4 tips för hälsosamma hemlagade pizzor

Vi vet alla att barn älskar pizza. Så här är 4 tips för att göra hälsosamma hemlagade pizzor så att de kan njuta av sin favoritmat på ett näringsriktigt sätt.
4 tips för hälsosamma hemlagade pizzor

Senaste uppdateringen: 04 augusti, 2020

Nedan hittar du fyra tips för hälsosamma hemlagade pizzor med fullkorn eller mandelmjöl, färsk ost med låg fetthalt och grönsaker som ersättning för korv. Man kan till och med undvika mjölet helt och använda en blomkålsbas.

Dessa enkla ändringar kan göra hela skillnaden mellan snabbmat och rika, hälsosamma måltider som verkligen ger dina barn de näringsämnen de behöver för att växa upp hälsosamt.

Vi är säkra på att dina barn kommer gilla de hälsosamma recepten nedan och att de inte ens märker skillnaden.

4 tips för hälsosamma hemlagade pizzor

1. Använd fullkorns- eller mandelmjöl

Den allmänna diskussionen om pizzor är att de är skadliga för hälsan och att deras primära ingrediens är raffinerat mjöl. Nu är allmänheten medveten om att den här typen av mjöl, bortsett från att inte ge några vitaminer, också kan leda till fetma om man får i sig för mycket.

Men vad skulle hända om vi bestämde oss för att byta ut det traditionella mjölet mot andra alternativ? Ett populärt alternativ är mandelmjöl. Det har ett lågt glykemiskt index, är rikt på antioxidanter, fiber, mineraler och vitaminer, är en proteinkälla och är också bra för barn som lider av diabetes.

Men om du vill göra en lite mindre förändring av din pizzabotten och fortsätta att använda vetemjöl kan du göra en blandning med en viss procent av fullkornsmjöl, havre och linfrö. Dina barn märker inte skillnaden.

2. Välj en ost som innehåller mycket protein och lite fett

Rätt val av ost kan också förvandla en flottig pizza till en hälsosam. Nedan har vi listat de mest proteinrika ostarna med låg fetthalt från lägst till högst:

  • Ricotta
  • Keso
  • Cheddarost
  • Parmesan
  • Mozzarella

Alla dessa ostar innehåller en större mängd protein. Vissa innehåller mer fett än de övriga, till exempel parmesan, och då kan du använda den med måtta.

“Dessa enkla ändringar kan göra hela skillnaden mellan snabbmat och rik, hälsosam mat.”

3. Byt korv mot grönsaker

Världshälsoorganisationen rekommenderar att man äter skinka och korv högst två eller tre gånger per vecka, då de innehåller en del kemikalier och smakämnen.

Många barn kan ändå inte äta dem eftersom de är allergiska mot sulfiterna. För dem är det uppenbart att istället göra nyttiga hemlagade pizzor med grönsaker som majs, paprika, torkade tomater, lök, svamp, aubergine och broccoli.

Att ha välsmakande grönsaker på pizzan hjälper också dina barn att vänja sig vid dem så att de äter mer grönsaker.

4. Blomkålspizzabotten

Om du vill bli av med det raffinerade mjölet helt är det här ett läckert val:

Ingredienser

  • 1 stor blomkål
  • 1 ägg
  • 200 gram mozzarella eller riven parmesan
  • salt efter smak

Börja med att tvätta blomkålen och skära bort stammen. Sedan kan du antingen riva den eller köra den i en matberedare. Lägg den sedan i mikrovågsugn i 5 till 6 minuter eller i ugnen i 10 minuter. Ta ut den och tillsätt ett ägg, din valda ost och salt efter smak. Blanda ordentligt.

Ta lite fettbeständigt papper eller ugnspapper och tryck ut pizzadegen över den i form av en tunn skiva. Sätt sedan in den i ugnen på mellan 160 och 180 °C i 25 minuter.

Slutligen tar du ut din pizzabotten och lägger på din fyllning. Kom ihåg att lägga på mindre ost eftersom du redan har använt lite i botten.

Med dessa läckra tips kan du nu göra några hälsosamma hemlagade pizzor och ge dina barn en maträtt som de älskar, samtidigt som de får de vitaminer de behöver för att hålla sig friska. Njut!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Naseeb MA., Volpe SL., Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutr Res, 2017. 40:1-20.
  • Szajewska H., Szajewski T., Saturated fat controversy: importance of systematic reviews and meta analyses. Crit Rev Food Sci Nutr, 2016. 56 (12): 1947-51.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.