4 pedagogiska sällskapsspel

I den här artikeln tar vi upp fyra pedagogiska sällskapsspel som kan hjälpa era barn att lära sig samtidigt som ni har roligt tillsammans som familj.
4 pedagogiska sällskapsspel
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 11 augusti, 2020

Pedagogiska sällskapsspel är mycket gynnsamma för barns kognitiva utveckling. Tänk på att även de allra enklaste sällskapsspelen har pedagogiskt värde. Till exempel att räkna eller känna igen färger.

Förutom att ge barn möjlighet att lära sig om olika saker medan de har kul ger pedagogiska sällskapsspel föräldrar chansen att tillbringa kvalitetstid med sina barn.

Dessutom kan barn lära sig att vänta på sin tur, respektera andra och samarbeta i ett lag när de spelar roliga och intressanta spel med sin familj.

Det är vanligt att föräldrar vill låta sina barn vinna varje gång de spelar med dem. De vill inte att de ska känna sig ledsna eller skada deras bräckliga självkänsla.

Saken är den att som föräldrar är det viktigt att lära våra barn läxor för livet. Genom att låta dem förlora då och då inser de sakta men säkert att de inte kan vinna varje gång och att det är okej att förlora då och då.

Med det sagt är det viktigt för föräldrar att låta sina barn uppleva både vinster och förluster eftersom det hjälper dem att lära sig att hantera triumfer och nederlag som kommer senare i livet.

4 pedagogiska sällskapsspel

Nu ska vi ta upp fyra pedagogiska sällskapsspel för barn som alla familjer borde prova. Testa dem!

familj i soffa

1. Vem där?

Det första brädspelet vi vill dela med dig är det populära “Vem där?”-spelet. Det är utmärkt för att stärka minnet och förmågan att resonera. Det är ett enkelt gissningsspel för två spelare som består av att hitta en viss person.

Spelet har 2 brädor och 24 olika ansikten på personer, var och en med sina respektive kort. Spelet består av att ställa frågor som bara kan ha ett svar: antingen “ja” eller “nej” på. Målet är att ta reda på vilken person den andra spelaren har.

Med varje svar fortsätter spelarna att kassera personer och dölja sina kort på brädet tills det bara finns ett kvar. Den som gissar flest ansikten vinner.

2. Uno

Uni är ett populärt kortspel som kan spelas av upp till 10 personer från 7 år och uppåt. Det kan hjälpa barn att förbättra sitt ordförråd och lära sig matematik.

Varje spelare börjar med 7 kort som tidigare har delats ut till dem med framsidan nedåt. Resten av korten placeras i en hög i mitten. Spelarna måste ge plats för en ny hög med bortkastade kort (bredvid den hög som redan är etablerad), som kommer att börja byggas upp när de börjar spela.

Spelet startar när en spelare har placerat ett kort från draghögen i högen för kastade kort. Den första spelaren är vanligtvis den bredvid personen som delat ut korten och spelet går i allmänhet medurs.

Varje spelare måste vara uppmärksam på vilka kort de har eftersom de måste matcha en av dem med den sista i högen med kasserade. Kortet behöver inte vara exakt samma, men det måste matcha siffran, färgen eller symbolen på det sista kortet i högen.

Om en spelare inte har något kort som matchar eller om de av någon anledning beslutar sig för att hoppa över omgången måste han eller hon dra ett kort från draghögen. Om de kan använda kortet de tog upp måste de lägga till det i högen för kasserade kort. Annars fortsätter spelet till nästa deltagare. Spelaren som får slut på kort först är vinnaren.

Tricket med det här spelet är att när en spelare bara har ett kort kvar måste han eller hon ropa “Uno!”. Om en annan spelare märker att de inte har sagt det kan de påpeka det, vilket gör att de automatiskt förlorar. Det är därför spelet också hjälper barn att vara uppmärksamma.

3. Dixit

Det här är ett kortspel för barn från 8 år och uppåt som hjälper till att förbättra deras kreativa färdigheter och språkkunskaper.

För att starta spelet måste en av spelarna vara berättaren och titta på bilderna på de 6 korten som de har i sin hand. De måste välja ett av dem, skapa en mening och säga den högt utan att låta de andra deltagarna titta på korten.

De andra spelarna, som också har 6 kort, måste välja det som bäst passar meningen.

Sedan fortsätter berättaren att blanda sina kort med korten som han eller hon fick från de andra spelarna. Alla bilder visas med framsidan upp och varje spelare måste gissa vilken bild bland dessa som är den som berättaren beskrev i början.

Beroende på vilka deltagare som gissar kortet korrekt får berättaren och de andra spelarna poäng. Spelet är slut när alla korten är slut eller när en spelare får 30 poäng. Spelaren med flest poäng vinner.

4. Domino

Av de mest populära pedagogiska brädspelen för barn är domino ett av de bästa. Det är utmärkt att spela med hela familjen eftersom det tillåter upp till fyra spelare.

Domino gynnar barns koncentration och minne.

familj spelar pedagogiska sällskapsspel
Ett vanligt dominospel innehåller 28 rektangulära brickor markerade med prickar (från 0 till 6) i ändarna. Baksidan på brickorna är vanligtvis omärkt.

För att kunna spela måste deltagarna lägga brickorna på en plan yta och det är bra om man har ganska gott om utrymme.

Brickorna måste fördelas mellan spelarna tills var och en har totalt 7 stycken. Först lägger man ut en startbricka. För att delta måste spelarna lägga till en bricka i vardera änden av den första dominobrickan.

Spelarna kan bara lägga till en bricka om den matchar antalet prickar som visas på en öppen ände av spelet. Deltagaren som först lägger ner alla sina brickor är vinnaren.

Alla dessa roliga spelidéer kan hjälpa dig att förbättra ditt barns kognitiva förmågor medan ni har roligt tillsammans. Men se till att du har tålamod med ditt barn eftersom det kan ta lite tid att lära sig reglerna för varje spel.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.