8 nyttiga och vitaminrika livsmedel för barn

8 nyttiga och vitaminrika livsmedel för barn

Senaste uppdateringen: 04 april, 2019

Om du är orolig för att du inte får med alla vitaminer som ditt barn behöver i kosten, ta dig då en titt på följande lista med vitaminrika livsmedel. Är dessa ingredienser en del av ditt barns dagliga kost?

Mat är en central aspekt som är nödvändig för optimal fysisk, mental och emotionell utveckling. Under barndomen, ett stadium som är full av utveckling och tillväxt, är det viktigt att barnen får i sig de grundläggande näringsämnena.

Därför bestämde vi oss för att sätta ihop en lista med vitaminrika livsmedel.

Vitaminer är nödvändiga för människokroppen. I den här artikeln granskar vi olika typer av vitaminer och deras viktiga funktioner. Vi nämner också livsmedel som innehåller specifika vitaminer.

Varför är vitaminer viktiga för barn?

Det finns många olika typer av vitaminer. Till exempel finns det fettlösliga vitaminer som A, D, E och K, som absorberas med fetter. Det finns också vattenlösliga vitaminer, B och C, som absorberas bäst med vatten.

8 vitaminrika livsmedel för barn

Det viktigaste sättet att införliva vitaminer är genom en hälsosam kost. Men det finns också vitamintillskott som går att köpa. Följande är de perfekta livsmedlen för att införliva viktiga vitaminer i ditt barns kost:

1. Grönsaker ger en stor variation vitaminer

Även om vissa barn inte är stora fans, är grönsaker en oumbärlig källa till vitaminer. Morötter ger A-vitamin, liksom gröna grönsaker som sallad, spenat och mangold.

Gröna bladgrönsaker ger också K-vitamin och vitamin B2. Lök, paprika, kål och zucchini är alla vitaminrika grönsaker.

2. Mejeriprodukter och ägg ger fördelar för hela kroppen

Liksom morötter och andra grönsaker med orange pigmentering, ger mejeriprodukter och ägg A-vitamin. A-vitamin medför många positiva fördelar för kroppen.

Det bidrar till att hålla slemhinnor och huden vid god vigör. Det förhindrar också infektioner och är viktigt för benutvecklingen.

Mejeriprodukter och ägg innehåller också D-vitamin. D-vitamin är viktigt för kalciumabsorption. Som ett resultat främjar det friska ben och starka tänder.

bord dukat med mejeriprodukter

3. Fisk är väldigt näringsrikt

Fisk är ett väldigt näringsrikt livsmedel. Förutom dess näringsvärde är det attraktivt för barn på grund av dess konsistens, arom och smak som är helt annorlunda än andra typer av kött. Vissa barn gillar dock inte alls fisk och då får du erbjuda andra vitaminrika livsmedel.

4. Spannmålsprodukter och baljväxter ger oss mycket B-vitamin

Spannmål och baljväxter innehåller mycket B-vitamin. Många produkter som är speciellt gjorda för ett barn, som välling och flingor, är berikade med detta vitamin. B-vitamin absorberas bäst tillsammans med mejeriprodukter.

Därför rekommenderas att kombinera dem med ett glas mjölk eller yoghurt till frukosten.

B-vitamin är mycket viktigt – det ger energi och är nyckeln till barnens tillväxt. Dessutom uppfyller det också andra viktiga funktioner som kommer att förklaras nedan.

5. Köttprodukter är vitaminrika livsmedel som också bidrar med mycket protein

Kött ger inte bara protein, det ger också B-vitamin. Som vi tidigare nämnde har B-vitamin olika funktioner.

Dessutom ansvarar det för att samarbeta med nervsystemet, matsmältningssystemet och cirkulationssystemet.

“Under barndomen, ett stadium som är full av utveckling och tillväxt, är det viktigt att barnen får i sig de grundläggande näringsämnena.”

oliver och olivolja

6. Olivolja bidrar med E-vitamin

Detta är ett annat vitaminrikt livsmedel på grund av att det innehåller stora mänger E-vitamin.

E-vitamin fungerar som en antioxidant och det är också viktigt för underhållet av kroppens celler. Tillräckliga mängder E-vitamin är viktiga för att förebygga sjukdomar.

7. Citrusfrukter ger mängder av C-vitamin

Citrusfrukter kom med på listan med vitaminrika livsmedel för barn eftersom de bidrar med näringsämnen som är viktiga för kroppens immunförsvar.

De ger kroppen C-vitamin. C-vitamin kan också hittas i kiwi, ananas, tomater, paprika och andra frukter.

C-vitamin finns också i nötter och det absorberas lätt när det kombineras med järn. Därför rekommenderas att du äter kött eller fisk i kombination med en sallad av något slag. Du kan också kombinera kötträtter med en efterrätt med frukt.

Apelsin och kiwi är vitaminrika livsmedel

8. Avokado – ett av de bästa valen bland vitaminrika livsmedel

Detta är en annan frukt med hög näringsvärde. Avokado innehåller både E- och D-vitamin.

Om du införlivar dessa vitaminrika livsmedel i ditt barns kost, kommer de att täcka en stor del av deras näringsbehov.

Att planera måltider medvetet kommer att leda till god hälsa för de små och alla andra familjemedlemmar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Biesalski H., Tinz J., Multivitamin/mineral supplements: rationale and safety. Nutrition, 2017.
  • Office of Dietary Supplements. Vitamin C. U. S. Department of Health and Human Services. Marzo 2021.
  • Office of Dietary Supplements. Vitamin E. U. S. Department of Health and Human Services. Marzo 2021.
  • U. S. Department of Agriculture and U. S. Department of Health and Human Services. Dietary Guidelines for Americans 2020-2025. 9th Edition. Diciembre 2020.
  • USDA My Plate. Dairy. U. S. Department of Agriculture.
  • Wang TJ., Vitamin D and cardiovascular disease. Annu Rev Med, 2016.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.