Snabba middagsförslag för hela familjen

Snabba middagsförslag för hela familjen

Senaste uppdateringen: 14 oktober, 2018

Hälsosam mat erbjuder många fördelar för kroppen. Föräldrar har dock inte alltid tid att förbereda avancerade måltider till familjen. Här kommer 5 snabba middagsförslag. Recept som är lätta att göra hemma.

För att mat ska vara bra för dig måste den vara näringsrik, hälsosam och lätt. Frukosten ges ofta den tyngsta betydelsen, men alla mål är lika viktiga när det kommer till att underhålla en hälsosam livsstil.

Många föräldrar har inte tid att laga mat. Det är därför bra att ha några middagsförslag tillhands för snabba lösningar under upptagna dagar eller när du helt enkelt inte har tid.

Barn växer konstant och spenderar en hel del energi under dagen. En näringsrik middag kommer att hjälpa dem att återställa deras energi. Det kommer också att tillåta dem att vila bättre i slutet av dagen.

Middagen bör vara lätt, speciellt för de små som går och lägger sig direkt efter maten. I den här artikeln kommer vi att dela med oss av några snabba middagsförslag för hela familjen.

5 snabba middagsförslag som kan förberedas på nolltid

1. Fyllda tomater

Beroende på din smak kan du fylla dem med tonfisk, kyckling, kött, couscous eller till och med ris.

Förutom att den är lätt att tillaga har den här måltiden många essentiella näringsämnen såsom vitamin C som hjälper tillväxten och reparation av vävnader.

Det är också ett roligt mål eftersom det består av intensiva färger (de röda tomaterna) som drar till sig barnens uppmärksamhet.

Fyllda tomater som middagsförslag

2. Capresesallad

Den här enkla rätten har en mix av fantastiska smaker som ditt barn kommer att älska.

För att tillaga den kommer du att behöva 2 tomater, 2 mozzarellaostbollar, basilikablad, olivolja och salt.

 • Det första steget är att tvätta och skära upp tomaterna i tunna skivor. Efter det är gjort, gör du samma sak med mozzarellaosten.
 • Montera tomatskivorna och ostskivorna ovanpå varandra.
 • Sedan tvättar du basilikabladen och mosar dem med lite salt och olivolja.
 • Tillsätt den här mixen ovanpå tomatskivorna och mozzarellaosten.

3. Tonfisk och grönsakskroketter

Många barn gillar inte fisk. Därför är det bästa sättet att inkludera fisk i deras kost att servera den annorlunda.

Tonfisk innehåller fettsyror som omega 3, vilka är viktiga för att underhålla hjärtats och blodkärlens hälsa.

Du kan ackompanjera den här rätten med kokta grönsaker. Deras kontrasterande toner kommer säkerligen att fånga ditt barns uppmärksamhet.

4. Blomkål

För att förbereda den här rätten behöver du ett litet blomkålshuvud, 2 ägg, mjöl och salt.

 • Koka blomkålen i en kastrull med vatten och salt i 30 minuter. Testa med en gaffel om den är mjuk innan du stänger av värmen.
 • Sila bort vattnet, skär du upp den och täck varje “blomma” med mjöl.
 • Vispa ett ägg med lite salt i en skål och doppa sedan blomkålen i den här mixen.
 • Slutligen häller du lite olja i en panna och steker dem tills de är färdiglagade.

De är färdiga när blomkålen antar en guldaktig färg. De kan placeras så att överflödig olja kan rinna av. Det här receptet är rikt på fibrer och har väldigt lite fett.

5. Yoghurt med frukt

Barn skulle definitivt hellre äta dessert än sallad och grönsaker. Därför är det idealt att kombinera dem. Detta är ett jättebra middagsförslag när det gäller snabb förberedelse.

Bär

För att förbereda det här receptet behöver du grekisk yoghurt, 50 g björnbär, 50 g hallon, 100 g jordgubbar, 50 g valnötter och 75 g socker.

 • Först rör du yoghurten med en sked för att sedan distribuera den i koppar.
 • Sedan värmer du 4 dl vatten. Tillsätt jordgubbarna, björnbären och hallonen när det börjar koka.
 • Tillsätt långsamt sockret och rör tills det blir en sylt.
 • Tillsätt sylten på yoghurten och dekorera efter smak.
 • Tips: om du inte har grekisk yoghurt kan du använda naturell yoghurt som inte innehåller socker eller mjölk.

Dessa recept är ideala för att förbereda snabba middagar som även är hälsosamma. De erbjuder en hel del näringsämnen och är väldigt lätta att förbereda.

När du förbereder middagen bör du ha övriga mål som ätits under dagen i åtanke. På så vis kan du förbereda mat som innehåller de nödvändiga näringsämnena.

Att undvika för mycket olja är rekommenderat eftersom det kan göra det svårare för de minsta att somna.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Costa Rodrigues J., Pinho O., Monteiro PRR., Can lycopene be considered an effective protection against cardiovascular disease? Food Chem, 2018. 245: 1148-1153.
 • Hijova E., Bertkova I., Stofilova J., Dietary fibre as prebiotics in nutrition. Cent Eur J Public Health, 2019. 27 (3): 251-255.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.