Mamma, det här är vad jag såg när du trodde att jag inte tittade

Mamma, det här är vad jag såg när du trodde att jag inte tittade
Ana Couñago

Granskad och godkänd av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Min vackra mamma, jag måste tacka dig för så mycket. Framförallt är det de små, genuina detaljerna som visar ditt sanna jag. För i varje naturliga handling visar du ditt ädla och rena väsen. Det var vad jag såg när du trodde att jag inte tittade på dig.

Ja, jag stirrade på dig och beundrade dig djupt med en stolthet som tog över mitt hjärta. För när du trodde att jag inte märkte kunde jag se din sanna själ genom dina handlingar.

Dina detaljer som du trodde att jag inte såg är vad som gör människor så fantastiska och unika, och inte minst ovärderliga. Mamma, tack för alla de praktiska lektionerna. Genom att bevaka dig har jag lärt mig en modell att leva efter.

Vad jag lärde mig när du trodde att jag inte tittade på dig

En dag när jag var väldigt liten åkte vi till sjukhuset. Du åkte dit för att besöka din sjuka vän som du var så orolig för. Då förstod jag att människor ska ta hand om varandra utan att förvänta sig något i gengäld, för den ovillkorliga kärleken är vad som förenar oss.

vad jag lärde mig

Vid ett annat tillfälle såg jag dig ge pengar till en mamma med sitt barn på tåget. Jag såg dig arbeta med flera samhällsprojekt. Jag såg dig vara engagerad, involverad i sådant som verkade ovanligt. Du nekade aldrig till att hjälpa de fattiga.

På det sättet kunde jag också förstå att även om du har lite tid och/eller pengar över är det möjligt att ta hand om andras välbefinnande. Du visste såklart detta mycket väl: “Välförstådd solidaritet börjar  i hemmet.” Du visste hur man korsade dessa gränser. Du lärde mig värdet av solidaritet och generositet.

Empati, socialt samvete och vänlighet var något du lärde mig som nådde djupt in i min själ. Du var en medkännande person som alltid kämpade för andras lycka, för jämlikhet och för att inkludera alla. Allt detta såg jag medan du trodde att jag inte tittade på dig.

En annan gång minns jag att du matade en hemlös kattunge. Den var rädd och ledsen där ute på gatan. Du tvekade inte utan tog nästa gång med dig mat åt den. Det var då jag förstod att vi ska behandla djur med kärlek och respekt.

Du såg glad ut både morgon och kväll, oavsett hur trött eller stressad du var. Men jag kunde också se smärtan i dina ögon. Ibland kunde du inte hålla tillbaka tårarna. Den dagen förstod jag att smärta och sorg är en del av livet.

Det här är två känslor som felaktigt uppfattas som negativa. Men de är båda nödvändiga. Med dessa känslomässiga sammanbrott visade du mig att det är normalt att gråta. Oavsett vilket kön personen är så är det ibland nödvändigt.

Vad du gav mig medan du trodde att jag inte tittade på dig

vad du gav mig

Medan du felaktigt trodde att jag inte tittade på dig såg jag många intressanta saker. Saker som lämnade spår i mitt hjärta. De var bra för mig, de fyllde mig med lärdom och gav tröst. I sanningens ord finns det så mycket som du gett mig.

Jag kunde till exempel se hur mycket du uppskattade en av mina teckningar med ett stort leende på dina läppar. Den dagen satte du upp min teckning på kylskåpet med en magnet. Jag tvekade inte en enda sekund utan ville genast rita en till. Jag uppskattade också hur du samlade alla mina tusentals små bilder.

Varje lunch och middag var fantastisk. Du försökte förbereda mina favoriträtter på de mest hälsosamma sätten. Du bidrog alltid till min goda hälsa och ville att jag skulle känna mig både trygg och lite bortskämd. Du gjorde min favoritkaka kanske tusen gånger, bara för min skull. Sådana små saker går långa vägar!

Du har aldrig slutat ta hand om mig, och inte heller vårt hus, vårt ljuva hem byggt med en grund av din ansträngning och dina uppoffringar. Du uppmärksammar varenda lilla detalj för varje medlem i hemmet. Och nu förstår jag verkligen att vi måste ta hand om vad vi har och vad vi vill behålla.

Och det spelade aldrig någon roll hur dåligt du mådde. Oavsett vad så var du alltid där och uppfyllde dina skyldigheter. Då insåg jag vad ansvar verkligen betyder.

Tack för allt jag har lärt mig av dig när du trodde att jag inte tittade. Du var ett verb, inte ett simpelt substantiv. Du blev en förebild, en modell att leva efter och som jag kan vara stolt över. Jag älskar dig, mamma!

Bilderna använda med tillstånd av Maud Tausey Fangel.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.