Hur man hanterar ovälkomna tips

Hur man hanterar ovälkomna tips
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Man får ofta många ovälkomna tips när man väntar sitt första barn. Vi ska dela med oss av hur du hanterar ovälkomna tips utan att tappa lugnet.

Under graviditeten tvingas föräldrar försöka hantera en flodvåg av råd från vänner och familj. Ibland kan de i ens närhet dessutom överväldiga en med rekommendationer, speciellt om de går emot råden man har fått från läkaren.

“Barnet är inte säkert”, “Låt inte honom kräla”, “Ät närhelst du vill och vad du vill”, “Låt honom inte gråta”, “Amma inte, det är bättre att flaskmata så att du kan sova”, m.m.

Dessa är bara några av de intensiva och felaktiga påminnelser som nya föräldrar får ta emot. Svärmödrar, systrar, mammor och vänner överväldigar dem med erfarenheter och rekommendationer som föräldrarna inte har bett om.

Något annat som är ganska vanligt är den typiska “visa” föräldern som tror att han eller hon vet allt om att uppfostra barn och är övertygad om att alla andra har fel.

Vad är felet med att ta emot ovälkomna tips?

När vi blir föräldrar måste vi anpassa oss till en ny verklighet, bemöta rädslor, tvivel och utmaningar. Om vi då också tvingas hantera ovälkomna tips kan förslagen faktiskt komma att överväldiga oss.

Det blir ännu mer komplicerat om vi ställer medicinsk information mot tipsen vi får från våra närstående, och ännu värre om vi inte vet hur vi ska bete oss inför våra närstående, antingen för att vi är rädda för att såra någon eller för att vi vill undvika gräl.

Kvinnor och flicka

Faktum är att det finns olika sätt att hantera ovälkomna tips. Här är fyra alternativ som kan hjälpa dig att lösa denna komplexa och stressande situation.

4 sätt att hantera ovälkomna tips

Letar du efter rätt sätt att hantera ovälkomna tips? Är du rädd för vad som kan hända om du inte accepterar dem?

Oroa dig inte! Här har du några sätt att svara:

  • Uttryck dig själv. Dela med dig av din åsikt och din kunskap. Det är inte fel att ge uttryck för att du inte håller med om deras råd, eller också göra det klart att du inte kommer använda deras förslag. Inget dåligt kommer hända om du upprätthåller en respektfull dialog.

Förklara anledningarna till varför du har beslutat dig för att inte följa rådet. Det visar att du lyssnar på vad de säger, men att det går emot den information du har lärt dig själv, utan att göra dem arga.

Du kan också lyssna på rekommendationen, säga tack och även att du kommer diskutera saken nästa gång du besöker pediatrikern.

  • Evaluera. Trots att du kanske blir arg ska du tänka på att det kan vara bra med råd som du inte har bett om. Att acceptera användbara, visa och konstruktiva förslag från andra skadar inte, och ibland lär det dig att lösa problem och vara mer praktisk.

Sträva därför inte att gå emot alla råd bara för att du inte har bett om dem. Det är viktigt att man är öppen och lyssnar på information som kan vara viktig för när man ska uppfostra barnet.

  • Le. Även om du kanske känner dig irriterad av de ovälkomna råden rekommenderas det att man svarar med “tack, jag ska tänka på det” och med ett leende på läpparna. Du kommer därmed inte behöva gå runt med onödiga skuldkänslor och den som har gett dig råden kommer känna sig nöjd.

Kom ihåg vem mamman är. Oavsett vilket råd du får, kom alltid ihåg att du är barnets mor och att du därmed kan uppfostra det som du anser vara bäst.

Välj alltid det bästa för dina barn; följ det ditt hjärta säger är rätt och ignorera resten.

Farmor, mor och barn

Att ta emot råd som du inte har bett om kan vara irriterande, men det är viktigt att reflektera över avsikten med rådet: Gav personen rådet med goda intentioner eller bara för att kritisera?

När du vet det vet du också hur ska bete dig, hur du hanterar ovälkomna tips och vad du ska göra när dina släktingar bestämmer sig för att ge råd som du inte har bett om.

Ta ett djupt andetag och var tacksam för att du är omgiven av människor som bryr sig om dig och ditt barn.

I slutändan vet ingen vad som är bäst för ditt barn mer än du själv.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.