4 tips som hjälper ditt barn att sluta vara rädd för läkaren

Är ditt barn rädd för läkaren? Här är några tips som hjälper barn att övervinna denna rädsla på bästa möjliga sätt.
4 tips som hjälper ditt barn att sluta vara rädd för läkaren
Ana Couñago

Skriven och verifierad av psykologen Ana Couñago.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

En av de vanligaste rädslorna under barndomen är att vara rädd för läkaren. Vi ser det särskilt i åldrarna 2 och 5 år. Är detta fallet med ditt barn? I så fall kommer följande artikel att vara intressant för dig. Vi ska nämligen ta upp några tips som hjälper ditt barn att övervinna denna rädsla.

Men först vill vi tydliggöra att det är normalt att barn känner osäkerhet och oro när de måste gå till doktorn. De kommer att befinna sig i en okänd situation där en person utanför deras närmaste miljö invaderar deras personliga utrymme. Vid vissa tillfällen kommer dessa dessutom att utföra procedurer som orsakar ett visst mått av smärta eller obehag.

4 tips för att hjälpa ditt barn att sluta vara rädd för läkaren

1. Förbered ditt barn inför läkarbesöket i god tid

Om ditt barn upplever läkarbesök som något hotfullt och farligt är det viktigt att hen får veta flera dagar i förväg att hen kommer att gå till läkaren. Detta hjälper till i den meningen att barnet inte kommer att bli överraskat och kan anpassa sig till idén lite i taget.

2. Förmedla trygghet och säkerhet

Som mamma eller pappa i denna situation, måste du vara en källa till stöd och trygghet. Du kan göra detta genom att förklara att du hela tiden kommer att vara med dem under läkarbesöket. De ska inte behöva oroa sig, för du kommer att vara där för att ge dem vad de behöver.

Du kan också, för att få barnet att känna sig tryggare, be hen att välja en av sina favoritleksaker eller ett föremål (ett gosedjur, en docka, en filt etc.) att ta med sig till BVC.

3. Lek doktor med dem och berätta historier för dem om hur det går till på BVC

En bra metod som kommer att göra ditt barn mindre rädd för läkaren är att leka lekar relaterade till läkare och sjukvård med dem. På ett lekfullt sätt får då barnet möjlighet att uppleva rollerna som läkare eller sjuksköterska och patient. De lär sig också vilka procedurer de kommer att gå igenom.

En annan bra metod är att hitta en barnbok om en läkarmottagning eller ett sjukhus och läsa den tillsammans. På så sätt lär barnet sig allt om den miljö som läkaren arbetar i, vilket minskar deras osäkerhet.

4. Undvik negativa kommentarer om vårdpersonalens arbete

Ibland klagar vuxna och kritiserar vårdpersonalens arbete. De kanske delar med sig till barnet av sina dåliga erfarenheter med vården. Om du har ett barn som är rädd för att gå till läkaren, bör du undvika att komma med negativa kommentarer så att ditt barn kan höra det. Detta kommer bara att göra deras rädsla större.

Som förälder behöver du förmedla att läkare finns till för att hjälpa människor och inte skada dem. Det måste vara tydligt att det att gå till läkare inte handlar om något straff. Det har istället att göra med ett behov av att vara frisk och fullt ut kunna njuta av livet.

Rädsla eller fobi för läkaren?

Om du tycker att ditt barns rädsla för att gå till läkare är irrationell eller överdriven kan du ha att göra med något som inte bara är en barnslig rädsla. Du kan ha att göra med en fobi. Specifikt kan ditt barn drabbas av vad man kallar iatrofobi.

rädd för läkaren: läkare tar tempen i örat på barn

I det här fallet kommer säkerligen ovannämnda råd inte att tjäna till att minska eller sätta stopp för problemet. Vi rekommenderar att du söker hjälp från en psykolog som specialiserat sig på behandling av fobier om du misstänker att ditt barn lider av detta.

Vad är iatrofobi?

Iatrofobi är en typ av social fobi vars huvudegenskap består i att uppleva en extrem och irrationell rädsla för läkare eller hälsovårdspersonal i allmänhet. Människor som lider av denna störning, i dessa situationer, känner ett intensivt obehag, ångest och kan till och med få panikattacker.

Vikten av att hjälpa ett barn som är rädd för läkaren

Sammanfattningsvis är det viktigt att behandla en rädsla för att gå till doktorn så snart du upptäcker problemet. Till syvende och sist är det oundvikligt att emellanåt gå till läkare, både i barndomen och under resten av livet.

Så snart ditt barn förstår att den här personen i en vit rock är deras vän och inte deras fiende, kommer de att kunna ta sig an läkarbesök på ett mer avslappnat och mindre oroligt sätt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Pérez-Grande, M. D. (2000). El miedo y sus trastornos en la infancia. Prevención e intervención educativa. Aula12.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.