Jag vet bara att jag älskar dig, min son

Jag vet bara att jag älskar dig, min son
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Min son, från ögonblicket jag visste att jag hade ett liv inom mig… visste jag att jag älskar dig.

Vi vet att moderlig kärlek kan nå många aspekter av den mänskliga varelsen och att den är viktig för utveckling. I den förlängda versionen av boken “Maternal Love” (2016) utforskar den brittiska psykoterapeuten Sue Gerhardt denna aspekt genom relationen mellan hjärnan och de mänskliga känslorna.

Dr Gerhardt medger att det moderna livets takt har lett till att hon reflekterat över kärlek och dess natur i olika områden, alltid från en empirisk synvinkel. Det är därför hon redan har publicerat flera böcker där hon har hängett sig till att analysera de cerebrala aspekterna av kärlek.

Gerhardt anses vara den främsta experten i världen inom sitt fält. Hon tror att sättet vi visar eller inte visar vår kärlek för våra bebisar leder till en serie biokemiska förändringar i barnets hjärna. Hon säger att en bebis hjärna mellan åldrarna 0 och 2 är mycket mottaglig för påverkan, speciellt sådana från genomlevda upplevelser med sina vårdnadsgivare.

Vikten av det första “jag älskar dig”

Med andra ord säger Dr Gerhardt att kärlek kan göra ett så stort intryck på bebisars tidiga barndom att deras mentala hälsa till stor del kommer bero på den.

Om bebisen tas om hand och älskas kommer den alltså utveckla bra mental hälsa senare. Om tillgivenhet och omvårdnad inte ges stor vikt under den tidiga barndomen kommer bebisen inte kunna tolerera stressen av att känna sig sårbar.

Mor kramar bebis

Kom ihåg att en bebis inte kan stå på egen hand. En bebis behöver en person som tar hand om och älskar honom, oavsett om det är en mamma, pappa, familjemedlem eller andra vårdnadsgivare.

Annan avkomma från däggdjur i djurriket lyckas stå upp, gå och till och med springa inom några timmar av födseln. En människa kan inte ta hand om sig själv alls i sin tidiga barndom. Hans utveckling går i en mycket mer gradvis takt.

I Maternal Love (moderlig kärlek) förklarar doktorn även vikten av att vara närvarande för sin bebis och få honom att känna sig säker. Enligt hennes forskning behöver bebisar hjälp att tolerera stress i alla aspekter efter födseln.

Att lämna livmodern är en förändring så abrupt för bebisar att de konstant behöver sin mammas kärlek och fysisk närhet till henne för att övervinna denna första stora stress.

Interaktionen vi etablerar med våra bebisar från stunden de föds lämnar ett stort intryck på dem. Därmed vikten av att lämna detta märke på ett positivt sätt, eftersom det varar länge och utgör en transcendental upplevelse.

Här kommer ett brev som illustrerar vad moderlig kärlek är kapabel till under den tidiga barndomen. Du kommer se att din bebis även får näring från den kärlek du ger honom, och ju mer du ger honom uppmärksamhet och tillgivenhet, desto bättre kommer han må i världen och med dig.

Jag älskar dig mer än allt annat

Mamma med barn

Min son, jag älskar dig mer än allt i livet. Även innan du föddes älskade jag dig.

Med den magiska gnistan när jag för första gången fick reda på att jag skulle bli mamma, givare av liv, visade mitt hjärta all sin kapacitet för affektion. Sedan dess har jag inte hållit tillbaka denna stora kärlek, och jag ger den till dig i allt jag gör och allt jag är.

När jag ser på dig inser jag att livet blivit mycket bättre sedan jag fick dig. Du, min älskade, är anledningen till att jag vaknar varje morgon, varför jag tacklar denna aggressiva värld, full av problem och nya krav.

För dig överskrider jag allt. För jag älskar dig och vill framförallt att du ska vara lycklig. Ofta tänker jag att min kärlek för dig kommer ge mig styrkan att övervinna alla hinder och bli en bättre person.

Min kärlek för dig är den kraftfullaste känslan jag har, och du behöver inte säga något för att jag ska komma ihåg mina plikter mot dig. Jag älskar dig bara på grund av det faktum att du är livets frukt jag lyckades skapa. Min bebis.

Jag vet att jag är kapabel att älska dig som jag gör eftersom jag vet att även jag älskades bara för att jag existerade.

Nu när du är en bebis ber du mig att konstant vara med dig eftersom dina mer grundläggande, instinktiva behov indikerar att det är det bästa sättet att överleva. Du och jag vet att vi är sociala varelser och att kärlek formar våra liv. I kärlek blir vi starkare.

Med tiden kommer du kunna älska lika mycket som jag. Jag kommer finnas där för att se till att du kan klara av det. Vid min sida kommer du lära dig att det bortom överlevnad finns något väldigt vackert, sött och utbrett som kallas kärlek.

Sanningen är att jag bara vet att jag älskar dig, och det räcker för mig.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.