Högt kolesterol hos barn: Orsaker och behandling

Högt kolesterol hos barn: Orsaker och behandling

Senaste uppdateringen: 28 juli, 2021

Under många år ansågs högt kolesterol hos barn vara ett allvarligt hälsoproblem, precis som hos vuxna. Men vi vet nu att det i de flesta fall inte är någon anledning till oro. Om barnet lägger sig till med vissa vanor när det gäller livsstil och håller en hälsosam vikt, bör det inte orsaka någon bestående skada.

Vi vet också att kostens roll för att modifiera nivåerna av kolesterol är begränsad. Det är sant att det finns livsmedel och näringsämnen som kan få kolesterolnivåer att variera. Men det är viktigt att vara medveten om att deras påverkan inte är särskilt stor. I de fall då man kombinerar en god kost med fysisk aktivitet, blir resultaten bättre.

illustration av skräpmat i blodådra

Orsaker till förhöjning av kolesterolnivåerna

Som nämnts innebär ett högt kolesterolvärde hos barn inte alltid ett problem. En ökning av dessa partiklar kan bero på genetiska orsaker, vissa kostkomponenter eller övervikt. Det är dock viktigt att skilja vilken typ av lipoproteiner som är mest förhöjda.

Vid en ökning av HDL behöver du inte oroa dig alltför mycket. Om ökningen istället är av LDL måste vi vara mer försiktiga. De vanligaste studierna tyder på att en ökad kardiovaskulär risk kan komma sig av en ökning av oxiderade VLDL-partiklar. Dessa finns i LDL-poolen.

Av denna anledning, snarare än att sträva efter att minska kolesterol som sådant, bör vi se till att vi modifierar inflammations- och oxidationsprocesserna i kroppen för att förhindra bildandet av ateromatösa plack.

Hur påverkar man högt kolesterol hos barn?

Det finns många kostråd som kan förbättra lipidprofilen, oavsett vilken nivån är på oron över kolesterolvärden över normala nivåer. Men som vi nämnde kommer effekterna av dessa riktlinjer inte att vara betydelsefulla om vi inte kombinerar dem med regelbunden fysisk träning.

Det första man bör vara tydlig med är att mättat fett eller kolesterol i kosten inte ökar plasmanivåerna av lipoproteinet (VLDL). Å andra sidan kommer ett regelbundet intag av omega-3-fettsyror att öka HDL och minska totalt kolesterol. En studie publicerad i Clinical Cardiology ger bevis för detta.

För att se till att ditt barn får i sig tillräckligt av dessa lipider är det viktigt att inkludera fet fisk, kallpressade oljor och nötter i er dagliga kost. Du bör dock undvika att utsätta dessa livsmedel för aggressiva tillagningsprocesser, eftersom detta omvandlar fetterna till transfetter. Detta leder till en negativ inverkan på lipidprofilen och ökar den kardiovaskulära risken.

Livsmedel som barnen bör undvika

Förutom att förbättra intaget av omega-3-fettsyror, finns det vissa produkter du bör undvika för att minska högt kolesterol hos barn. Som vi nämner ovan är transtypen av lipider skadliga i detta avseende. Dessa hittar vi främst i ultrabearbetade hel- och halvfabrikat, stekt och friterad mat.

När du tillagar maten är det alltid att föredra att använda mindre aggressiva metoder som att grilla, baka, ånga eller att koka i vatten. Du bör också undvika att grilla med kol, eftersom det producerar föreningar som är giftiga för kroppen.

nyttig mat

Samtidigt bör du i så hög utsträckning som möjligt se till att undvika att ge barnen socker.

Socker kan nämligen öka energivärdet i kosten och ha en negativ inverkan på barnets metaboliska hälsa, vilket främjar övervikt. Fetma kan ha en negativ inverkan på plasmakolesterolet, en av de viktigaste faktorerna när det kommer till lipidprofilförändringar.

Högt kolesterol hos barn är inte alltid ett problem

Innan du blir orolig för högt kolesterol hos barn, ta en titt på barnets kroppssammansättning, kost och livsstilsvanor. Om vi ​​talar om ett barn som är smalt, fysiskt aktivt och regelbundet inkluderar fisk och grönsaker i sin kost, är det med all sannolikhet inte något att oroa sig för.

Men när vi pratar om ett barn som äter mycket snabbmat och andra ultrabearbetade livsmedel, som dessutom är stillasittande och inte äter grönsaker, så ökar risken på medellång sikt. Lösningen är dock inte medicin i de flesta fall, utan att lägga om barnets vanor.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rhoads JP, Major AS. How Oxidized Low-Density Lipoprotein Activates Inflammatory Responses. Crit Rev Immunol. 2018;38(4):333-342. doi: 10.1615/CritRevImmunol.2018026483. PMID: 30806246; PMCID: PMC6527110.
  • Nicholls SJ, Lincoff AM, Bash D, Ballantyne CM, Barter PJ, Davidson MH, Kastelein JJP, Koenig W, McGuire DK, Mozaffarian D, Pedersen TR, Ridker PM, Ray K, Karlson BW, Lundström T, Wolski K, Nissen SE. Assessment of omega-3 carboxylic acids in statin-treated patients with high levels of triglycerides and low levels of high-density lipoprotein cholesterol: Rationale and design of the STRENGTH trial. Clin Cardiol. 2018 Oct;41(10):1281-1288. doi: 10.1002/clc.23055. Epub 2018 Sep 28. PMID: 30125052; PMCID: PMC6489732.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.