Vad är den sämsta maten för spädbarn?

Våra näringsvanor etableras under barndomen, så det är viktigt att undvika att erbjuda livsmedel av dålig kvalitet som kan påverka hälsan. Nedan berättar vi om den sämsta maten för spädbarn.
Vad är den sämsta maten för spädbarn?

Senaste uppdateringen: 29 augusti, 2021

Det är viktigt att ägna särskild uppmärksamhet åt spädbarnsnäring eftersom vanor som kommer att avgöra framtida ätbeteende etableras under de första åren av livet. Av denna anledning måste vi göra ett medvetet försök att ta hand om våra små barn. Men det är inte tillräckligt att införa goda vanor i barndomen. Vi måste också säkerställa en optimal tillförsel av näringsämnen för att undvika problem relaterade till barns tillväxt och hälsa. I den här artikeln kommer vi att visa dig vad som är den sämsta maten för spädbarn och varför vi rekommenderar att undvika dem när det är möjligt.

Den sämsta maten för spädbarn

Läsk och juice

En gråtande pojke tröstar sig med juice.

Läsk och juice har mängder av kolhydrater med ett högt glykemiskt index inuti, vanligtvis fruktos och glukos.

Enligt forskning i tidskriften Nutrients bidrar konsumtionen av dessa element till utvecklingen av metaboliskt syndrom. Och detta leder i sin tur till fetma och diabetes.

Det är viktigt att komma ihåg att intaget av enkla sockerarter som är upplösta i ett flytande medium är mycket värre än att konsumera dem genom fasta livsmedel. Detta beror på att det alltid finns en del fiber i dem när de är i sin fasta form som modulerar absorptionsprocessen.

När de tillhandahålls genom drycker, är å andra sidan absorptionen av socker nästan fullständig och blodsockertoppen blir mycket högre.

Frukostflingor

De flesta frukostflingor vi hittar i stormarknader har tillsatt enkla sockerarter, bland andra tillsatser. De är också produkter av mycket låg kvalitet som inte ger många långverkande kolhydrater.

Deras etiketter hävdar mineral- och vitamininnehåll, men detta kompenserar inte för deras andra brister.

Av denna anledning, när du väljer flingor för att erbjuda barn, är det bästa valet alltid havregryn. Denna mat har gott om fiber, vilket är nödvändigt för att främja tillväxten av bakterierna som utgör en hälsosam tarmflora. Det är också effektivt för förebyggande och behandla förstoppning.

Pulveriserad choklad

Kakao som sådan är en mat av vegetabiliskt ursprung med ett stort antal fördelar för kroppen. Till exempel innehåller den nyttiga antioxidanter, såsom flavonoider.

Chokladpreparat i pulverform kännetecknas dock av deras låga koncentration av denna ingrediens och deras höga innehåll av enkla sockerarter.

Om du vill erbjuda kakao till barn, se till att den är fri från tillsatta kolhydrater. Denna typ av kakao har en bitter smak. Så om du vill söta den är det bästa alternativet att lägga till hackad frukt, och kanske en sked honung som kommer med andra nyttiga näringsämnen.

Färdiglagade livsmedel

En hälsosam kost kännetecknas av att vara varierad, men också av konsumtion av färska livsmedel. Detta är motsatsen till konsumtionen av industriella ultraförädlade livsmedel.

Färdiglagade livsmedel är en del av denna grupp och har flera tillsatser, transfetter och stora mängder salt. Av denna anledning rekommenderar vi att du undviker dem och alltid väljer hemlagad mat.

Bakelser

Bakelser kännetecknas av sitt höga innehåll av enkla sockerarter och transfetter. Intag av det senare kan öka risken att utveckla kroniska och förebyggbara sjukdomar på lång sikt. Detta beror särskilt på deras inflammatoriska potential. En studie publicerad i tidskriften Diabetes & Metabolic Syndrome visar detta.

Inte ens hemlagade bakverk är ett bra val. Dessa innehåller också raffinerat mjöl och stora mängder socker, som inte alls är fördelaktiga för metabolisk hälsa.

För att lägga kolhydrater till ditt barns kost är det bättre att välja rotfrukter och baljväxter snarare än mjöl.

Två barn leker med mjöl och bakverk.

Undvik den sämsta maten för spädbarn

De livsmedel vi har nämnt ovan är den sämsta maten för spädbarn, så vi föreslår att du begränsar dem i din och barnens kost.

Det bästa valet är att välja hemlagad mat och konsumtion av färska livsmedel, alltid prioritera grönsaker och fisk. Detta kommer att säkerställa ett optimalt näringsintag för att täcka dagliga behov och säkerställa korrekt tillväxt.

Att undvika exponering för ultrabearbetade produkter och alltför söta livsmedel kommer dessutom att förbättra barnets kostvanor på ett positivt sätt. Genom att inte vänja dem vid dessa ohälsosamma livsmedel när de är unga, kommer de att vara mindre benägna att kräva dem senare.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Islam MA, Amin MN, Siddiqui SA, et al. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019 Mar-Apr;13(2):1643-1647. doi: 10.1016/j.dsx.2019.03.033. Epub 2019 Mar 16. PMID: 31336535.
  • Taskinen MR, Packard CJ, Borén J. Dietary Fructose and the Metabolic Syndrome. Nutrients. 2019 Aug 22;11(9):1987. doi: 10.3390/nu11091987. PMID: 31443567; PMCID: PMC6770027.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.