Tiden efter förlossningen kan bli den bästa i ditt liv

Tiden efter förlossningen kan bli den bästa i ditt liv
María José Roldán

Skriven och verifierad av pedagogikpsykologen María José Roldán.

Senaste uppdateringen: 06 augusti, 2018

Förlossningen är det mest efterlängtade ögonblicket under graviditeten – äntligen har du din bebis i din famn! Men ingen berättar för den nya mamman att det också är början på en tuff livsstil: den speciella tiden efter förlossningen.

Förutom att anpassa sig till sitt nyfödda barn går mamman igenom sin egen omvandling, både fysiskt och emotionellt.

I den här artikeln delar vi några tips för tiden efter förlossningen som kan vara användbara för att hjälpa nya mammor med deras återhämtning.

Under graviditeten…

Forskning inom neurologi och biovetenskap har visat att graviditeten förändrar moderns hjärna. Den förvandlas bit för bit inför ankomsten av den nya varelsen.

Här är de goda nyheterna: Graviditeten gör oss också smartare, förbättrar våra sinnen, förbättrar vår emotionella intelligens och gör att vi kan multitaska mer effektivt!

Samtidigt är en blivande mammas känslomässiga välbefinnande i konstant förändring. Alla hennes hormoner måste återgå till sina normala tillstånd; det innebär att man gråter och skrattar samtidigt, har motstridiga känslor och kort och gott anpassar sig till ett nytt liv.

Hur påverkas kvinnor av tiden efter förlossningen?

Cirka 75% av kvinnor lider av “förlossningsdepression“. Det har sin topp under fjärde eller femte dagen efter förlossningen.

Det sammanfaller vanligtvis med hemkomsten efter sjukhusvistelsen, där mamman fick vård dag och natt. Nu är hon den som måste ta hand om alla nya och okända uppgifter.

Lyckligtvis försvinner det vanligtvis av sig självt inom några dagar efter det att allt normaliseras och nya rutiner skapas.

Postpartumdepression

Kvinnans kropp utsatts för stor påfrestning under graviditeten, för hon bar ju trots allt en liten varelse inom sig, och hennes inre organ förflyttades för att skapa utrymme för den.

Efter förlossningen förflyttas alla dessa organ tillbaka till sina ursprungliga positioner. Mamman kan också ha några ärr som tar tid att läka.

7 praktiska råd för tiden efter förlossningen

Sömn är nyckeln till återhämtning

Efter all den ansträngning som utövades under förlossningen är sömn det bästa för en bra återhämtning.

Frysta grönsaker

Frysta ärtor hjälper under återhämtningen. Lägg dem i en plastpåse och använd för att lindra inflammationen efter en episiotomi.

Hårtork

Om du fått stygn måste du varje gång du behöver använda badrummet ta med en behållare med varmt vatten för att helt enkelt hälla över dem. Området måste hållas rent och torrt.

Efter det kan du använda en hårtork tills det torkar. Fuktighet är fienden.

Fysisk vila

Du kanske snabbt vill komma tillbaka till din normala rutin, men vi är inte superhjältar. Gör inte för snabba rörelser eller bär tungt under de första dagarna.

Bara lite felplacerad vikt kan få eventuella stygn att gå upp, vilket gör att återhämtningen tar längre tid.

Mat

Att äta rätt är väldigt viktigt eftersom mycket blod förlorades under förlossningen.

Tiden efter förlossningen är den perfekta tiden att återigen ta fram recepten på de där sopporna som våra far- och mormödrar brukade göra för att hjälpa oss att återställa vår energi.

En hälsosam och balanserad kost är grunden för att återfå din tidigare figur.

Delegera uppgifter

Nyfödd

När vi kommer hem från sjukhuset med vår nyfödda råder det ingen brist på människor som vill gosa med och skämma bort bebisen.

Men vem tar hand om disken? Vem lägger kläderna i tvättmaskinen? Och hur blir det med strykning och städning?

Det är där vi inte kan sakna några frivilliga. Som ny mamma måste du låta andra hjälpa dig. Och du måste acceptera att ditt hem kanske inte är så välstädat som det var förut. Det viktigaste är bebisen.

Din högsta prioritet ska vara dig och din bebis.

Inga besök

Besök? Nej tack. Det är normalt för alla dina vänner och bekanta att vilja träffa det nya barnet.

Men det här är inte den bästa tiden. Under den första veckan bör den nya mamman få tid att återhämta sig, och den nyfödda måste också anpassa sig till nya rutiner som att sova, bada och matas.

Vårt sista råd, även om det låter lite konstigt, är att njuta av fasen fullt ut, för tiden går väldigt snabbt. Den utmattning du känner kommer att lindras med tiden.

De ögonblick du spenderar med ditt nyfödda barn i din famn är dock minnen som du aldrig kommer att glömma.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.