5 risker med att ge för mycket juice till barn

Juice som endast innehåller frukt är nyttigt för barn, men en överdriven konsumtion kan orsaka problem på grund av dess höga fruktosinnehåll.
5 risker med att ge för mycket juice till barn
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionisten Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 25 oktober, 2022

Juice som görs av färsk frukt är en utmärkt del av en balanserad kost för barn. Dess näringsegenskaper är obestridliga; dock har barnläkare varnat för riskerna med att gå till överdrift med konsumtionen av dessa drycker.

Enligt studier utförda av American Academy of Pediatrics kan en överdriven administrering av juice skada barns hälsa.

Juice som en del av kosten för barn

Vi föräldrar föredrar allt som oftast att ge våra barn livsmedelsprodukter som känns så naturliga som möjligt, men även de som ter sig nyttiga kan ha ett näringsinnehåll som stjälper snarare än hjälper beroende på barnets övriga omständigheter.

Även om juice inte är i sig är dåligt för barn, kan en överdriven konsumtion av den medföra hälsoproblem relaterade till näring, matsmältningssystem eller tänder.

Som vi vet kan även det hälsosammaste alternativet, såsom juicer som pressas hemma, få konsekvenser för vår hälsa om vi konsumerar dem i överskott. När det gäller frukt så är de livsmedel med goda fördelar för hälsan, men när de bearbetas kan de få en negativ effekt, beroende på mängden som konsumeras, enligt en studie publicerad i tidskriften “Pediatrics .

Juice har blivit till ett livsmedel som är populärt hos barn, den är också lätt att anordna och servera. Den är ett utmärkt alternativ för att stilla sötsuget. För föräldrar är den ett hälsosamt alternativ, som i stor utsträckning kan ersätta godis, läsk eller andra sötsaker som marknadsförs gentemot barn.

En ung flicka som äter vattenmelon.

Ett bevis på detta är att under de senaste decennierna så har intaget bland barn öka kontinuerligt. Denna tillväxt har drivits på av en ökad tillgänglighet samt variation i utbudet. Men det har också höjt rösterna från experter som varnar för de möjliga hälsoriskerna. Låt oss se vad de är.

Vad bör vi tänka på när det gäller juice för barn?

Den främsta anledningen till oro för denna dryck är socker, eftersom så vitt vi vet är den behagliga smaken som barn finner i denna produkt just sötman. Även om vi kan bekräfta att godis främst utgör en risk när det konsumeras till överdrift, så händer samma sak när vi barnen söta drycker, även om de är naturligt söta.

I vilket fall som helst är det naturliga sockret i frukt inte lika skadligt som bearbetat socker. Men enligt en studie publicerad i The Journal of Clinical Investigation kan detta element också vara skadligt, om vi överdriver det.

Ett barn som dricker chokladmjölk på en restaurang.

1. Brist på näringsämnen

Potentiell undernäring är en effekt som barnläkare fruktar när det ges för mycket juice till barn. Detta resultat är möjligt eftersom konsumtion av juice kan minska ett barns aptit. Föräldrar kanske tror att de blir välnärda, men de går miste om de näringsämnen som behövs för att komplettera sin kost.

På samma sätt tillåter inte de speciella egenskaperna hos varje juice att den innehåller alla viktiga beståndsdelar för att säkerställa bättre näringstillförsel. Det vill säga att de saknar den nödvändiga mängden fetter och proteiner. Förvånansvärt nog saknar de även de flesta vitaminer som vi behöver, samt i de flesta fall även fibrer.

2. Juice och karies

Uppkomsten av hål i tänderna hos barn har associerats med närvaron av socker och polysackarider i kosten, och på grund av den långvariga exponeringen av tänderna för dessa komponenter. Detta förvärras om juicen intas i nappflaska, eller under hela dagen.

3. Diarré och gas

Fruktjuicer innehåller 4 typer av sockerarter, av vilka några kan vara svåra att ta upp. När detta händer fermenteras kolhydraterna av bakterier i tjocktarmen, genererar en osmotisk skillnad och kan orsaka diarré.

Dessutom, när den konsumeras i stor mängd, kan juice orsaka kronisk diarré, gasbildning, uppblåsthet och buksmärtor. Fruktos och sorbitol är två av de sockerarter som är mest inblandade i dessa problem.

