6 saker som kommer göra ditt barn lyckligt innan födseln

6 saker som kommer göra ditt barn lyckligt innan födseln
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Skriven av Gladys González

Senaste uppdateringen: 21 december, 2022

Att förse ditt barn med speciell omvårdnad under graviditeten, som att stimulera det i magen, hjälper till att stärka era band och göra ditt barn lyckligt.

Vi är ofta väldigt medvetna om vad som gör barnet lyckligt innan det ens har fötts. Känslorna som uppstår när man är gravid är obeskrivliga för de flesta kvinnor. Man får därför ofta höra: “Du kommer bara förstå när du upplever det”.

Det finns flera saker man kan göra för att få barnet att känna sig bekvämt och lyckligt medan det utvecklas i livmodern. Vi kommer här att ta upp några sätt att göra det.

Effektiv barnvård innan födseln

Att förse barnet med speciell omvårdnad under hela graviditeten är den främsta prioriteten för framtida mödrar som vill garantera barnets välmående.

Regelbundna kontroller gör att din läkare kan föreslå ändringar i rutinen i ett tidigt skede, ifall något ovanligt upptäcks.

Att ta hand om ditt barns hälsa innan födseln

Att ha en bra kost, dricka ordentligt med vatten och träna är också bra sätt att vårda ditt barn. Om du mår bra kommer även den lille att göra det.

Att ta hand om din egen hälsa är ett sätt att visa hur mycket du älskar ditt barn och vill att det ska vara lyckligt.

Kommunikation och det kärleksfulla bandet

Att prata med barnet innan det föds är en viktig del av den tidiga stimulansen; det främjar barnets framtida utveckling och hjälper till att göra ditt barn lyckligt. De neuronala fördelarna med kommunikationen främjar ett starkt kärleksfullt band mellan er.

Gravid kvinna med telefon

Barnets öron avslutar sin utveckling under den andra trimestern. Det gör att det kan lyssna på ljud inifrån livmodern, speciellt mammans röst.

Ett barn i livmodern kan höra ljuden som görs av den framtida modern tack vare högfrekvensöverföringen som produceras internt av vågorna.

Stimulering i magen

Ett annat sätt att kommunicera med barnet och skapa ett bra band är genom att stimulera det i magen. Du kan t.ex. smeka barnet med mjuka svepningar över magen så att barnet känner att du rör vid det.

Under de sista månaderna av graviditeten kommer du att kunna interagera med barnet. Du kommer få klara tecken på att det är där och lyssnar på dig. Du kommer även märka att det blir väldigt livligt när det tycker om något.

Kontakt med andra familjemedlemmar

Närhelst du kan borde du även integrera andra familjemedlemmar i graviditetsprocessen.

Fira varje steg av processen med familjemedlemmar och nära vänner. Ni kan exempelvis fira när barnet rör sig i livmodern, eftersom det visar på hur snabbt det växer.

Flicka som pussar mammas mage

Beroende på hur länge graviditeten varar kommer barnet till slut att kunna skilja mellan röster. Barnet kommer känna sig lyckligt, uppskattat, älskat och välkommet till världen.

Saker att tänka på för att göra ditt barn lyckligt

Som alla vi andra har också barnet under de sista månaderna av graviditeten sina vilotimmar och aktiva timmar. Det är bra att identifiera dessa tillfällen så att du inte stör.

Om du inte tänker på ditt barns viloperioder kan du komma att irritera det om du väcker det med någon aktivitet.

Gravid kvinna som ler

Under de sista stadierna av graviditeten kommer ångestnivåerna öka hos barnet. Det beror på obehaget som uppstår när det blir allt mindre plats i livmodern.

Det rekommenderas därför att man pratar och stimulerar barnet ännu oftare under denna period.

Under graviditetens sista fas kan du kombinera fysisk kontakt med sånger eller lugnande ord för att få det att slappna av och göra ditt barn lyckligt. Om det verkar rastlöst kan du variera ställningarna medan du ligger ner eller gå en bit för att få det att känna sig mer avslappnad.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.