vare sig det rör sig om höga temperaturer, för stor luftfuktighet eller att man spenderar för mycket tid utomhus när det är varmt, kan orsaka stora svettningar. Det innebär att mer vätska förloras genom bebisens hud.

Behandlingar för uttorkning hos ammande bebisar

Behandlingarna skiljer sig beroende på orsaken och hur allvarligt problemet är. Vid lätt uttorkning är det normalt att mata dem ofta medan man håller ett öga på symtomen och ser till att de försvinner.

Bebis med dropp

Men om bebisen är sjuk och uttorkningen blir allvarlig, kan en sjukhusvistelse vara nödvändig för att möjliggöra dropp. Gå till din läkare eller akuten om din bebis uppvisar följande symtom:

  • Inga blöta blöjor på sex timmar eller mer.
  • Din bebis är väldigt grinig och upprörd.
  • Den är ovanligt letargisk.
  • Kalla och/eller fläckiga händer och fötter
  • Väldigt torra slemhinnor, med torr mun, spruckna läppar och torra ögon.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.