Hur du sysselsätter barnen medan du lagar middag

Om du vill veta hur du kan sysselsätta dina barn medan du lagar middag ger vi dig här några bra tips!
Hur du sysselsätter barnen medan du lagar middag
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 03 augusti, 2019

Som mamma är det säkert inte lätt att hålla dina barn sysselsatta när du har saker att göra hemma. Eftersom vi vet att det är en utmanande del av att vara mamma visar vi dig i den här artikeln hur du sysselsätter dina barn medan du lagar middag.

Det kan vara svårt att välja vad man ska laga till middag när man är förälder. Att hålla barnen lyckliga och sysselsatta medan man lagar middag är dock ofta en utmaning i sig, särskilt när man har småbarn och bebisar eftersom de behöver ständig tillsyn. I allmänhet har de hela tiden trängande behov.

Oavsett hur du väljer att sysselsätta dina barn medan du lagar middag är det viktigast att komma ihåg att hålla dina barn under uppsikt. Även när äldre syskon leker i närheten faller ansvaret för att alla dina barn ska vara säkra på dig.

Så, här är en snabb lista över enkla idéer för att sysselsätta dina barn medan du lagar middag. Välj din favorit!

Hur du sysselsätter barn medan du lagar middag

1. Rita på diskmaskinen

Det första tipset är att du låter dina barn rita på diskmaskinen. Ja, du läste rätt. Diskmaskinen är faktiskt ett utmärkt ställe att rita på om du använder whiteboardpennor. Faktum är att du kan använda dem på nästan alla icke-porösa ytor som kylskåp, glas, plast och fönster.

Du har inget att oroa dig för eftersom du enkelt kan sudda ut ritningarna med lite vatten och en handduk, precis som med en whiteboard. Ett tips är att först testa alla pennor på ett litet område för att vara säker på att de går bort helt.

För att göra det mesta av upplevelsen kan du ge dina barn en skål med vatten när de har ritat färdig. De kommer att ha minst lika roligt med att torka rent diskmaskinen när de är färdiga!

mamma sysselsätter dotter medan du lagar middag

2. Leka med vatten i diskhon

Barn älskar vatten! Det kan vara en bra idé att låta dina barn stå på en pall framför diskhon med vattnet rinnande för att hålla dem sysselsatta medan du lagar middag. Låt dem bara ha en måttkopp att fylla på och hälla ur om och om igen. Du behöver bara hålla handdukar nära till hands när de spiller vatten på golvet.

3. Interaktiva och pedagogiska appar och webbplatser

All teknik är inte dålig för små barn. Faktum är att pedagogiska appar och webbplatser kan vara extremt underhållande för barn.

Det finns så många att välja mellan, så det är bäst att göra lite efterforskningar för att hitta de bästa för dina barn.

4. Leksaker kan sysselsätta dina barn medan du lagar middag

Det finns såklart vissa leksaker som barn tycker om mer än andra, och om du endast tar fram dem vid speciella tillfällen, till exempel medan du lagar middag, har du ett mycket kraftfullt verktyg som kommer att hålla deras uppmärksamhet.

Vi rekommenderar att du förvarar några av dina barns favoritleksaker utom räckhåll och bara låter dem använda dem medan du lagar mat. På så sätt kan du underhålla dem medan du lagar middag.

5. Hjälpa dig att laga mat

Sist men inte minst bör du veta att små barn älskar att känna att de hjälper till hemma. Det betyder att de med all sannolikhet kommer älska att hjälpa till i köket.

Matlagningsaktiviteter för barn, som att röra (vad som helst som är lämpligt för deras ålder), skölja och duka bordet kommer att hålla dem lyckliga och upptagna. Visst brukar det ta lite längre tid med små hjälpredor, men ni kan ha roligt tillsammans under tiden.

mamma sysselsätter dotter medan du lagar middag
Vi rekommenderar även att du hittar på enkla uppgifter för dina barn, som att tvätta grönsaker, riva salladsblad till sallad, röra om eller till och med mäta upp ingredienser. De kan också hjälpa till att duka bordet så att de håller sig sysselsatta medan du vakar över dem. På så sätt kommer de att vara väldigt produktiva, och du kommer att ha unika och duktiga köksassistenter.

Som du kan se finns det många sätt att sysselsätta barn medan du lagar middag. Kanske kan du hitta en favorit att testa? Vi hoppas i alla fall att du från och med nu vet hur du ska sysselsätta dina barn när du behöver en stund för dig själv.

Vad väntar du på? Du kommer inte ångra att du testar dem!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Senecky, Y., Agassi, H., Inbar, D., Horesh, N., Diamond, G., Bergman, Y. S., & Apter, A.(2009). Post-adoption depression among adoptive mothers. Journal of Affective Disorders115(1–2), 62–68. https://doi.org/10.1016/j.jad.2008.09.002
  • Payne, J. L., Fields, E. S., Meuchel, J. M., Jaffe, C. J., & Jha, M. (2010). Post adoption depression. Archives of Women’s Mental Health13(2), 147–151. https://doi.org/10.1007/s00737-009-0137-7

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.