Proteinrika recept för din tredje trimester

God näring under den sista perioden av graviditeten är viktigt för fostrets utveckling och för att ge mamman tillräckligt med energi. Här listar vi några proteinrika recept.
Proteinrika recept för din tredje trimester

Senaste uppdateringen: 22 juli, 2020

Notera följande recept som är rika på protein för att hålla dig frisk under din tredje trimester av graviditeten.

Du är i den sista nedräkningen av din graviditet. Känslor av glädje och spänning översvämmar dig i väntan på att möta den nya kärleken i ditt liv.

När du närmar dig dagen håller du dig upptagen med de sista förberedelserna. Men medan du håller på med det, glöm inte att du och din lilla fortfarande behöver rätt näring för att hålla er friska.

Vid denna tidpunkt i din graviditet är det mycket viktigt att du ökar ditt intag av magra proteiner. Dessa kommer att bidra till cellbildning och förnyelse.

4 proteinrika recept för den tredje trimestern

Medan du är gravid bör du variera din kost  för att få de näringsämnen som du och ditt barn behöver. Du bör konsumera minst 70 gram proteiner per dag under din tredje trimester, vilket betyder från den sjätte månaden och framåt.

Proteiner från animaliska källor finns i livsmedel som fisk, kyckling, nötkött och ägg. Du kan också få protein från växtkällor som soja, linser, korn och vita bönor, bland andra.

Skriv ner de proteinrika recepten nedan och glöm inte att inkludera dem i din kost:

Ugnsbakad lax

Lax är en utmärkt källa till animaliskt protein med ett högt innehåll av omega 3. Det är en av de säkraste fiskarna att äta under graviditeten, tack vare dess nästan obefintliga kvicksilverinnehåll.

Här är stegen att följa i det här receptet:

 • Blanda en generös mängd vitlök, persilja, färsk timjan, citronsaft och lite olivolja och finhackad färsk basilika.
 • Marinera 3 eller 4 rena laxfiléer i ovanstående blandning i en timme i kylen.
 • Strax innan du tar filéerna ur kylen ska du värma ugnen.
 • Placera de marinerade remsorna på en ugnspanna och täck med aluminiumfolie. Ugnsbaka dem i 15 till 20 minuter eller tills de uppnår önskad tillagning.

För att komplettera måltiden kan du kombinera din ugnsbakade lax med en färsk sallad eller potatismos. Du kan njuta av detta till lunch eller middag.

Ägg med grönsaker

Ägg är en viktig källa till proteiner och vitaminer som är nödvändiga under graviditeten. Det finns oändliga sätt att förbereda ägg, men idag vill vi föreslå följande recept:

 • Stek hackad tomat, skinka, gröna ärtor, morötter och potatis i olivolja.
 • När det är färdigt, ta bort det från spisen, sila av och spara oljan. Häll tillbaka oljan i stekpannan och stek tre ägg över låg värme.
 • Servera ägg och grönsaker sida vid sida tillsammans med en tomatbaserad sås.

Bönsallad

Det finns mängder av olika sorters bönor du kan kombinera för att göra en mängd olika rätter, inklusive soppor, grytor och sallader. Följ stegen nedan för att skapa en läcker proteinrik bönsallad:

 • Koka valfria bönor i en tryckkokare med salt och lagerblad tills de är mjuka. Sila av och lägg åt sidan.
 • Tillsätt hackad tomat, hackad rödlök, persilja, timjan och lättsaltad ost i bitar i en skål.
 • Blanda alla ovanstående ingredienser.
 • Häll på en dressing gjord på citron, timjan, lagerblad, vitlök, koriander och salt.
 • Blanda väl och kyl i kylskåp innan servering.

Ugnsbakad kyckling

Kyckling är en annan animalisk källa som är rik på protein. Dess läckra smak kommer verkligen ge dig något att njuta av under dina sista månader av graviditeten. Följ instruktionerna nedan för att laga detta proteinrika recept:

 • Gör en marinadsås med olivolja, vitlök, spiskummin, salt, 2 matskedar citronsaft och citronskal. Blanda ingredienserna väl.
 • Lägg kycklingbitar i en förslutningsbar påse tillsammans med ovanstående blandning. Låt marinera i kylskåpet i 2 timmar.
 • Innan du tar kycklingen ur kylen ska du värma ugnen.
 • Lägg kycklingbitarna i en ugnsform och ugnsbaka i 45 minuter. Kom ihåg att vända bitarna för att bryna båda sidorna.
 • Servera tillsammans med en färsk sallad.

Kom ihåg att välja de magraste bitarna av kyckling för att bäst dra nytta av det protein som detta fjäderfä har att erbjuda.


Vikten av att få i sig protein under graviditeten

Ett bra intag av protein under graviditeten ser inte bara till att fostret växter på ett hälsosamt sätt, utan hjälper dig också att hålla dig stark och välnärd. Att äta kvalitetsprotein förebygger benmissbildningar och hjärnskador hos fostret.

Sammanfattningsvis kommer dessa proteinrika recept för din tredje trimester att ge dig den nödvändiga näring du behöver. Du kan även vara kreativ och anpassa dem efter din egen personliga smak. Njut!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Carracedo M., Artiach G., Arnardottir H., Back M., The resolution of inflammation through omega 3 fatty acids in atherosclerosis, intimal hyperplasia, and vascular calcification. Semin Immunopathol, 2019. 41 (6): 757-766.
 • Aune D., Plant Foods, antioxidant biomarkers, and the risk of cardiovascular disease, cancer, and mortality: a review of the evidence. Adv Nutr, 2019.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.