Baka med barnen - Vi ger dig 4 smakrika kakrecept

Ser du fram emot nya familjeminnen? Planera en eftermiddag med roligheter och lär dina barn att baka kakor med dessa recept. Ni kommer inte bara att tillbringa tid tillsammans, utan du kommer också att öka deras kunskap och kreativitet.
Baka med barnen - Vi ger dig 4 smakrika kakrecept

Senaste uppdateringen: 03 april, 2019

Nedan finner du fyra recept på kakor som du kan baka med barnen hemma. De är roliga, enkla och smakfulla!

När du inte har några utomhusaktiviteter inplanerade kan en eftermiddag med bakning och matlagning vara ett bra alternativ. Att baka med barnen skapar inte bara underhållning när de förbereder ingredienserna, de utvecklar också sin kreativitet.

Intresse skapas när de förbereder sin mat och motiverar dem att pröva något nytt. Sist men inte minst, de får tillbringa dyrbar tid med föräldrarna.

Att blanda, forma och dekorera kakor är någonting som varje barn tycker är roligt. Följande bakrecept är barnanpassade och hela familjen kommer att älska dem.

bakrecept på smörkaka

Smörkaka att baka med barnen

Ingredienser till degen

 • 140 gram rumstempererat smör
 • 70 gram strösocker
 • 1/2 tesked vaniljextrakt
 • Apelsin- eller citronskal
 • 360 gram mjöl

Dekoration

 • Olikformade småkakformar
 • Ätbar konfetti och blandat eller färgat strössel
 • Chokladflingor
 • Sockerglasyr
 • Smält choklad
 • Krossade nötter
 • Florsocker

Gör så här

 1. Det första ni ska göra är att tvätta händerna. Tillsätt smör, socker, vaniljextrakt och apelsin- eller citronskal i en degbunke och blanda kraftigt. Arbeta in mjölet. Att låta barnen använda händerna när de blandar ingredienserna kommer att göra bakningen mycket roligare. Degen kommer att vara smidig och släppa skålens kanter. Täck degen med plastfolie och förvara i kylskåp i en timme.
 2. Det finns några saker du kan göra medan du väntar på att degen ska kylas. Smöra och mjöla en bakplåt och strö även mjöl på bakbordet – där kommer du senare att forma degen. Innan du tar ut degen ur kylen ska du sätta ugnen på 175 grader.
 3. Ta ut degen ur kylen och lägg degen på det mjölade bakbordet. Använd kakformarna till att skapa olika figurer och placera sedan kakorna på den förberedda bakplåten. Tänk på att degen kommer att växa i ugnen så se till att du inte placerar kakorna för nära varandra på bakplåten. Baka i 170 grader i 15 minuter.
 4. Ta ut kakorna ur ugnen och låt dem svalna på bakplåten. Under tiden behöver du förbereda ingredienserna till kakdekorationen. När kakorna har svalnat, låt barnen dekorera dem genom att använda sin kreativitet och konstnärliga ådra.

Baka med barnen utan ugn – testa dessa havregrynskakor

Ingredienser

 • 100 g choklad i bitar
 • 6 dl havregryn

Gör så här

 1. Smält chokladen i mikrovågsugn – ca 30 sekunder, eller i ett vattenbad på spisen. Om du smälter chokladen i ett vattenbad, rör om under tiden. Blanda sedan in havregryn i den smälta chokladen.
 2. Täck plåten med bakplåtspapper. Använd sked till att klicka upp degen på bakplåten och använd samma sked till att skapa kakornas runda form. Lägg plåten i kylskåp och låt stå tills dess att chokladen stelnat.
 3. Kakorna är ett jättebra alternativ till mellanmålet och de kommer med säkerhet att mätta barnens hunger. Du kan även servera dem som dessert. Utan minsta tvivel kommer hela din familj att älska detta enkla men utsökta recept.
bakrecept på regnbågskakor

Regnbågskakor

Ingredienser

 • 5 dl mjöl
 • 1 ½ dl socker
 • 1 ägg
 • 140 g rumstempererat smör eller margarin
 • 1 tesked citron- eller apelsinskal
 • Olika sorters hushållsfärger

Gör så här

 1. Lägg i socker och smör eller margarin i en skål. Vispa ihop ingredienserna till en krämig konsistens. Tillsätt citron- eller apelsinskal och 1 ägg och vispa tills det är välblandat.
 2. Blanda in allt mjölet, men tillsätt lite i taget tills dess att allt mjöl har blivit ihopblandat med resten av smeten. Degen kommer nu att ha blivit slät och mjuk att arbeta med. Dela degen i degstycken eller i lika många delar som du har matfärg till. Tillsätt sedan några droppar av matfärg i varje degstycke.
 3. Knåda varje degstycke tills dess att degen har fått jämn färg. Du behöver troligtvis tvätta händerna mellan varje nytt degstycke för att undvika att färgerna blandas.  Täck varje degstycke med plastfolie och placera i kylskåp i en timme.
 4. Under tiden som degen kyls, mjöla arbetsbänken och smöra och mjöla bakplåten. Sätt ugnen på 160 grader strax innan du tar ut degen ur kylen.
 5. Ta ut degen ur kylen och rulla varje degstycke separat. Låt barnen forma kakorna till vad de vill genom att använda händer, kakformar eller andra köksredskap. De kan också blanda de olikfärgade degbitarna och tillverka flerfärgade kakor.
 6. Ställ kakorna på den smörade och mjölade bakplåten och ställ in i ugnen i 15 minuter. När tiden gått, tag ut plåten ur ugnen och låt den svalna. Kakorna kan hålla sig i flera dagar om de förvaras i en lufttät förpackning (hermetiskt tillsluten förpackning).

Kakor med fyllning

Ingredienser

 • Grundrecept kaka (använd receptet för smörkaka).
 • Mjölkchoklad i bitar. Om du vill ha en starkare smak kan du använda mörk choklad i stället.
 • Kanel och socker, blandat. Om du vill kan du ersätta socker med honung.

Gör så här

 1. Förbered grundreceptet för smörkaka, fast denna gång tillkommer fyllning. Forma degen till en golfbolls storlek och gröp ur ett hål i degen med fingret. Låt barnen få hjälpa till.
 2. Fyll hålen med choklad och stäng sedan igen hålet.
 3. Rulla degbollen i kanel- och sockerblandningen. Ställ bollarna i en smörad och mjölad bakplåt och tryck till degen så att kakorna blir lite plattare.
 4. Baka i 15-20 minuter i 170 grader. Låt kakorna svalna och servera med juice, saft eller mjölk.

Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


 • Ahmed SH., Kharroubi W., Kaoubaa N., Zarrouk A., et al., Correlation of trans fatty acids with the severity of coronary artery disease lesions. Lipids Health Dis, 2018.
 • Rebello CJ., O’Neil CE., Greenway FL., Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutr Rev, 2016. 74 (2): 131-47.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.