4. Övervikt

Ett samband mellan intag av juice och fetma har observerats, även om det för närvarande saknas långtidsstudier för att verifiera observationerna. På grund av dess höga kaloriinnehåll kan den producera en obalans i energiintaget.

Vad vi vet för tillfället är det långsiktiga sambandet mellan ett överskott av socker och förekomsten av metabola obalanser. Hittills är ett ökat intag förknippats med fetma, typ 2-diabetes och andra kardiometabola risker (vilket kan ses i slutsatserna av den tidigare nämnda studien i Journal of Clinical Investigation).

5. Juice kan tränga undan konsumtionen av obehandlad frukt

Från en viss ålder är fruktjuicer en aptitretande produkt på grund av sin smak och är mycket lättare att konsumera än hela frukter. De kommer i attraktiva förpackningar och kan bäras och konsumeras under hela dagen. Dessutom tenderar föräldrar att se det som en hälsosam produkt, så det finns ibland ingen gräns för deras intag.

Uppskattad konsumtion efter ålder

Intaget av denna naturliga energikälla är reglerad i termer av kvantitet, men allt beror på barnets ålder. I detta avseende rekommenderar American Academy of Pediatrics att gränser sätts för dess administrering i enlighet med näringsbehov, barnets vikt och andra åldersrelaterade egenskaper.

Följaktligen, enligt den förordning som föreslagits av experter, bör barn konsumera fruktjuice enligt följande kriterier:

 • Barn under sex månader är kontraindicerade, särskilt eftersom bröstmjölk är den enda maten de bör få i detta skede. Därför anses det vara ett misstag att ge dem en flaska juice för att släcka deras törst eller hunger i denna ålder.
 • För spädbarn under ett år (mellan 6 och 12 månader) ger juicen ingen ytterligare fördel. Av denna anledning är det bäst att undvika den i detta skede av livet. Om det är indicerat av medicinska skäl bör det erbjudas i en kopp och aldrig i en flaska.
 • Barn mellan tolv månader och sex år bör inte dricka mer än ett halvt glas per dag. Med andra ord, att ge dem mer än 125 ml per dag kan anses vara överdrivet. Likaså bör drycken vara en del av en måltid eller mellanmål, och inte intas på egen hand.
 • Efter sju års ålder kan barn dricka ett glas juice om dagen (250 ml), men mer än detta kan räknas som en överdrift.
 • Det rekommenderas inte heller att juice ges före sänggåendet eller som behandling för uttorkning eller diarré.

Juice är inte nödvändigt för barns kost, men kan erbjudas med måtta

Juiceintag kan vara en strategi för att öka fruktkonsumtionen hos barn. Det borde dock inte vara det enda sättet att tillhandahålla dessa livsmedel. Det är viktigt att vänja barn vid att äta hela frukter, eftersom fiberinnehållet minimerar fruktosens påverkan på ämnesomsättningen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Abrahams S. A. Weighing in on fruit juice: AAP now says no juice before age 1. American Academy of Pediatric News. Mayo 2017.
 • Dennison B. A. Excess fruit juice consumption in preschool aged children is associated with short stature and obesity. Pediatrics. Enero 1997. 99 (1): 15-22.
 • Hannou SA., Haslam DE., McKeown NM., Herman MA., Fructose metabolism and metabolic disease. J Clin Invest, 2018. 128 (2): 545-555.
 • Harvard Health Publishing. News briefs: eating fruit is better for you than drinking fruit juice. Harvard Medical School. Diciembre 2013.
 • Heyman MB., Abrams SA., Fruit juice in infants, children, and adolescents: current recommendations. Pediatrics, 2017.
 • Hoekstra J. H, van der Aker J. H, et al. Fluid intake and and industrial processing in apple juice induced chronic non-specific diarrhoea. Archives of Disease in Childhood. Agosto 1995. 73 (2): 126-30.
 • König K. G, Navia J. M. Nutritional role of sugars on oral health. American Journal of Clinical Nutrition. Julio 1995. 62 (1 Suppl): 275S-282S.
 • Wójcicki J. M, Heyman M. B. Reducing childhood obesity by eliminating 100 % fruit juice. American Journal of Public Health. Septiembre 2012. 102 (9): 1630-1633.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.