Personligt välmående: Den viktigaste förutsättningen för att skaffa barn

Personligt välmående: Den viktigaste förutsättningen för att skaffa barn
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 augusti, 2018

Vilka är de ideala omständigheterna för att skaffa barn? Det handlar inte bara om att ha en partner. Den mest grundläggande förutsättningen är att själv ha etablerat tillräckligt personligt välmående.

Du behöver vara en person som är nöjd med, och som tar hand om, sig själv. Och, på samma gång, är villig att ge ditt bästa till dina barn.

Om förhållandet däremot saknar harmoni har det hela ingen mening. Inget är så förödande som att växa upp med två föräldrar som är dysfunktionella, oberäkneliga eller klart känslomässigt eller psykologiskt omogna.

Att skaffa barn kan ibland vara någonting helt och hållet naturligt. Men, vad som inte alltid är så enkelt är att se till att detta barn blir en person med en hälsosam självkänsla. Att uppfostra ett barn som är säkert på sig självt, modigt, kapabelt att vara lyckligt och också gör andra lyckliga är ingen lätt uppgift.

Därför finns det ingenting som är viktigare än att ha som förebild föräldrar som är lyckliga och kapabla att dela med sig av sina värden till detta nya liv. De värden som gjort dig till en stark och tillfredsställd person kommer också att hjälpa ditt barn – vare sig du har en partner eller inte.

Vi bjuder här in dig att reflektera över detta tillsammans med oss.

Lyckliga föräldrar, hälsosamma barn?

Mamma och dotter
Lyckliga föräldrar, lyckliga barn? Jo, det är säkert sant, men något man måste komma ihåg är att lycka är ett tillstånd som kommer och går. Det omfattar oss vid vissa tillfällen och sedan överger det oss och sätter oss på prov under svåra perioder.

Snarare än lyckliga mammor och pappor är vad våra barn behöver att ha människor omkring sig utrustade med en emotionell och psykologisk styrka. 

Låt oss titta på detta i detalj:

Mänsklig värme

Mänsklig värme kommer inte automatiskt. Och det är inte som om vi fick ett program installerat på vår interna hårddisk på någon fabrik. Mänsklig värme är något som skapas med tiden med hjälp av några väldigt konkreta aspekter:

  • Via en känsla av respekt, ömsesidighet, empati och hänsyn.
  • Genom en hälsosam utveckling av en stark identitet och en god självkänsla som, samtidigt, också gör att du respekterar andra individer.
  • Dessutom har mänsklig värme en annan uppgift, och det är att göra gott. Det är ödmjukhet och att vilja andras bästa. Det är att vara stark men ändå alltid finnas där för de som är i din närhet.
Pappa och son

Vår personliga historia och hur vi har gjort upp med den

Vi är inte produkter av vårt förflutna, utan snarare av hur vi har valt att hantera det En pappa eller en mamma är mycket mer än vad vi ser på ytan. Bakom varje individ står tusentals dolda utmaningar som den personen har behövt övervinna. Personliga utmaningar, rädslor och oändliga vunna strider.

Allt detta är “mervärde.” Det är energin som lär oss att vi inte behöver mycket för att vara lyckliga: Vi behöver bara människor runt oss som älskar oss .

Med eller utan en partner: Det viktigaste är att vi älskar oss själva för att kunna älska våra barn

Skaffa barn

Om en person inte är kapabel att älska sig själv resulterar det i att han eller hon projicerar sina egna behov på andra, och det kan ha allvarliga bieffekter på föräldraskapet.

Föräldrar som inte älskar sig själva har en tendens att bli kontrollerande, och väljer ofta en uppfostringsstil som kan vara rent ohälsosam för barnet. 

  • Pappor och mammor som inte älskar sig själva kan utveckla ett ohälsosamt och neurotiskt beroendeförhållande till sina barn. Utöver ett kontrollerande beteende styrs de ofta av misstro mot andra och känslomässiga berg- och dalbanor. Det kan få allvarliga konsekvenser för barnets psykologiska utveckling.

Älska dig själv för att kunna älska bättre

Att älska sig själv är inte själviskhet. Det vill vi göra klart och tydligt från början. Vi har alla rätt att förse oss själva med det vi är värda, att kämpa för det vi vill ha och att upprätthålla personligt välmående och värdighet.

Allt detta gör oss till föräldrar som är värdiga att sätta barn till världen. För när vi tar hand om oss själva är vi också kapabla att ge det bästa av oss till våra barn.

Vare sig du har en partner eller inte är det viktigaste av allt att du tar hand om dig själv. Du måste därför ta itu med dina känslomässiga tillkortakommanden, osäkerheter och rädslor varje dag.

Genom att göra det kommer du att ge dina barn en förebild som är värd att ta efter. Dina barn kommer att växa upp med en person som de kan anförtro sig åt, se upp till och av vilken de kan lära sig någonting varje dag. 


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.