Hur man undviker öroninfektion hos bebisar

Om ditt barn inte vill sluta gråta så har det kanske en öroninfektion. Specialisterna säger att över 80% av alla barn kommer ha en öroninfektion under de två första åren. Här är några tips för att reducera risken.
Hur man undviker öroninfektion hos bebisar

Senaste uppdateringen: 18 november, 2018

Öroninfektion är väldigt vanligt under barndomen. I denna artikel kommer vi titta på några grundläggande förebyggande åtgärder för att förhindra öroninfektion hos bebisar.

Öronvärk är antagligen något av det mest smärtsamma som en människa kan känna. Det är också ett av huvudsymtomen på öroninfektion.

Vad är en öroninfektion?

Öroninfektion hos bebisar orsakas av mikroorganismer som ger upphov till inflammation, vilket därmed leder till en intensiv smärta. Det finns två typer av öroninflammation:

  • Otitis media, som är en infektion i mellanörat och som påverkar öronkanalen bakom trumhinnan. Den är väldigt vanlig under den tidiga barndomen och orsakas av smittsamma infektioner. Bland riskfaktorerna har vi temperaturförändringar och att barnet blir utsatt för tobaksrök. Barnet kan också utsättas för smitta på dagis.
  • Otitis externa, som orsakas av en inflammation av den yttre hörselgången. Det orsakas generellt av att vatten kommer in i örat. Det kan också orsakas av att man har använt en bomullstops alltför långt in i örat.

Symtom

Det vanligaste symtomet är öronvärk, vilket kan medföljas av blockerade öron, klåda och även rinnande öronvax.

Andra symtom som kan uppstå är följande:

  • Generell obehagskänsla
  • Feber
  • Kräkningar
  • Utsöndringar av vätska i örat
  • Frekvent irritation
  • Aptitbrist

Konsekvenser av öroninfektion

En öroninfektion är generellt inte en allvarlig sjukdom, och kan lätt botas utan några långvariga konsekvenser.

Det används generellt antibiotika och antiinflammatorisk medicin. Tänk på att bara använda dessa mediciner under översyn av läkare.

I extrema fall kan öroninfektioner ha långvariga effekter, som exempelvis en kronisk infektion som fortsätter att komma tillbaka.

Öroninfektioner under barndomen gör att barnen löper större risk för hörselproblem senare i livet, vilket beror på hur allvarlig infektionen var.

Tips för att undvika öroninfektion hos bebisar

Som tidigare nämnt är öroninfektion väldigt vanligt hos bebisar. Dessa tips kan dock hjälpa dig att förhindra en öroninfektion:

  • Läkarna rekommenderar att man ammar under de första sex månaderna. Bröstmjölken hjälper barnet att utveckla ett bra immunförsvar. Amningen kommer därför hjälpa dig att skydda barnet mot öroninfektion samt andra infektioner.
  • Ta bort slem. Detta tips är nästan lika viktigt som det första. Lär ditt barn att snyta sig för att det inte ska andas in slem. Om det ackumuleras slem i hörselgångarna så kan detta leda till öroninfektion.

Mellan 80% till 90% av alla barn kommer drabbas av en öroninfektion under de första två åren.

Följande råd är inte lika viktiga som de vi har tagit upp ovan, men de kan bidra till att motverka öroninfektioner:

  • Var försiktig med användningen av bomullstops då du rengör barnets öron. Det kan verka konstigt, men tänk på att öronvax är där för att skydda örat. Många läkare rekommenderar att man inte använder tops i barnets öra alls, iallafall under de två första åren.
  • Vrid på barnets huvud när du badar det för att undvika att det samlas vatten i örat eftersom detta är en av huvudorsakerna till öroninfektion hos både barn och vuxna.
  • Undvik varma och fuktiga miljöer samt rökfyllda platser.
  • Besök en specialist så snart du ser att barnet har ont.
Rengör ett barns öron.

Det finns tyvärr inget garanterat sätt att undvika öroninfektion hos bebisar till 100%. Se till att vara uppmärksam på om barnet uppvisar några av de symtom vi har tagit upp ovan. Du kommer då att kunna hjälpa barnet så snart som möjligt.

Om en öroninfektion gör ont på vuxna, som kan prata om smärtan och ta medicin för att kontrollera symtomen, tänk då hur ont det gör på en bebis som inte kan uttrycka sig.

Tänk på de tips vi har tagit upp ovan för att reducera risken för öroninfektion hos bebisar.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.