Livsmedel som påskyndar födseln

Livsmedel som påskyndar födseln
Saúl Sánchez Arias

Skriven och verifierad av nutritionisten Saúl Sánchez Arias.

Senaste uppdateringen: 08 november, 2022

Det finns många myter rörande detta ämne och man har många gånger fått höra att det finns vissa typer av livsmedel som påskyndar födseln.

Det finns tyvärr inte några vetenskapliga bevis som backar upp denna idé, men en gravid kvinna kan prova vissa typer av livsmedel för att se om hon kan skynda på processen när det börjar närma sig.

Finns det då någon möjlighet att vissa typer av livsmedel påskyndar födseln?

De kvinnor som anser sig ha erfarenhet av detta säger ja. Det finns även andra kvinnor som ännu inte har provat men som skulle vilja göra det.

I den här artikeln kommer vi förse dig med några “recept” om du skulle vilja prova själv.

Aromatiska växter och kryddor

Många tror att växter som basilika, oregano, timjan, persilja, anis och även cayennepeppar påskyndar förlossningen. Ett flertal av dessa är dock förbjudna att äta under själva graviditeten eftersom de kan orsaka missfall.

Det finns en möjlighet att dessa örter och kryddor påskyndar förlossningen, men med tanke på ovanstående bör du såklart kolla med en expert först.

Ricinolja

Myterna runt ricinoljan är ganska så morbida, och det är därför förståeligt om du är lite tveksam till att prova. Oljan produceras från ett frö som är giftigt, men själva oljan i sig har medicinska egenskaper.

Det tros att ricinolja kan påskynda förlossningen genom att få de interna musklerna att börja röra på sig.

Gravid kvinna som håller sin mage.

Kryddig mat

Man avråds från att äta kryddig mat under graviditeten eftersom detta kan orsaka magsyror och andra magproblem.

Kryddig mat finns med på listan med livsmedel som påskyndar förlossningen, men det finns fortfarande inte några vetenskapliga bevis på att det har någon riktig verkan.

Ananas

Denna frukt har många egenskaper. Vissa mammor hävdar att den kan påskynda förlossningen eftersom den innehåller ett enzym som kallas bromelain som kan få livmoderhalsen att mjukna.

Det kan vara så att detta stämmer, men nivåerna av bromelain är alltför låga för att det skulle kunna ge någon riktig effekt. Man måste äta stora mängder ananas för att få någon märkbar effekt.

Hallonlöv

Hallonlöv används för det mesta för att tillreda avslappnande teer, då deras avslappnande effekter kan bidra till att sänka den stress som uppstår i slutet av graviditeten. Om man tar detta te så kommer kanske även livmodern att slappna av.

Vitlök

Vitlöken har ansetts kunna påskynda förlossningen men det har inte blivit bevisat.

En växt som heter Cohosh

Den här växten är inte så vanlig hos oss, men i Nordamerika har man den som te som sägs kunna hjälpa vid födseln.

Denna teori har dock inte någon vetenskaplig uppbackning, så det rekommenderas att man pratar med sin läkare.

Att tänka på innan man tar växter som påskyndar födseln

Som vi tidigare har nämnt finns det ingen vetenskaplig grund som indikerar att dessa växter har en sådan verkan. Det har också visat sig att det inte alltid är säkert att ta dem när man är gravid.

Gravid kvinna som ligger i sängen.

När situationen är så osäker kan det vara bäst att begränsa hur mycket man tar dem, samt att man undviker att ta dem helt när man har fått en indikation på att de kan vara farliga när man är gravid. Alternativmedicin rekommenderas generellt sett inte för gravida p.g.a. de onödiga risker som detta för med sig.

Det är ett personligt beslut att använda dessa livsmedel eller inte, men vi rekommenderar att man håller sig på den säkra sidan.

Ananas kan man exempelvis inte äta för mycket av, medan man bör minska ner på choklad.

Det är viktigt att man inte riskerar sin egen eller barnets hälsa. Ta det lugnt och vänta på rätt tid istället för söka efter medel som påskyndar födseln.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Faezeh M., Ganesan AP., Lang CL., Abrar Al Mahmood S., Baharudin BS., et al., Role of the serotonergic pathway in uterotonic activity of ananas comosus (L.) Merr. an in vitro and in vivo study. Phytomedicine, 2018. 48: 32-42.
  • Johnson J. E, Makaji E, et al. Effect of maternal raspberry leaf consumption in rats on pregnancy outcome and the fertility of the female offspring. Reproductive Sciences. Diciembre 2009. 16. 605-609.
  • National Center for Complementary and Integrative Health. Licorice root. U.S. Department of Health and Human Services. Agosto 2020.
  • Razali N, Mohd Nahwari S. H, et al. Date fruit consumption at term: effect on length of gestation, labour and delivery. Journal of Obstetrics and Gyneacology. Julio 2017. 37 (5): 595-600.
  • Ronit G., Hagit H., Bella S., Shay P., et al., Castor oil for induction of labor in post date pregnancies: a randomized controlled trial. Women Birth, 2018. 31 (1): 26-31.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.