Matlagningsaktiviteter för barn i åldern 3 till 6 år

Låter du dina barn vara med i köket? Här berättar vi om några matlagningsaktiviteter för barn mellan 3 och 6 år.
Matlagningsaktiviteter för barn i åldern 3 till 6 år
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att laga mat med barn kan vara stressande för föräldrarna, men det är verkligen fördelaktigt för de små. Även om det kan vara kaotiskt är det faktiskt också bra för föräldrar eftersom det stärker bandet mellan dem och deras barn. Så fortsätt läsa för att upptäcka några matlagningsaktiviteter för barn i åldrarna 3 till 6.

När barn får tillfälle att laga mat med sina föräldrar lär de sig många nya färdigheter. Det är också ett bra sätt att tillbringa tid med dina barn. För att laga mat med barn behöver du enkla recept, goda ingredienser och användarvänliga köksredskap för de små.

När du lagar mat med dina barn, försök att få de små involverade så mycket som möjligt! På det sättet har de mycket roligare och kommer att vara nöjdare när arbetet är klart.

Om du gör allt för dem kommer de tro att de inte kan göra saker själva. Dessutom kommer de bli uttråkade och kommer inte att vilja vara med i köket längre. Så ge dem en ledande roll, få dem att känna sig viktiga i köket. Och framförallt, få dem att känna sig kapabla att laga mat, även om du måste assistera dem lite.

Varför är matlagningsaktiviteter för barn så positiva?

Att utföra matlagningsaktiviteter med barn är mycket mer än bara att laga mat. Det handlar om att tillbringa tid tillsammans, organisera, planera och skapa. Dessa stunder är ovärderliga och barnen har fantastiskt roligt med sina föräldrar.

Så vilka är fördelarna med att involvera barn i köksaktiviteter?

matlagningsaktiviteter för barn: förälder och barn lagar pizza
  • Hjälper ditt barn att lära sig grundläggande räknefärdigheter genom att mäta eller räkna.
  • Hjälper ditt barn att utveckla läsfärdigheter genom att läsa recept.
  • Är en speciell stund för att förbättra förhållandet mellan föräldrar och barn.
  • Ger en praktisk inlärningsupplevelse, samtidigt som den är kreativ, aktiv och helt enkelt kul.

Dessutom är det ett bra sätt att skapa känslomässiga band med din familj att sitta ner med dem och dela maten du har tillagat med dina barn. Det är också ett utmärkt sätt för dina barn att utveckla sociala färdigheter som att dela, prata och lyssna.

Matlagningsaktiviteter för barn i åldrarna 3 till 6 år: Vad du behöver

Det är bra att ge dina barn ett val om vad de ska laga. Det är dock också viktigt att se till att receptet är tillräckligt enkelt. Annars kommer du att göra allt medan de små tittar på.

Du kanske redan känner till en enkel maträtt som du kan laga tillsammans med dina barn. Kanske är det något de gillar att äta, som en favoritmåltid eller en favoritdessert. Annars kan du leta efter recept för barn, eller ta en titt på biblioteket eller i bokhandeln efter kokböcker för barn.

När du har bestämt vad ni ska laga, se till att du har alla ingredienser och all utrustning ni behöver, plus en bra arbetsplats. Du behöver också gott om tid. Ditt barn kommer antagligen att blanda och mäta väldigt långsamt och du måste städa upp spill och kladd under tiden medan ni lagar maten.

Ditt barn kommer förmodligen också att vilja smaka på alla ingredienser! Det är okej! Men kom ihåg att kök kan vara farliga platser för barn. Därför bör du alltid övervaka dem runt heta ytor, kokande vätskor, elektriska apparater och vassa föremål.

Hur lagar du mat med dina barn?

Här är några tips som kan hjälpa dig när du lagar mat med barn:

  • Prata om rätten ni ska laga innan ni börjar. Visa ditt barn ingredienserna och receptet, om ni ska följa ett.
  • Låt barnen göra så mycket som möjligt. De kan till exempel tvätta grönsaker och frukt, hälla i och röra om och hjälpa dig att mäta och räkna. Du kan också låta ditt barn klippa med sax eller skära enkla saker med en kniv under noggrann övervakning. Det går till exempel att skära upp många olika frukter med en smörkniv. Du kan behöva visa dem vad de ska göra först och sedan låta dem försöka.
  • Prata om vad de gör och introducera ord relaterade till matlagning, till exempel “skaka” och “mosa”. Du kan också uppmuntra dina barn att säga ord för att beskriva smaker och konsistenser, som “salt”, “smuligt” eller “krispigt”.
  • Prata om vilka livsmedel som är hälsosamma och varför.
  • Låt barnen vara med och diska. Beröm dem för deras matlagning och hårda arbete!
matlagningsaktiviteter för barn: mamma och barn skojar i köket

Anpassa matlagningsaktiviteter för barn i olika åldrar

En enkel grönsallad är en bra första maträtt för de yngsta barnen. Hjälp de små att tvätta salladsbladen och grönsakerna och låt dem riva dem med händerna. Ge dem också en hjälpande hand när de mäter och tillsätter ingredienserna i dressingen, och ge dem en uppsättning salladsbestick för att blanda salladen i skålen.

Skrivna recept är ett utmärkt sätt för ett äldre barn att utveckla sitt ordförråd och sina matematiska färdigheter. Läs receptet tillsammans innan ni börjar. Ni kan också prata om begrepp som bråktal, vikter och temperaturer, enhetsomvandlingar.

Matlagning kan vara ett fönster mot andra länder och kulturer. Du kan till exempel prata med dina barn om länderna som rätterna ni lagar kommer ifrån och människorna som bor där.

Att laga mat med familjen är ett bra sätt att få kontakt med dina barn på en djupare nivå och för dem att lära sig saker om dig. Dessutom kommer du att skapa underbara minnen tillsammans med dina barn!

Det här kan kanske intressera dig…


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Todolibro. (2018) Cocina divertida para niños (y no tan niños). Editorial. Todolibro

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.