Mamma, det här är vad jag verkligen vill lära mig av dig

Mamma, det här är vad jag verkligen vill lära mig av dig
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Mamma, jag vill tacka dig från botten av mitt hjärta för vad du gör för mig. Du bryr dig om min framtid och det är därför du är så engagerad i mina studier. Du investerar pengar i lektioner så att jag kan få de bästa möjligheterna. Men i detta nu är det inte tid att oroa sig över konkurrensen på arbetsmarknaden. Det har ingenting att göra med vad jag verkligen vill lära mig från dig.

Du är den bästa mamman jag skulle kunna ha bett om. Jag är så tacksam att jag fått den bästa mamman i världen. Men det finns något du måste komma ihåg. Min barndom kommer inte att vara för evigt. Det  är ett flyktigt ögonblick som är så unikt, så speciellt. Och när det är över finns det ingen återvändo.

Så på något sätt känner jag mig stressad ibland. Ibland känns det som om du lägger för mycket vikt på min akademiska utbildning. Så snälla låt mig klarlägga en sak. Det är inte bara det akademiska som räknas.

Snälla bli inte förolämpad. Jag vill bara tala om för dig hur jag känner och tänker om min förberedelse. Det är min ödmjuka uppfattning att du har överseende med det viktigaste i min barndom.  Självklart måste du tänka på min framtid. Men när du gör så, var snäll och glöm inte mitt NU.

Vad jag verkligen vill lära mig kan bara läras vid din sida

vad jag vill lära mig av dig mamma

Mamma, det finns så mycket jag vill lära mig från dig. Och det bästa är att jag har chansen att njuta av allt vid din sida. Allt jag behöver göra är att spendera tid med dig, observera dina handlingar och val som du gör varje dag. Du är det bästa exemplet jag kan följa; min bästa förebild.

Jag vill bara lära mig hur man blir en bra personJag hoppas att jag i framtiden blir någon som är omtänksam, generös och medmänsklig. Precis som du. Det är vad mitt hjärta önskar. Jag vill ha ditt sinne för ansvar och ärlighet inför varje händelse i mitt liv.

Mamma, du är självständig, entreprenöriell, självgående och glad. Du är den mest magiska, briljanta personen jag någonsin mött. Och jag vill bli precis som dig. Jag drömmer om att ha samma positiva och öppna sinne. Jag vill ärva optimismen med vilken du tar dig an livets utmaningar.

På samma sätt beundrar jag ditt tålamod, uthållighet, framhärdande och orubblighet. Jag vill ha de kvalitéerna. Det spelar ingen roll vad livet slänger fram åt mig. Vad som betyder något kommer att vara mitt ädla hjärta och själ. Och det kan man inte lära sig i skolan. Bara du kan ge mig det arvet. Och det gör du varje dag utan att du vet om det.

Bestämdhet. Det är ordet! Förmågan att kunna bejaka mina passioner och jaga efter mina drömmar även om de verkar galna eller omöjliga. Som du alltid säger, “vi förtjänar att drömmar blir sanna”. Du lär mig att tro att jag förtjänar vackra mirakel, och jag vet att jag kommer att få uppleva dem.

Vad jag vill lära mig lär man sig inte i klassrummet

Vad jag vill lära mig lärs inte ut i klassrummet eller på utbildningsinstitutioner. Det finns saker som bara kan läras hemma. Det inträffar i våra dagliga liv, rakt framför ögonen på oss. Vi märker inte ens att det händer. Det är spontant. Det är naturligt.

jag vill lära mig allt tillsammans med dig

Mamma, det enda jag vill lära mig är att vara glad. Det är vägen jag måste följa för att ha en god framtid. Självklart betyder det inte att den akademiska utbildningen inte betyder något. Den är väldigt viktig. Men tro mig, lycka är mitt öde. Och min barndom är vägen till att finna den.

Jag vill att du ska lära mig att slappna av, att vara lugn. Bara på så sätt kommer jag att kunna röra mig bortom livets dalar med samma stil och elegans som dig. Jag vill lära mig att stå på mina fötter och kunna ta an kampen varje gång livet slänger ett slag i min riktning. Jag vill lära mig från mina misstag och försöka igen, utan rädsla att ta över.

Du är den bästa läraren för att lära mig konsten av tacksamhet. Och det är därför jag vill ge dig min eviga tacksamhet för din ansträngning, ditt offrande och din dedikation. Du gör allt av det i moderskapets namn.

Med ditt exempel lär du mig att jag alltid kan röra mig vidare. Du visar mig att jag alltid borde ge allt i kärlekens namn – villkorslös och osjälvisk kärlek.

Mamma, det bästa arvet jag har kan inte köpas för pengar. Den bästa investeringen är tiden vi spenderar tillsammans.

Vad jag vill lära mig från dig har ingenting att göra med engelska, geografi eller kemi. Jag vill bara bli en god person. Jag vill bli fullständig. Jag vill vara lycklig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.