Hur man förbereder sig inför en vandring med barn

Vandring med barn är en aktivitet som ger otaliga fördelar, både fysiskt och psykiskt. Läs mer i dagens artikel.
Hur man förbereder sig inför en vandring med barn

Senaste uppdateringen: 05 juni, 2023

Om du gillar utomhusaktiviteter och vill ingjuta en hälsosam vana hos dina barn, då har du säkert funderat på att vandra tillsammans. Vilken bra idé! Under en vandring med barn skapas ett mycket intressant tillfälle till att kombinera samkväm med en hälsosam naturupplevelse.

När vi pratar om vandring syftar vi på alla turer till fots som äger rum i naturen. På dessa resor korsar du berg, skogar, floder eller dalar till fots. Det är en aktivitet som har otaliga fördelar. Bland dem kan vi nämna känslan av vitalisering och energi, minskning av stress och förstärkning av det kardiovaskulära systemet.

Idén går ut på att hålla sig långt från elektroniska enheter och i utrymmen där det finns frisk luft. På så sätt erbjuds barn möjligheten att kontakt med naturen. Fast när du planerar en vandring med barn så är det viktigt att överväga ett antal saker för att göra det till en säker och njutbar upplevelse. I den här artikeln delar vi med oss av de viktigaste rekommendationerna.

Aspekter att ta hänsyn till vid vandring med barn

Vandring är utmärkt för att väcka eller inviga den äventyrliga själen hos barn. Tack vare den nyfikna attityd och vilja att utforska som de flesta barn delar så tycker de verkligen om att spendera tid i naturen samt upptäcka en mångfald av växter och insekter, samt att beundra landskapet. Det är dock viktigt att tänka på att vissa motgångar och svårigheter som kan uppstå, så som vid brist på skyltning.

Av denna anledning är det viktigt att vidta alla de nödvändiga försiktighetsåtgärderna som säkerställer att resan blir en förtjusande resa för alla inblandade.

Två barn vandrar över ett fält, med får som betar i fjärran.
Det är viktigt att prata med barn om de möjliga farorna vi utsätts för och varför de inte bör gå ifrån oss när de vandrar.

Förklara för barnen vad vandring handlar om

Det är viktigt för de små att ha en aning om vad de kommer att möta under aktivitetens gång. Om det är första gången de vandrar så kan vi berätta för dem att det är en promenad genom utrymmen omgivna av natur. Det är viktigt att informera om att de kommer att gå mer än vanligt, men att ni gör alla nödvändiga stopp för att vila och äta.

För att skapa entusiasm kan vi berätta för dem några av våra tidigare erfarenheter av vandring, till exempel vad vi har upptäckt och hur vi kände oss när vi gjorde det. I sin tur kan vi dagen innan be om deras hjälp att packa ryggsäckar med alla relevanta föremål. På så sätt kommer de att känna att de är en del av äventyret från start.

Se till att du har alla nödvändiga föremål

När du går på vandring med barn måste du vara mer försiktig än vanligt. Utrustningen bör vara precis vad ni behöver, och inte mer än vad ni behöver. När det gäller kläder behöver ni se till att de är bekväma och i enlighet med vädret. Detsamma gäller för skor: Inga flip-flops! När det gäller ryggsäckar bör de under sommartid innehålla följande:

  • Vatten och kalla eller varma drycker
  • Mat av näringsrik kvalitet
  • Myggmedel
  • Solskyddskräm
  • Första hjälpen-kit med grundläggande element
  • Jackor, om temperaturen sjunker
  • Påsar för att kassera avfall
En familj som väntar på att ett av deras barn ska hinna ikapp under en vandring.
Att respektera och anpassa sig efter sina barns takt är en åtgärd som man inte får glömma. Kom ihåg att det viktigaste är att ha det bra, så det är ingen mening med att skynda på.

Välj ett spår med låg svårighetsgrad

Det finns rutter som är mycket krävande och endast lämpar sig för vuxna. När du vandrar med barn är det viktigt att välja en kort och lätt stig som passar dem. Tänk på att de små kan behöva pausa flera gånger under vandringen. Satsa också på en familjevänlig vandring med tydlig skyltning och säkerhet.

En promenad att njuta av

När allt är klart kan ni ge er ut på en dag av vandring som familj. Detta är ett attraktivt alternativ för att känna sig som en del av naturen och fly undan stress och press en stund, under några timmar, från den dagliga rutinen. Dessutom kan ni bygga djupa och intressanta samtal med era barn, som inte alltid uppstår en vanlig dag. Våga uppmuntra barn att ta sina första steg av vandring och du kommer att märka hur mycket de kommer att gilla det!

Detta kanske intresserar dig

5 skäl till varför du bör tillåta dina barn att bli smutsiga
Att vara mamma
Läs det Att vara mamma
5 skäl till varför du bör tillåta dina barn att bli smutsiga

Barn måste ibland bli smutsiga för att utforska världen utan begränsningar. När aktiviteten är över kan vi ge dem ett bad med varmt vatten.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Muñoz Mínguez, A. (2019). Beneficios psicológicos de las salidas escolares a espacios naturales próximos en educación física.
  • Rubio, J. A. (2012). El senderismo como recurso didáctico. e-CO: Revista digital de educación y formación del profesorado, (9), 142-151.

Innehållet hos Att vara mamma är endast skrivet i utbildande och informativt syfte. Det kan under inga omständigheter ersätta diagnos, råd eller behandling från en fackman. I fall av tveksamhet är det bäst att rådgöra med en betrodd specialist.